Football Talk

Τα «ραντεβού» της Φιορεντίνα με ελληνικές ομάδες - Η απόλυτη ισορροπία! (video)

Τα «ραντεβού» της Φιορεντίνα με ελληνικές ομάδες - Η απόλυτη ισορροπία! (video)

Η ιστορία των αναμετρήσεων της Φιορεντίνα με τις ομάδες της χώρας μας δεν οδηγεί σε… ασφαλή συμπεράσματα. Οι πέντε αγώνες ελληνικού ενδιαφέροντος των «βιόλα» σε μία υπόθεση… 9ετίας. 

Η μεγαλύτερη στιγμή του αιώνα, που διανύουμε, για το ελληνικό ποδόσφαιρο συλλόγων πλησιάζει, με τον Ολυμπιακό να ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη χώρα του τη Φιορεντίνα για τον τελικό του Conference League. Αυτό θα είναι το πρώτο «ραντεβού» των δύο ομάδων, όμως δε θα είναι και η πρώτη φορά που οι «βιόλα» συναντούν ομάδα από την Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός θα γίνει ο τρίτος διαφορετικός ελληνικός σύλλογος - σταθμός στα ευρωπαϊκά ταξίδια των Τοσκανών, που έως σήμερα έχουν αντιμετωπίσει μονάχα… δικεφάλους, αμφότερους για τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση. Τη μεν ΑΕΚ για το Κύπελλο UEFA, τον δε ΠΑΟΚ (τετράκις) για το Europa League. Όλες οι συναντήσεις είναι υπόθεση 9ετίας. Από το 2007 ως το 2016.

Τα αποτελέσματα στους πέντε αυτούς αγώνες είναι μοιρασμένα με ακρίβεια. Μία νίκη, μία ήττα και τρεις ισοπαλίες. Τα γκολ, πέντε στο ενεργητικό και άλλα τόσα στο παθητικό.

Ας δούμε, όμως αναλυτικά αυτά τα ελληνοιταλικά ραντεβού:

29/11/2007: ΑΕΚ - Φιορεντίνα 1-1 (UEFA Cup) 

Την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από μία εξαετία… εγκλεισμού στα γήπεδα της Ιταλίας, πραγματοποιούσε η Φιορεντίνα του Σεζάρ Πραντέλι, που έμελλε να φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς

Στη φάση των ομίλων, που αποτελούταν από μονά παιχνίδια μεταξύ πέντε ομάδων, οι Βιόλα είχαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την - παρόλιγον πρωταθλήτρια - ΑΕΚ του Λορένσο Σέρα Φερέρ. Στον αγώνα, που πραγματοποιήθηκε στο μισοάδειο ΟΑΚΑ, οι Ιταλοί κατευθύνονταν από τον Γκαμπριέλε Πιν, βοηθό του Πραντέλι, αφού η σύζυγος του δεύτερου είχε φύγει από τη ζωή λίγες ώρες νωρίτερα.

Στην κρύα πρωτεύουσα, η Φιορεντίνα - απόντος του πρώτου σκόρερ της, Μούτου - άνοιξε το σκορ στο 29’ με γκολ του Οσβάλντο, για το οποίο έφερε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης ο γκολκίπερ της Ένωσης, Μορέτο. Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως, το γύρισμα του Ζούλιο Σέζαρ έγινε αυτογκόλ από τον Φεντερίκο Μπαλζαρέτι, που «κρέμασε» άθελά του τον Σεμπαστιάν Φρέι

Κατά τα λοιπά, ο αγώνας είχε λίγες αξιοσημείωτες στιγμές, ενώ δε χαρακτηριζόταν από πάθος και ένταση. Η Φιορεντίνα είχε μία καλή στιγμή, που αποσοβίστηκε από τον Μορέτο, ενώ το δοκάρι σταμάτησε μία προσπάθεια του Ενσαλίβα στο δεύτερο ημίχρονο.

