Η εθνική Ελλάδας δεν τα κατάφερε απέναντι στην Γεωργία και αποκλείστηκε στην διαδικασία των πέναλτι, μετά τον ισόπαλο αγώνα χωρίς σκορ. Το αντιπροσωπευτικό τμήμα του Γκουστάβο Πογέτ δεν κατάφερε να «σπάσει» την παράδοση των Euro και το εισιτήριο πήγε στην «πρωτάρα» Γεωργία.
Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα από την περιοχή του Καυκάσου θα γίνει η 35η ομάδα που παίρνει μέρος στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, «τηρώντας» την παράδοση που θέλει έστω μία ομάδα να κάνει ντεμπούτο στα τελικά του Euro!
EURO 1960 (Σοβιετική Ένωση, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία)
Στο πρώτο Euro της ιστορίας τα πράγματα ήταν -λίγο, πολύ εύκολα- αφού όποια ομάδα έπαιρνε το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης, θα έκανε το ντεμπούτο της.
Υπενθυμίζουμε, πως από το 1960 έως και το 1976 μόλις τέσσερις ομάδες είχαν την ευκαιρία, να πάνε στα τελικά της διοργάνωσης.
Τα «εγκαίνια» του θεσμού τα έκαναν οι Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία και η Σοβιετική Ένωση, με τις δύο τελευταίες να φτάνουν στο τελικό του Παρισιού. Στην «Πόλη του Φωτός» οι Σοβιετικοί πανηγύρισαν το πρώτο Euro της ιστορίας κερδίζοντας με ανατροπή και σκορ 2-1 στην παράταση την ομάδα της Τσεχοσλοβακίας.
EURO 1964 (Ισπανία, Δανία, Ουγγαρία)
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Euro που είχε αναλάβει να διοργανώσει η Ισπανία, η μοναδική ομάδα που θα συμμετείχε για δεύτερη φορά στην διοργάνωση, ήταν η Σοβιετική Ένωση.
Ουγγαρία, Δανία και Ισπανία θα έδιναν το «παρών» για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στον τελικό της Μαδρίτης, έφτασαν οι οικοδεσπότες Ισπανοί με τους Σοβιετικούς, που θα διεκδικούσαν το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
Ωστόσο, το τρόπαιο παρέμεινε στην Ισπανία, με τον Μαρθελίνο Μαρτίνες, να νικάει με κεφαλιά τον Λεβ Γιασίν και να γράφει το τελικό 2-1, «χαρίζοντας» το τρόπαιο στην ομάδα του.
EURO 1968 (Ιταλία, Αγγλία)
Επόμενη στάση η Ιταλία και το Euro 1968. «Πρωτάρηδές» της διοργάνωσης αυτήν την φορά οι Άγγλοι και οι Ιταλοί, ενώ οι άλλες δύο ομάδες που συμπλήρωναν την τελική φάση ήταν η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία.
Στην ημιτελική φάση οι Γιουγκοσλάβοι θα επικρατούσαν των Άγγλων με σκορ 1-0, χάρις το γκολ του Ντράγκαν Ντζάγιτς, στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης. Στον δεύτερο ημιτελικό τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα, αφού Ιταλοί και Σοβιετικοί θα έμεναν στο μηδέν για 120 λεπτά. Την λύση την έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος, αφού η διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρχε εκείνα τα χρόνια, με τους «Σκουάντρα Ατζούρα» να στέκονται πιο τυχεροί και να βρίσκονται στον τελικό της Ρώμης.
Στον τελικό η έδρα «μίλησε» για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού οι Ιταλοί κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, για να το καταφέρουν αυτό χρειάστηκαν δύο παιχνίδια αφού ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 μετά και το πέρας της παράτασης. Στον επαναληπτικό οι Ιταλοί, με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο των Ρίβα και Αναστάσι, «έστεψαν» Πρωταθλήτρια Ευρώπης την χώρα τους.
EURO 1972 (Βέλγιο, Δυτική Γερμανία)
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972, θα έκανε την πρώτη εμφάνιση της, η τωρινή πολυνίκης (μαζί με την Ισπανία) του θεσμού Δυτική Γερμανία (πλέον Γερμανία). Μαζί της ντεμπούτο στην διοργάνωση θα έκανε και ο οικοδεσπότης του θεσμού, το Βέλγιο, ενώ την τετράδα συμπλήρωναν Ουγγαρία και Σοβιετική Ένωση.
