Football Talk

Το «χάος» πριν τον τελικό του Copa America, αποτελεί… καμπανάκι για τη FIFA, εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το «χάος» πριν τον τελικό του Copa America, αποτελεί… καμπανάκι για τη FIFA, εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Εικόνες βγαλμένες από πολεμική ταινία, λίγο πριν τον τελικό του Copa America, στο Μαϊάμι. Και με το Παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει, με τόπο διεξαγωγής τρεις χώρες της Αμερικής, τότε δικαιολογημένα δημιουργείται ανησυχία...

Μπορεί η Αργεντινή να κατέκτησε το Copa America του 2024, όμως τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα μόνο αθλητική γιορτή δε θύμιζαν. Θα λέγαμε ότι το Hard Rock Stadium έμοιαζε πιο πολύ με «εμπόλεμη ζώνη».

Ο τελικός του Copa America, που έλαβε χώρα στο Μαϊάμι, ήταν να ξεκινήσει στις 3:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος (15/7), αλλά λόγω εισβολής φιλάθλων στο γήπεδο, καθυστέρησε και η έναρξη έγινε στις 4:20! Ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων, Αργεντινής και Κολομβίας, είχαν βγει από τα αποδυτήρια και έκαναν ζέσταμα, χιλιάδες κόσμου μπήκε με βία στο γήπεδο με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές αρχές.

Μέχρι να καταφέρουν να απομακρυνθούν οι εισβολείς, το παιχνίδι όπως είναι φυσικό δεν ξεκινούσε. Σκηνές χάους και πανικού επικρατούσαν με τις αμερικανικές δυνάμεις να μη μπορούν να ελέγξουν τον όχλο, χρησιμοποιώντας μάλιστα βία για να μπορέσουν να επαναφέρουν την τάξη. Δημοσιογράφοι περιγράφουν ένα τρομακτικό θέαμα με μικρά παιδιά να κλαίνε και γονείς να προσπαθούν να τα προστατεύσουν. Όταν ηρέμησε η κατάσταση και οι περισσότεροι οπαδοί, χωρίς εισιτήριο, απομακρύνθηκαν από το στάδιο ο αγώνας άρχισε κανονικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διοργανωτές του θεσμού φάνηκαν αναποτελεσματικοί και στον ημιτελικό της Κολομβίας με την Ουρουγουάη, όταν πολλοί Ουρουγουανοί ποδοσφαιριστές ήρθαν σε συμπλοκή με οπαδούς στην εξέδρα, για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από όσους τους επιτέθηκαν.

Το ερώτημα όμως είναι ένα; Πώς γίνεται σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως ένας τελικός μεγάλης διοργάνωσης, να συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια;

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 που έχει προγραμματιστεί σε 23 μήνες από τώρα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, θα είναι έτοιμες οι αρμόδιες αρχές της Αμερικής, για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και να τις αποτρέψουν; Πρόκειται για μία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν πλέον 48 χώρες με φιλάθλους από όλο τον κόσμο.

Πάντως, αν δε μπορούν να αποφευχθούν επεισόδια σε μια διοργάνωση που αφορά μόνο μια ήπειρο, τότε δικαιολογημένα προκαλείται ανησυχία. Κάτι που σίγουρα «χτυπά» το καμπανάκι για την FIFA.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0