Με τον ΠΑΟΚ να παίρνει μία σπουδαία νίκη απέναντι στην Χαρτς (2-1) με ανατροπή μάλιστα, το BN Sports κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και τις μεγάλες νίκες των ελληνικών ομάδων μέσα στην Σκωτία.
Μπορεί η Χαρτς να πήρε νωρίς το προβάδισμα στο Tynecastle Park με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σάνκλαντ στο 9’, ο ΠΑΟΚ όμως είχε τον τελευταίο… λόγο. Ο «δικέφαλος του βορρά» με κατάθεση ψυχής ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ και με τους Σβαμπ-Ζίβκοβιτς, επέστρεψε με προβάδισμα πρόκρισης στην Ελλάδα (2-1).
Andrija Zivkovic's goal for PAOK at Hearts.pic.twitter.com/nzIRiL1Ze8
— Sam Street (@samstreetwrites) August 24, 2023
Μπορεί για τον ΠΑΟΚ η νίκη αυτή να ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, καθώς δεν έχει ξανά φύγει ποτέ με το διπλό από την Σκωτία, για το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως αποτελεί πλέον μία… συνήθεια.
Η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει πρώτη τον «χορό» επί Σκωτσέζικο εδάφους το 1994, όταν χάρη στον σπουδαίο Τόνι Σαβέφσκι έγραψε ιστορία «κλειδώνοντας» την θέση της στους ομίλους του Champions League, ως η πρώτη ελληνική ομάδα της διοργάνωσης.
Η νίκη αυτή με 1-0 ακόμη δημιουργεί συγκίνηση στους φίλους της «Ένωσης», με τις αναμνήσεις από το Ibrox Park να είναι ακόμη πολύ έντονες.
Η ΑΕΚ δεν θα σταμάταγε εκεί όμως, αντιθέτως συνέχισε να παίρνει μεγάλα αποτελέσματα μέσα στην Σκωτία.
Με την φετινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ, Χαρτς οι «κιτρινόμαυροι» είχαν συναντηθεί το 2006 για τα προκριματικά της σπουδαιότερης διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο.
ΑΕΚ και Χαρτς αναμετρήθηκαν στην Σκωτία και κατά μία διαβολική σύμπτωση όπως ο ΠΑΟΚ, έτσι και οι «κιτρινόμαυροι» πήραν μία σπουδαία νίκη με ανατροπή και με το ίδιο ακριβώς σκορ. Τόσο ο Καπετάνος, όσο και το αυτογκόλ του Μπέρα (2-1) στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού έβαλαν σε θέση οδηγού την ΑΕΚ που εν τέλει πήρε και την πρόκριση στην Αθήνα με συνολικό σκορ 5-1.
Απέναντι στην Ντάντι Γιουνάιτεντ η «Ένωση» πραγματοποίησε την τελευταία της νίκη στην Σκωτία το 2010. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για τα προκριματικά του Europa League, με τον Τζιμπούρ να βάζει από το 11ο λεπτό βάσεις πρόκρισης για την ΑΕΚ. Ο Αλγερινός εκμεταλλευόμενος την πάσα… ξυραφιά του Σκόκο έκανε το 1-0, σκορ που έμεινε μέχρι και την λήξη της αναμέτρησης, με τους «κιτρινόμαυρους» να γιορτάζουν στο φινάλε την τρίτη τους νίκη σε Σκωτσέζικη έδρα.
Η επόμενη ομάδα που πραγματοποίησε εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα στα βόρεια γήπεδα του Νησιού είναι ο Παναθηναϊκός.
Την σεζόν 2003/04 η Ρέιντζερς είδε άλλη μία ελληνική ομάδα να περνάει «αλώβητη» από το Ibrox Park, αυτήν την φορά όμως για τους ομίλους του Champions League. Οι «πράσινοι» βρέθηκαν να κυνηγούν από νωρίς το σκορ με την κεφαλιά του Μολς στο 28ο λεπτό, δεν τα παράτησαν όμως ποτέ και στο τέλος δικαιώθηκαν.
Ο Ζουτάουτας χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά για να ισοφαρίσει, δίνοντας ψυχολογία και «φτερά» στα πόδια των συμπαικτών του. Στο 62’ ο Μπασινάς ολοκλήρωσε την σπουδαία ανατροπή, μέχρι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου να σιγουρέψει το τρίποντο στο 80’ διαμορφώνοντας και το τελικό 3-1.
Στον Παναθηναϊκό ανήκει και η πιο πρόσφατη χρονικά νίκη μέσα στο «σπίτι» των Σκωτσέζων, (με εξαίρεση σαφώς την επιτυχία του ΠΑΟΚ). Το τελευταίο «θύμα» ελληνικής ομάδας ήταν η Μάδεργουελ, για τα προκριματικά της διοργάνωσης των «αστέρων» την σεζόν 2012/2013.
Το «τριφύλλι» μετέτρεψε τον αγώνα σε… ελληνική υπόθεση, καθώς τα γκολ των Χριστοδουλόπουλου και Μαυρία, ένα σε κάθε ημίχρονο, οδήγησαν στο να αποτελεί η ρεβάνς της Αθήνας τυπική διαδικασία, καθώς μην ξεχνάμε πως τότε ακόμη τα εκτός έδρας γκολ είχαν ισχύ. Έτσι και έγινε, με ένα εύκολο 3-0 στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός πήρε την πολυπόθητη πρόκριση και οι Σκωτσέζοι έφυγαν με «σκυφτό το κεφάλι».
Ο ΠΑΟΚ διατήρησε ζωντανή μία παράδοση που υπάρχει από το 1994 και φαίνεται πως ακόμη καλά κρατεί. Το μόνο που μένει πλέον είναι να κάνει το αυτονόητο και να ολοκληρώσει στην Θεσσαλονίκη ό,τι ξεκίνησε στην Σκωτία.
Άγγελος Κρεμαστός