Στον τελικό των Βρυξελλών θα βρισκόταν αναγκαστικά και ένας «πρωτάρης», αφού Βέλγιο και Δυτική Γερμανία έρχονταν αντιμέτωποι, στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τα «πάντσερ» με οδηγό τον Γκερντ Μίλερ που σκόραρε δύο φορές θα έβρισκαν στον τελικό την «έμπειρη» Σοβιετική Ένωση.
Οι Γερμανοί με δύο γκολ ξανά του Γκερντ Μίλερ και ένα του Χέρμπερτ Βίμερ, «διέλυσαν» με 3-0 τους Σοβιετικούς και κατέκτησαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους.
EURO 1976 (Ολλανδία)
Στο τουρνουά του 1976 ήταν σειρά της Ολλανδίας να βρεθεί στα τελικά του Euro. Η παρέα του Κρόιφ θα αντιμετώπιζε στα ημιτελικά της διοργάνωσης την Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε με τους Τσεχοσλοβάκους να επικρατούν με 3-1 στην παράταση και να αντιμετωπίζουν στον τελικό την κάτοχο του τροπαίου Δυτική Γερμανία, που είχε αποκλείσει στα ημιτελικά την διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία.
Για την ιστορία, Δυτική Γερμανία και Τσεχοσλοβακία μας «χάρισαν» έναν από τους πιο θεαματικούς τελικούς της ιστορίας. Τι και αν οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν με δύο γκολ στο 25’; Οι Γερμανοί κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα, με ένα γκολ του Ντίτερ Μίλερ και τον Μπερντ Χέλζενμπαϊν, να ισοφαρίζει με κεφαλιά στο 89ο λεπτό σε 2-2, που ήταν και το τελικό σκορ.
Οι ομάδες στο έξτρα τριαντάλεπτο δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα και οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τον Πανένκα να «χαρίζει» το τρόπαιο στην ομάδα του, με μία από τις ιστορικότερες εκτελέσεις πέναλτι της ιστορίας.
EURO 1980 (Ελλάδα)
Το Euro του 1980 δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα, αφού οι ομάδες από τέσσερις έγιναν οκτώ. Την «παρθενική» της εμφάνιση θα έκανε η εθνική μας ομάδας, υπό την καθοδήγηση του Αλκέτα Παναγούλια. Η «γαλανόλευκη» είχε εξαρχής πολύ δύσκολο έργο, αφού στον όμιλο της θα αντιμετώπιζε την Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία και Δυτική Γερμανία.
Η εθνική μας ομάδα έκανε το ντεμπούτο της απέναντι στην Ολλανδία, με τους «Οράνιε» να παίρνουν την νίκη με 1-0, χάρις σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κιστ.
Στην δεύτερη αγωνιστική η «επίσημη αγαπημένη» μπορεί να έχασε με 3-1, από την κάτοχο του τροπαίου Τσεχοσλοβακία, ωστόσο το γκολ του Αναστόπουλου ήταν το πρώτο στην ιστορία οποιασδήποτε τελικής φάσης, για την χώρα μας.
Στον τελευταίο της αγώνα, απέναντι στην Δυτική Γερμανία, αν και όλα είχαν κριθεί η εθνική άντεξε την πίεση των Γερμανών κρατώντας τους στο μηδέν και αποσπώντας την ισοπαλία, από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης!
EURO 1984 (Πορτογαλία, Ρουμανία)
Μετά από 12 χρόνια θα είχαμε ξανά δύο ομάδες που θα έκαναν το ντεμπούτο τους στα τελικά της διοργάνωσης. Ο λόγος για την Ρουμανία και την Πορτογαλία.
Οι Πορτογάλοι θα βρίσκονταν σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 18 ολόκληρα χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας, ενώ το ρουμανικό ποδόσφαιρο περνούσε την άνθηση του, αφού δύο χρόνια αργότερα η Στεάουα Βουκουρεστίου θα κατακτούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Οι Ρουμάνοι πήραν μόλις ένα βαθμό απέναντι στην φιναλίστ της διοργάνωσης Ισπανίας, χάρις σε γκολ του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι.
Στην αντίπερα όχθη, οι Πορτογάλοι κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης, κερδίζοντας στους ομίλους την Ρουμανία και φέρνοντας ισοπαλίες με την Ισπανία και Δυτική Γερμανία.
