Football Talk

Έκθεση FIFA 2023: H «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου ξοδεύει και το κάνει με υπερβολή!

Έκθεση FIFA 2023: H «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου ξοδεύει και το κάνει με υπερβολή!

Από τα χρόνια του κορωνοϊού (2020-2021) και την πολιτική… λιτότητας στο ποδόσφαιρο, στο 2023 και το απόλυτο ρεκόρ δαπανών σε ό,τι αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις, με περίπου 10 δις δολάρια να διακινούνται στο παζάρι για το μυθικό «αλισβερίσι». Ποια η εικόνα στην Ελλάδα.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως τα ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο, πλέον «ζαλίζουν».  To Global Transfer Report συντάσσεται από τη FIFA σε ετήσια βάση και για το 2023 «έγραψε» ένα ανεπανάληπτο (μέχρι πιθανότατα το επόμενο) ρεκόρ, καθώς το μεταγραφικό ισοζύγιο από το πάρε – δώσε της μεταγραφικής αγοράς, άγγιξε τα 10 σχεδόν δις δολάρια (για την ακρίβεια 9,63 δις)!

Τα 9,63 δις μεταφράζονται σε 74,836 μετακινήσεις ποδοσφαιριστών και ποδοσφαριστριών τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μάλιστα, φαίνεται πως όσο φειδωλοί εμφανίστηκαν οι σύλλογοι σε παγκόσμιο επίπεδο τις χρονιές του κορωνοϊού, το 2020 και το 2021, άλλο τόσο εύκολα οδηγούνται στην δίχως όρια μεταγραφική δαπάνη αυτή τη στιγμή. Οι «κουμπαράδες» που γέμισαν τις προηγούμενες χρονιές, έσπασαν τη φετινή χρονιά και τα ποσά που διακινούνται θυμίζουν κάτι από καζίνο…

Ποιοι «έσπασαν» ταμεία και… «κομπιουτεράκια»

Οι δέκα πρώτες μεταγραφές για το 2023, παρήγαγαν κάτι παραπάνω από το 10% του ποσού της συνολικής πίτας των φετινών δαπανών, με τους Τζουντ Μπέλιγχαμ, Έντσο Φερνάντες και Χάρι Κέιν να ξεχωρίζουν.

Κορυφαίες_Μεταγραφές2023Καταγραφή.PNG

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών, οι πέντε ακριβότερες κινήσεις, ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από το 30% των ποσών που διακινήθηκαν στο «πάρε – δώσε» του γυναικείου ποδοσφαίρου. Στην πρώτη θέση, η Τζιλ Ρόορντ για τη μετακίνησή της από την Βόλφσμπουργκ στη Σίτι.

ΓΥΝΑΙΚΕΣΚαταγραφή.PNG

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που δεν τα… «λυπήθηκαν» ιδιαιτέρως και εμφανίστηκαν, ορισμένες μάλιστα εξ’ αυτών, πέραν του δέοντος γαλαντόμες αυτές είναι οι παρακάτω είκοσι, εκ των οποίων οι δέκα προέρχονται από το πρωτάθλημα της Premier League (με εξαίρεση την υποβιβασθείσα στη Championship, Λιντς). Η Τσέλσι του Τοντ Μπέλι, φιγουράρει στην πρώτη θέση.

SpendersΚαταγραφή.PNG

Όπως μπορεί να υποθέτετε, η πλέον προσφιλή εθνικότητα ποδοσφαιριστή και μεταγραφικής προτίμησης, είναι η Βραζιλία, με 2.375 μετακινήσεις ποδοσφαιριστών σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

NationalitiesΚαταγραφή.PNG

Ενώ τέλος, σε ό,τι αφορά τις ομοσπονδίες, η UEFA καταλαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος» με 23.787 μετακινήσεις.

Transfers_per_ConfederationΚαταγραφή.PNG

Η «Ψωροκώσταινα» που είχε κέρδος

Στα εν Ελλάδι δρώμενα, παρατηρείται μία «ισορροπία τρόμου» καθώς, 351 ποδοσφαιριστές ήρθαν ως μεταγραφικά αποκτήματα και 351 αναχώρησαν για άλλες «πολιτείες», εμπλέκοντας σε αυτή την μεταγραφική… γραφειοκρατία συνολικά 41 συλλόγους. Οι ελληνικοί σύλλογοι ξόδεψαν 52,2 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που από πωλήσεις, εισέπραξαν 59,2 εκατομμύρια. Αποκόμισαν δηλαδή, ένα καθαρό κέρδος της τάξης των 7 εκατομμυρίων. Διόλου άσχημα για την «Ψωροκώσταινα» και το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0