Football Talk

Η τεράστια διαφορά της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και η μεγάλη ανάγκη της ομάδας του Αλμέιδα

Η τεράστια διαφορά της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και η μεγάλη ανάγκη της ομάδας του Αλμέιδα

Η ανάγνωση του ντέρμπι της Φιλαδέλφειας, η νοοτροπία της ΑΕΚ σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο και το λάθος του διαιτητή Σοάρες.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πάντα σε κάθε ματς, ειδικά μετά από ντέρμπι, οι αναγνώσεις είναι πολλές. Ανάλογα τι θες να «διαβάσεις» και πώς επιλέγεις να «διαβάζεις» όσα έγιναν. Το τελικό 1-1 του ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη μεγάλη εικόνα του ματς μπορεί να κριθεί ως δίκαιο αποτέλεσμα. Ένα ισορροπημένο παιχνίδι που οι μικρές λεπτομέρειες δεν έχρισαν νικητή.

Η ΑΕΚ μπήκε εξαιρετικά για 25 λεπτά, έκανε δυο μεγάλες ευκαιρίες, βγήκε γκολ στην τρίτη και μετά ο Ολυμπιακός ανέκτησε το ρυθμό, είχε κι αυτός μία καλή στιγμή και βρήκε μετά την ισοφάριση. Έφυγε το πρώτο ημίχρονο, ήρθε το δεύτερο, με τον Ολυμπιακό έως το 60’ να κρατά την ΑΕΚ μακριά από την περιοχή του και να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα χωρίς επιτυχία, ώσπου να έρθουν οι αλλαγές και από τις δυο πλευρές και την ΑΕΚ από το 75’ και ως το φινάλε να ψάχνει πιο ουσιαστικά το γκολ της νίκης με τον εκπληκτικό Ζίνι να δίνει ζωντάνια.

Έπαιξαν καλή άμυνα οι παίκτες του Ολυμπιακού και έφυγαν με τον βαθμό από τη Φιλαδέλφεια που όπως είδατε όλοι τους άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.

Αντιθέτως, στην ΑΕΚ βγήκε, όπως ήταν επίσης φυσικό μία στεναχώρια που δεν κέρδισαν το ντέρμπι. Αυτά ως προς τη μεγάλη εικόνα του ντέρμπι.

Πάμε και στα επιμέρους… Τoπρωί της Κυριακής, ενδεχομένως, να διαβάσατε το κομμάτι που έγραφε πως η ΑΕΚ καλείται να μπει στο ντέρμπι όπως είχε μπει στο Καραϊσκάκη τον περασμένο Απρίλη. Κι αυτό έκανε. Στα πρώτα 25 λεπτά είδαμε την… περσινή ΑΕΚ. Αποφασισμένη, πιεστική, παθιασμένη, να παίζει συνδυαστικό παιχνίδι και να «πνίγει» τον αντίπαλο. Ο Πασχαλάκης έκανε δυο τεράστιες επεμβάσεις, πριν έρθει το γκολ του Πόνσε στο 22’.

Αυτή την ΑΕΚ λοιπόν, μην τρελαινόμαστε, θα την ξαναδούμε, λογικά, στο μέλλον. Το θέμα είναι πόσο άμεσο ή μακρινό θα είναι αυτό το μέλλον. Αυτή είναι η ΑΕΚ του Αλμέιδα. Και η μεγάλη ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι να έρθουν τα αποτελέσματα. Μέχρι κάποιοι παίκτες της που δεν είναι σε καλό «φεγγάρι» να φορμαριστούν ξανά, μέχρι να επιστρέψουν οι τραυματίες, μέχρι η ΑΕΚ να αποκτήσει ξανά διάρκεια στο παιχνίδι της και αυτά τα 25 λεπτά σούπερ μπάλας γίνουν ξανά 60 αγωνιστικά λεπτά, η Ένωση έχει ανάγκη από αποτελέσματα. Και σαφώς τύχη, την οποία δεν έχει ως τώρα στα ματς.

Θαρρώ πως μόλις φύγει αυτή η εβδομάδα με τα ντέρμπι και την Μπράιτον ενδιάμεσα, η ΑΕΚ σιγά – σιγά θα βρει δημιουργικά το δρόμο της. Συνεχίζω να εστιάζω στην επιθετική άμυνα και τη δημιουργία, γιατί εκεί έχω την εντύπωση πως η ομάδα δεν έχει βρει τη φόρμουλά της.