Στα ημιτελικά τους περίμενε η διοργανώτρια Γαλλία. Οι «θαλασσοπόροι» μπορεί να προηγήθηκαν στο 8ο λεπτό της παράτασης με τον Ζορντάο, αλλά οι οικοδεσπότες χάρης τα γκολ του Ντομέργκ και του Πλατινί πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, που και κατέκτησε απέναντι στην Ισπανία.
EURO 1988 ( Ιρλανδία)
Το 1988 η Ολλανδία θα κατακτήσει το μοναδικό της τρόπαιο μέχρι και σήμερα. Ντεμπούτο στην διοργάνωση θα κάνει η Ιρλανδία.
Στον όμιλό της θα βρεθεί αντιμέτωπη με την φιναλίστ Σοβιετική Ένωση, την πρωταθλήτρια Ολλανδία και την «γειτόνισσα» Αγγλία.
Στην πρώτη τους παρουσία δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα, αφού στις πρώτες δύο αγωνιστικές είχαν απολογισμό μία νίκη και μία ισοπαλία κερδίζοντας στην πρεμιέρα την Αγγλία με 1-0 και φέρνοντας ισοπαλία με 1-1, με τους Σοβιετικούς. Η Ιρλανδία ήταν αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας της, αφού στον τελευταίο της αγώνα απέναντι στην Ολλανδία, ήθελε νίκη για να βρεθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ωστόσο, με ένα γκολ του Κιφτ, οι Ολλανδοί πήραν την πρόκριση για τους «4» της διοργάνωσης.
EURO 1992 (Σκωτία, Σουηδία)
Στην διοργάνωση του 1992 η οικοδέσποινα Σουηδία θα έκανε το ντεμπούτο της, αφού δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί στα προκριματικά της διοργάνωσης. «Πρωτάρα» θα ήταν και η Σκωτία, που θα βρισκόταν και αυτή στα γήπεδα της Σουηδίας.
Οι οικοδεσπότες δεν άφησαν την ευκαιρία τους ανεκμετάλλευτη και προκρίθηκαν στα ημιτελικά ως πρώτοι στον όμιλο τους αφήνοντας εκτός Αγγλία και Γαλλία! Από την άλλη, οι Σκωτσέζοι θα θυμούνται μόνο την ευρεία νίκη τους με 3-0 απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, αφού δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω.
Στον ημιτελικό οι Σουηδοί, θα έρχονταν αντιμέτωποι με την Δυτική Γερμανία, που ήθελε να βρεθεί στο τελικό μετά από 12 χρόνια. Το τελικό 3-2 θα έφερνε στον τελικό τους Γερμανούς που θα έβρισκαν, την έκπληξη της διοργάνωσης Δανία. Με τους Σκανδιναβούς να «σοκάρουν» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και να κατακτούν τον τίτλο.
EURO 1996 (Ελβετία, Τουρκία, Κροατία, Βουλγαρία)
Η διοργάνωση του 1996, δεν είχε μία καινούργια ομάδα, ούτε δύο αλλά τέσσερις (χωρίς να προσμετράμε την Ρωσία)!
Αφού το νέο φορμάτ των τεσσάρων ομίλων έκανε πιο εύκολη την συμμετοχή καινούργιων ομάδων. Ωστόσο, μόλις μία από αυτές κατάφερε να βρεθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Ελβετία, Βουλγαρία και Τουρκία μάζεψαν μόλις πέντε βαθμούς και οι τρεις μαζί, χωρίς να θυμάται κανείς την συμμετοχή τους.
Μόνη διακριθείσα «πρωτάρα» ήταν η Κροατία που μάζεψε έξι βαθμούς και τερμάτισε δεύτερη πίσω μόνο από την Πορτογαλία.
Στα προημιτελικά ήρθε αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια της διοργάνωσης Γερμανία, όπου και αποκλείστηκε με 2-1.
EURO 2000 ( Νορβηγία, Σλοβενία)
Στο πρώτο Euro της νέας χιλιετίας δύο ομάδες θα έκαναν ντεμπούτο και μάλιστα, θα έρχονταν από την φάση των ομίλων αντιμέτωπες.
