Football Talk

Πορτογαλία είσαι έτοιμη; Η κατάκτηση του Euro 2024 είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις!

Πορτογαλία είσαι έτοιμη; Η κατάκτηση του Euro 2024 είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 δεν έμελλε να είναι το τυχερό της Πορτογαλίας, αλλά και του Ρονάλντο, που λογικά θα ήταν το τελευταίο του. Οι ανεπανόρθωτες ρήξεις και συνεχείς κόντρες με τον τέως προπονητή τους, Φερνάντο Σάντος, είχαν αποδυναμώσει την ομάδα και έφεραν τον γρήγορο αποκλεισμό τους. Τώρα με νέο αέρα και εντυπωσιακές εμφανίσεις στα προκριματικά, είναι έτοιμη να θυμίσει σε όλους από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη.

Οι Εθνικές ομάδες «σφάζονται» στα προκριματικά του Euro 2024 για μια θέση στις τελικές φάσεις της διοργάνωσης. Όσες από αυτές κυριαρχούν στους ομίλους τους, δικαίως βρίσκονται στην πρώτη θέση. Η Γαλλία του Εμπαπέ κάνει «μαγικά» εντός γηπέδου και αποτελεί μια από τις πιο απειλητικές ομάδες σε διεθνείς διοργανώσεις. Η Κροατία του Μόντριτς πάντα φτάνει στην πηγή χωρίς να πιει νερό και κάθε φορά επιστρέφει πιο φορτσάτη και επικίνδυνη. Η Αλβανία αποτελεί την τεράστια έκπληξη έχοντας «εξορίσει» την Πολωνία και τον Λεβαντόφσκι στην 4η θέση.

Ορισμένες έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των φιλάθλων και άλλες τον έχουν κερδίσει προ πολλών ετών. Μία ομάδα, όμως, βρίσκεται πρώτη από κάθε άλλη με 18 βαθμούς. Αυτοί είναι οι «λουζιτανοί», τους οποίους ανέλαβε ο Μαρτίνεθ που μόλις είχε αποχωρήσει από την Εθνική Βελγίου.

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως το Μουντιάλ του Κατάρ έφερε τα πάνω κάτω και προβλήματα ομάδων και διοικήσεων βγήκαν στην επιφάνεια. Δεν πίστεψαν πολλοί πως ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να τους επαναφέρει σε νίκες και δόξες.

Τουλάχιστον, όχι στο άμεσο μέλλον. Να, όμως, που τους διέψευσε όλους. Όχι απλώς προσαρμόστηκε γρήγορα, όχι απλώς κέρδισε τον σεβασμό των παικτών του, αλλά έφτιαξε μια ομάδα που δεν αποκλείεται να ξανασηκώσει το Κύπελλο μετά από εφτά χρόνια. Γιατί πλέον η Πορτογαλία έχει τσαγανό, αυτοπεποίθηση , στόχο και ευχάριστο κλίμα, κάτι που είχε χάσει τα τελευταία χρόνια.

Ρούμπεν Ντίας, Μπερνάρντο Σίλβα και Μπρούνο Φερνάντες αγωνίζονται στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, ενώ ο Ρούμπεν Νέβες μόλις πρόσφατα αποχώρησε από την Premier League. Ζοάο Κανσέλο και Ζοάο Φέλιξ βρήκαν την θέση που πάντα τους άνηκε στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ραφαέλ Λεάο είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος νεαρός που ήδη η προσφορά του κρίνεται απαραίτητη. Το επίπεδο άπιαστο!

Και φυσικά, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τον άνθρωπο που το όνομά του έχει ταυτιστεί με την ομάδα της Πορτογαλίας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στα 38 του έτη, είναι ακόμα εδώ. Αγαπάει το ποδόσφαιρο, αλλά και εκείνο τον αγαπάει. Αχόρταγος, δεν θα σταματήσει μέχρι να κερδίσει κι άλλα. Θα καταφέρει να εξιλεωθεί για τον χαμένο χρόνο στο Μουντιάλ 2022 ή θα φύγει και από εδώ με το κεφάλι... σκυμμένο;

Με ένα τόσο δυνατό ρόστερ ποντάρουμε στην πρώτη πιθανότητα. Τα στατιστικά, άλλωστε, μιλάνε από μόνα τους. Έξι ματς έχουν παίξει, και τα έξι κερδισμένα. Συνολικά 24 φόρες έχει βρει η μπάλα τα δίχτυα, ενώ η ομάδα έχει σημειώσει συνολικά 107 προσπάθειες για γκολ. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για την άχαστη και συγκροτημένη επίθεση.

Και η άμυνα, βέβαια, δεν πάει πίσω. Πραγματοποίησε 244 κλεψίματα και έχει καθαρίσει φάσεις 64 φορές. Ένα απόρθητο φρούριο που διευκολύνει κατά πολύ τον εκάστοτε τερματοφύλακα. Και λέμε εκάστοτε, αφού μια που θα αγωνίζεται ο Ρουί Πατρίσιο και μια που θα στήνεται κάτω από τα δοκάρια ο Ντιόγκο Κόστα. Όποιος και από τους δύο να είναι, η ομάδα βρίσκεται σε καλά χέρια, αφού με 6/6 clean sheets και εννιά επιτυχημένες επεμβάσεις συνολικά, η παραβίαση της εστίας τους μοιάζει απίθανη.

Το αξιοπερίεργο είναι πως δίνεται μόνο 9% πιθανότητα να το σηκώσει η Πορτογαλία που την κάνει την λιγότερο πιθανή νικήτρια, με την Γαλλία και την Αγγλία να μάχονται στο 18% για την κατάκτηση. Ίσως, να κινδυνεύει περισσότερο από τους, επίσης... άχαστους, «μπλε», όμως η Πορτογαλία δεν πτοείται και η κατάκτηση του Euro 2016 μπορεί να επαναληφθεί λίαν συντόμως.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0