Λογικό, λόγω των υψηλών απαιτήσεων που έχουν τα πολλά σερί δύσκολα παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα και αυτό έρχεται να «παντρευτεί» με την έναρξη της σεζόν όπου πολλοί παίκτες της είτε δεν έχουν φορμαριστεί ακόμα, είτε είναι τραυματίες. Κι όμως ακόμη σε αυτή τη μεταβατική περίοδο βλέπουμε την ΑΕΚ αυτή να είναι κυρίαρχη στα μεγαλύτερα διαστήματα των αγώνων της και απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους να προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να «κλέψει» τα ματς! Είναι ένα θετικό σημάδι, αυτό για το μέλλον…

Αρνητικό σημάδι για την ΑΕΚ στο ντέρμπι ήταν το διάστημα από το 25’ μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου. Εκεί όπου χάθηκαν πολλές μονομαχίες και πολλές δεύτερες μπάλες. Αυτές τις πήρε ο Ολυμπιακός και με τον Φορτούνη πρώτο βιολί, πήρε μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησε να δημιουργήσει. Προσέξτε, προσπάθησε να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός. Δεν δημιούργησε τόσο πολύ εκείνο το διάστημα. Το σουτ του Μασούρα στο 30’ και το γκολ του Ελ Κααμπί λίγα λεπτά μετά είχε ως δημιουργία. Την ΑΕΚ αναχαίτισε στην ουσία και είχε τη μπάλα στα πόδια του.

Η διαφορά της ΑΕΚ…

Και μίας και αναφέρθηκα στον Φορτούνη. Η παρουσία του στο γήπεδο και μετά το 19’ ήταν το μοναδικό σοβαρό λάθος του διαιτητή Σοάρες. Ο Φορτούνης χτυπάει με τις τάπες, πεσμένος στο έδαφος, από πίσω τον Σιμάνσκι ενώ η μπάλα έχει φύγει μπροστά. Είναι ο ορισμός της κίτρινης κάρτας. Θα ήταν η δεύτερη και έπρεπε να αποβληθεί. Σοβαρότατο λάθος! Απλή αναφορά γίνεται στη συγκεκριμένη φάση γιατί πρέπει να γίνει!

Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως τι θα είχε γίνει αν αυτή η στιγμή ήταν… ανάποδα! Θα είχαμε… εξέγερση από τον Ολυμπιακό! Εξέγερση θα είχαμε αν πρωταγωνιστής ήταν παίκτης του Ολυμπιακού στη φάση των δυο πέναλτι που ζητά η ΑΕΚ, τα οποία ορθώς δεν δόθηκαν. Μη σας πω ότι θα γινόταν χαμός ακόμα και για τη στιγμή στο φινάλε του ημιχρόνου, όπου η μπάλα για… εκατοστά βρίσκει στο πρόσωπο του Κίνι και όχι στο απλωμένο του χέρι.

Επειδή, λοιπόν, είναι νωρίς στη σεζόν και για να αντέξουμε… ψυχικά μέχρι τον Μάη, από τώρα δείτε και κρίνετε σωστά τι γίνεται, πώς γίνεται και τι προσπαθούν να σας πλασάρουν! Λάθη γίνονται και θα γίνονται… Να λέγονται, να γράφονται, αλλά ως εκεί. Μην «κυνηγάτε» φαντάσματα. Δεν υπάρχουν! Η τοξικότητα που κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ευνοεί να υπάρχει και το «άρρωστο» κλίμα που θέλουν να δημιουργούν, είναι «παιχνίδια» για να δικαιολογήσουν πιθανή μελλοντική τους αποτυχία.

Όπως έκαναν πέρυσι… Ευτυχώς η ΑΕΚ πιστεύει ακράδαντα στις δυνάμεις της και δεν έχει ανάγκη από τέτοια «παιχνιδάκια». HAEKέχει ανάγκη από χρόνο, αποτελέσματα και στήριξη… Και πρέπει να τα βρει όλα στο δύσκολο δρόμο που έχει να περπατήσει ό,τι κι αν βρει μπροστά της…

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0