23/10/2014: ΠΑΟΚ - Φιορεντίνα 0-1 (Europa League)

Το δεύτερο παιχνίδι των «βιόλα» σε ελληνικά χώματα έγινε στον βορρά και την έδρα του ΠΑΟΚ. Ο έτερος «δικέφαλος» του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδείχθηκε επίσης… γουρλής, αφού η Φιορεντίνα έφτασε ξανά στα ημιτελικά του Europa League για να αποκλειστεί εύκολα από τη Σεβίλλη.

Στον όμιλο πάντως, το εμπόδιο του ΠΑΟΚ ήταν μάλλον το δυσκολότερο, αφού πριν την αναμέτρηση της Τούμπας είχε ήδη προλάβει να… μοιράσει τριάρες στη Γκινγκάμπ και τη Ντιναμό Μινσκ. Στην Τούμπα των 25 χιλιάδων θεατών, η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα απέδρασε μεν, με το ελάχιστο προβάδισμα δε, αφού παρότι σκόραρε από το πρώτο ημίχρονο, δε μπόρεσε να διευρύνει το προβάδισμά της. 

Οι Ιταλοί ήταν εμφανώς ανώτεροι στο ξεκίνημα και δημιούργησαν εξαιρετικές ευκαιρίες, που σπατάλησε ο - 20χρονος τότε Μπερναρντέσκι -  από νωρίς. Ουσία βρέθηκε στο 39ο λεπτό, όταν ο - εξαιρετικός εκείνη τη νύχτα - Ίλισιτς υποδέχτηκε τη μπάλα στην πλάτη της «ασπρόμαυρης» άμυνας και «έσπασε» στον Χουάν Μανουέλ Βάργκας, ο οποίος εκτέλεσε και με δεύτερη προσπάθεια νίκησε τον Γλύκο. Η αλλαγή διάταξης από τον Άγγελο Αναστασιάδη βοήθησε τον ΠΑΟΚ, που είχε στιγμές στο δεύτερο μέρος, όμως δεν παραβίασε ποτέ την εστία του Ταταρουσάνου.

06/11/2014: Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 1-1 (Europa League)

Λίγες ημέρες μετά, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ταξίδεψε μαζί με δύο χιλιάδες φίλους του στη Φλωρεντία για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα, που αγωνίζεται στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η προσπάθεια μάλιστα κρίθηκε επιτυχημένη, αφού με την ισοπαλία έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στους «32» του Europa League, αν και στη συνέχεια αποκλείστηκε. 

Στο πρώτο ημίχρονο, η Φιορεντίνα αντίκρισε έναν αποφασισμένο ΠΑΟΚ και καθυστέρησε να βρει φάσεις. Μετά το 25’ ανέβασε στροφές και απείλησε πολλάκις την εστία του Παναγιώτη Γλύκου, ο οποίος βρέθηκε ξανά σε εξαιρετική κατάσταση. Βασικό της «όπλο» ήταν τα εξτρέμ της (Κουαδράδο και Βάργκας), που έκαναν πολύ δύσκολη τη ζωή του Σπυρόπουλου και του Κίτσιου. Στο δεύτερο μέρος, οι Θεσσαλονικείς παρουσιάστηκαν πιο… σφιχτοί και σκόραραν με τον Κλάους Αθανασιάδη, όμως είδαν τη σημαία του επόπτη να τους στερεί τη χαρά.

Στο 83’, η γωνιά των φίλων του ΠΑΟΚ άρχισε να… φλέγεται, αφού ο «εμπρηστής» Μάρτενς άνοιξε το σκορ, μετά από πάσα του Κλάους, ο οποίος είχε υποδεχθεί τη μπάλα μετά από ιδανική ενέργεια του Γκολάσα. Ωστόσο, η Φιορεντίνα έκανε μέσα σε πέντε λεπτά ό,τι δεν είχε κάνει σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα. Ισοφάρισε με τον Πασκουάλ, που βρήκε δίχτυα από απευθείας εκτέλεση φάουλ και απέσπασε τον βαθμό, στερώντας ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό διπλό από τους «ασπρόμαυρους».

