Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Έτσι και η Εθνική Ελλάδος δεν αποτελεί τυχαία το φαβορί για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2024, μέσω των Play Offs.
Η κλήρωση των Play Offs του EURO 2024 ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/11) και πλέον όλοι περιμένουμε ποιες θα είναι οι τελευταίες τρεις ομάδες που θα «κλείσουν» θέση για τα γήπεδα της Γερμανίας.
Μέσα από τρία διαφορετικά Path, 12 ομάδες θα δώσουν την δική τους «μάχη», για ένα από τα εναπομείναντα εισιτήρια. Η Εθνική μας ομάδα έχει για αρχή να αντιμετωπίσει εντός έδρας το Καζακστάν για τα ημιτελικά. Αν με το καλό προκριθεί, θα ταξιδέψει στην έδρα του νικητή ανάμεσα σε Γεωργία – Λουξεμβούργο για τον τελικό, που θα κρίνει και την πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Path A winner = ❓
— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) November 23, 2023
Path B winner = ❓
Path C winner = ❓
Which will be the 3 final teams to secure #EURO2024 qualification through the play-offs? pic.twitter.com/3MvFKA4sbC
Τα νούμερα πάντως της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες 11 ομάδες είναι αρκετά ενθαρρυντικά και εν μέρη αποδεικνύουν ότι όντως αυτή η Εθνική, αξίζει μία θέση στο επερχόμενο EURO.
Με μία γρήγορη ματιά είναι εύκολο να δει κανείς πως στην φάση των προκριματικών μόνο εμείς (+6) και η Ουκρανία (+3) είχαμε θετικό πρόσημο στα γκολ υπέρ και κατά, ενώ αντιμετωπίσαμε δύο ομάδες του Top-10 στο Ranking της FIFA, στον όμιλό μας (Γαλλία – Ολλανδία και Αγγλία – Ιταλία αντιστοίχως). Μπορεί στην φάση των προκριματικών Ελλάδα και Ουκρανία να μην προκρίθηκαν, έδειξαν όμως ότι έχουν το απαραίτητο «μέταλλο» σε άμυνα και επίθεση, για να… αγχώσουν, (ως ένα σημείο) τα «μεγαθήρια» που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Όσον αφορά τον άμεσο αντίπαλο της Εθνικής, το Καζακστάν είχε επίσης θετικό πρόσημο (+4), σε έναν όμιλο όμως που η Ελλάδα με τις εμφανίσεις που την είδαμε να πραγματοποιεί σε αυτά τα προκριματικά, θα μπορούσε ήδη να είχε προκριθεί (Δανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία και Άγιος Μαρίνος).
Στο κομμάτι της παραγωγικότητας, μπορεί να γίνεται συνεχώς μεγάλη συζήτηση για τους επιθετικούς που έχουμε, οι οποίοι δυσκολεύονται να σκοράρουν. Τα συνολικά μας νούμερα όμως, υπερκαλύπτουν αυτό το (φαινομενικά τουλάχιστον) αρνητικό στοιχείο της ομάδας του Πογέτ.
Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην παραγωγικότητα με 14 τέρματα ανάμεσα στις ομάδες που μέτρησαν ισάριθμα παιχνίδια. Η αλήθεια είναι πως, Φινλανδία (18), Ισλανδία (17) και Καζακστάν (16) έστειλαν την μπάλα στο… πλεκτό περισσότερες φορές, με μία όμως σημαντική προϋπόθεση. Οι χώρες αυτές βρισκόντουσαν σε ομίλους με 6 ομάδες (σε σχέση με την Ελλάδα που ήταν συνολικά 5), επομένως είχαν το αβαντάζ, παίζοντας δύο αγώνες επιπλέον.
Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο σημασία δεν έχει μόνο να βάζεις γκολ, αλλά και να μην δέχεσαι, η Ελλάδα δείχνει καλυμμένη και σε αυτόν τον τομέα. Η εστία του Βλαχοδήμου παραβιάστηκε συνολικά οκτώ φορές. Ένας σίγουρα αξιοζήλευτος αριθμός, από τους αντιπάλους της. Ο τερματοφύλακας του Καζακστάν μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του σε 12 περιπτώσεις, ενώ Γεωργία (18) και Λουξεμβούργο (19) έχουν δεχθεί υπερδιπλάσια τέρματα από την Εθνική μας.
Η Ελλάδα δείχνει πως βρίσκεται σε ένα καλό… φεγγάρι και η ομάδα μοιάζει περισσότερο με «οικογένεια» παρά με ποδοσφαιρικό γκρουπ. Με λίγη πίστη στο εγχείρημα του Πογέτ τα καλύτερα είναι μπροστά…
Άγγελος Κρεμαστός