Σλοβενία και Νορβηγία βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο με Ισπανία και Γιουγκοσλαβία, όντας τα αουτσάιντερ για την πρόκριση. Οι Σλοβένοι στέρησαν την ευκαιρία των Νορβηγών για διάκριση στην διοργάνωση, αφού στον τελευταίο αγώνα των ομίλων η αδιάφορη Σλοβενία έφερε ισοπαλία με την Νορβηγία που με νίκη της, θα άφηνε εκτός διοργάνωσης την Γιουγκοσλαβία!
EURO 2004 (Λετονία)
Μία ομάδα που λίγοι θα θυμούνται, ότι έχει συμμετάσχει σε τελικά Euro είναι η Λετονία.
Στην διοργάνωση που η εθνική μας ομάδας έκανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλάει με την κατάκτηση της, η Λετονία έκανε το ντεμπούτο της.
Το μόνο που θα θυμούνται οι Λετονοί από την πορεία της εθνικής τους, θα είναι το ισόπαλο αποτέλεσμα με την Γερμανία την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων.
EURO 2008 (Αυστρία, Πολωνία)
Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο της εθνικής, η Αυστρία και η Πολωνία θα έκαναν την πρώτης τους εμφάνιση.
Η Αυστρία ως διοργανώτρια θα βρισκόταν για πρώτη φορά στην μεγάλη διοργάνωση, όπου στον όμιλο θα αντιμετώπιζε τις Κροατία, Γερμανία και την επίσης «πρωτάρα» Πολωνία.
Μοναδικό επίτευγμα και των δύο ήταν η ισόπαλη τους αναμέτρηση, αφού δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν παραπάνω βαθμούς.
EURO 2012 (Ουκρανία)
Την διοργάνωση του 2012 είχαν αναλάβει να την διοργανώσουν η Πολωνία με την Ουκρανία, με την δεύτερη να παίρνει το πρώτο «εισιτήριο» της ιστορίας της.
Η νίκη των Ουκρανών στην πρεμιέρα απέναντι στην Σουηδία ενίσχυσε τις ελπίδες πρόκρισης της στην επόμενη φάση. Ωστόσο, στα εναπομείναντα δύο παιχνίδια οι Ουκρανοί υπέστησαν ισάριθμες ήττες, από Γαλλία και Αγγλία αφήνοντας την διοργανώτρια εκτός συνέχειας.
EURO 2016 (Αλβανία, Ουαλία, Ισλανδία, Βόρεια Ιρλανδία)
Ξανά μετά από 20 χρόνια τέσσερις ομάδες θα έκαναν ντεμπούτο στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Έντονο ήταν το «άρωμα» Ηνωμένου Βασιλείου, αφού Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονταν στα γήπεδα της Γαλλίας, μαζί τους θα βρίσκονταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και η Ισλανδία με την Αλβανία.
Βόρεια Ιρλανδία και Αλβανία τερμάτισαν με τρεις βαθμούς έκαστος, στην τρίτη θέση των ομίλων τους. Με τους πρώτους να συνεχίζουν στους «16» της διοργάνωσης, όντας στις καλύτερες τρίτες των ομίλων.
Ουαλία και Ισλανδία κατάφεραν να καταπλήξουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο για διαφορετικούς λόγους.
Οι «Δράκοι της Ουαλίας» με «οδηγό» τον Μπέιλ κατάφεραν να φτάσουν ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκαν από την πρωταθλήτρια Πορτογαλία, έχοντας αποκλείσει στους «16» την Βόρεια Ιρλανδία.
Οι Ισλανδοί τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο τους και στους «16» ήρθαν αντιμέτωποι με την Αγγλία, όπου και απέκλεισε με σκορ 2-1! «Αποχαιρετώντας» την διοργάνωση στα προημιτελικά από την οικοδέσποινα Γαλλία.
EURO 2020 (Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία)
Στο τελευταίο χρονικά Euro Φινλανδία και Βόρεια Μακεδονία θα βρίσκονταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στα τελικά της διοργάνωσης.
Ωστόσο, το ντεμπούτο τους θα καθυστερούσε έναν ολόκληρο χρόνο αφού η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2021, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Αμφότερες δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, αφού η Βόρεια Μακεδονία τερμάτισε με μηδέν βαθμούς στην τελευταία θέση του ομίλου της, ενώ η Φινλανδία κατάφερε να πάρει μόνο τρεις βαθμούς κερδίζοντας την Δανία, σε ένα ματς που στιγματίστηκε από την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν.
Διονύσης Καλαϊζής
www.bnsports.gr