15/09/2016: ΠΑΟΚ - Φιορεντίνα 0-0 (Europa League)

Η δεύτερη πράξη της κόντρας μεταξύ των «Βιόλα» και του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο του Europa League έγινε δύο χρόνια μετά. Στον «μωβ» πάγκο, τον Μοντέλα είχε αντικαταστήσει ο Πάουλο Σόουζα και στον «ασπρόμαυρο», ο Βλάνταν Ίβιτς είχε διαδεχθεί τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Με τη Φιορεντίνα στην Τούμπα έγινε η πρώτη σέντρα της φάσης των ομίλων, με το πιο… φτωχό παιχνίδι των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων. ΠΑΟΚ και Φιορεντίνα έμειναν στο «λευκό». Οι φάσεις προέκυπταν… με το σταγονόμετρο, ενώ ο Γλύκος ήταν - όπως και προ δύο ετών - ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Οι Ιταλοί πίεζαν ασφυκτικά, δεν έδωσαν δικαιώματα στους Έλληνες, όμως δεν παραβίασαν ποτέ την «ασπρόμαυρη» εστία, αφού πέρα από τον πορτιέρε του ΠΑΟΚ, τόσο ο Βαρέλα, όσο και ο Κάνιας ήταν άριστοι.

24/11/2016: Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 2-3 (Europa League)

Σε αντίθεση με το παιχνίδι της Τούμπας, αυτό στο «Αρτέμιο Φράνκι» για την προτελευταία αγωνιστική των ομίλων έμεινε… αλησμόνητο στους απανταχού ΠΑΟΚτσήδες. Ειδικά στους 1.500 που βρέθηκαν στο ιταλικό γήπεδο για να υποστηρίξουν την ομάδα του Ίβιτς, η οποία ήθελε πάση θυσία το διπλό για να διατηρήσει ελπίδες πρόκρισης στα νοκ-άουτ.

Έτσι και έκανε. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με φόρα στο παιχνίδι και άνοιξαν το σκορ στο 5’ με τον Σάκχοφ, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Γκάρι Ροντρίγκεζ βρήκε το δοκάρι, έχοντας νωρίτερα κλέψει τη μπάλα σε επικίνδυνο σημείο. Η Φιορεντίνα είχε δύο δοκάρια και τεράστιες ευκαιρίες, όμως δέχτηκε και δεύτερο γκολ στο 26’, κόντρα στη ροή του αγώνα. Σκόρερ ήταν ο Τζάλμα Κάμπος με σουτ από το ύψος του πέναλτι.

Οι «βιόλα» μείωσαν γρήγορα με τον Μπερναρντέσκι, που σούταρε έξω από την περιοχή και νίκησε τον Μπρκιτς, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Γλύκο κάτω από τα γκολπόστ. Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, ο αδικοχαμένος Νταβίντε Αστόρι έβγαλε μία εντυπωσιακή μπαλιά στον Μπαμπακάρ, με τον δεύτερο να… αγνοεί τον Κρέσπο και να εκτελεί με το δεξί τον Μπρκιτς, κάνοντας το 2-2..

Ωστόσο, η ομάδα του Ίβιτς ήταν αποφασισμένη να γράψει Ιστορία εκείνο το βράδυ στη Φλωρεντία, όπως και τελικά έκανε. Στο 90’+3’ ο Γκάρι Ροντρίγκεζ ξεκίνησε ένα «σλάλομ» από τα αριστερά, «έκοψε» εσωτερικά στην περιοχή του Λετσερίνι, «άδειασε» τους Τόμοβιτς και Σάντσεζ, για να σουτάρει με την τέλεια τεχνική σημαδεύοντας την αριστερή πάνω γωνία του πορτιέρε, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος. Έτσι, μπήκε η «σφραγίδα» σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά διπλά στα χρονικά του συλλόγου.

Παύλος Χυτήρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0