Football Talk

Αν περάσεις τη Γαλλία, σηκώνεις την κούπα: Τι συμβαίνει με τους «τρικολόρ» και τα προημιτελικά!

Αν περάσεις τη Γαλλία, σηκώνεις την κούπα: Τι συμβαίνει με τους «τρικολόρ» και τα προημιτελικά!

Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και φυσικά Ελλάδα! Κάποιες έχουν κατακτήσει το EURO, κάποιες το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι περισσότερες και τα δύο, ορισμένες πάνω από μία φορά. Κοινός παρονομαστής όλων; Η Γαλλία!

Η Γαλλία αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα φαβορί κάθε ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Είναι λογικό οι ομάδες που την έβρισκαν απέναντι να δυσκολεύονταν να την αντιμετωπίσουν. Όμως υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις ομάδων που σε προημιτελική φάση απέκλεισαν τους «Τρικολόρ» και κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό ενόψει του αγώνα της Πορτογαλίας με την Γαλλία για τα προημιτελικά του EURO 2024 μας βάζει σε σκέψεις για το αν η ομάδα της Ιβηρικής χερσονήσου μπορεί να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ας πάμε πίσω στο μακρινό 1938 και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη φάση των «8» η Ιταλία ήταν αυτή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γαλλία, όπου με σκορ 3-1 βγήκε νικήτρια. Στον ημιτελικό απέκλεισε τη Βραζιλία (2-1), ενώ στον τελικό απέναντι στην Ουγγαρία με 4-2 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

Κι αν αυτό συνέβη προ πεπερασμένου χρόνου, το 2004 είναι μία ανάμνηση που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο.

Η Ελλάδα έκανε το θαύμα! EURO 2004 και η «γαλανόλευκη» εξουδετερώνει την οικοδέσποινα Πορτογαλία σε ένα τελικό που κανείς δεν περίμενε πώς θα κατέληγε!

Πώς όμως έφτασε εκεί;

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης της UEFA η Εθνική μας έπεσε πάνω στη Γαλλία. Τη Γαλλία του Ζιντάν, του Ανρί, του Πιρές, του Λιζαραζού και πολλών άλλων θρύλων του ποδοσφαίρου. Η πρόκριση φάνταζε άπιαστο όνειρο. Όχι γι’ αυτή την ομάδα… Με 1-0 από τον Άγγελο Χαριστέα οι «Τρικολόρ» βγαίνουν εκτός διεκδίκησης. Επόμενη αναμέτρηση της Εθνικής η Τσεχία που ίσως να ήταν αυτή που τη δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλες. 0-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα μέχρι τη στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας έδωσε τη λύτρωση με κεφαλιά από κόρνερ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης (105’+1).

Άλλη μία ομάδα που κατατρόπωσε τη Γαλλία σε προημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης είναι η Ισπανία στο EURO 2012. Σε ένα παιχνίδι «παρέλασης αστέρων», η διαστημική τότε «Φούρια Ρόχα» ισοπέδωσε με 2-0 την αντίπαλο με δύο γκολ του Τσάμπι Αλόνσο (19’, 90+1’). Για τον ημιτελικό, αντίπαλος της ήταν η Πορτογαλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο πικ της καριέρας του να περιτριγυρίζεται από σπουδαία ονόματα του χώρου. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι μετά από λευκή ισοπαλία, όπου η πιο ψύχραιμη Ισπανία νίκησε 4-2. Ο τελικός ήταν πιο εντυπωσιακός με ρεσιτάλ γκολ και 4-0 στην κανονική διάρκεια κόντρα στην Ιταλία. Νταβίντ Σίλβα, Τζόρντι Άλμπα, Φερνάντο Τόρες και Μάτα χρίζονται σκόρερ στον μεγάλο τελικό και την back to back κατάκτηση EURO (2008, 2012).

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην κορυφή του κόσμου βρέθηκε η Γερμανία μετά τη νίκη 1-0 επί της Αργεντινής στην παράταση με γκολ του Μάριο Γκέτσε. Αν και όλοι θα θυμούνται το ασύλληπτο 7-1 στον ημιτελικό με τη Βραζιλία, για το οποίο κατακεραυνώθηκε από πολλούς, η Γαλλία στην προημιτελική φάση της έβαλε δύσκολα αφού κατάφερε να την περάσει με 1-0 με τον Ματς Χούμελς να σκοράρει στο 13’.

Σειρά έχει η Πορτογαλία. Η Γαλλία είναι το πρώτο της εμπόδιο προς την κορυφή, στην προημιτελική φάση. Θα μπορέσει η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να μπει σε αυτή την κατηγορία κατακτώντας το EURO 2024;

Όλγα Μανιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0