H 13η και... φαρμακερή (;) του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League και η νίκη στο πρώτο ματς, που δύο φορές στις τρεις, ισούται με πρόκριση!
Κυριάρχησε της Ντνίπρο, εκτός έδρας μάλιστα, και έφυγε απόλυτα δίκαια με το 3-1 (25/07) υπέρ του, στις αποσκευές του για την Αθήνα.
Η πρόκριση μοιάζει δεδομένη, ειδικά βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Έστω κι αν ο προπονητής των «πρασίνων», Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αρνήθηκε να αποδεχθεί στις δηλώσεις του μετά το ματς, πως η ομάδα βρίσκεται ήδη στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, απέναντι στη Μαρσέιγ. Η παράδοση, πάντως, δικαιώνει όσους νιώθουν σίγουροι για το ραντεβού με τους Μασσαλούς.
Στις 12 φορές που ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μέσω προκριματικών, δηλαδή από τη σεζόν 1992/93 κι έπειτα, όταν ο θεσμός μετονομάστηκε από Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Champions League, έξι φορές κέρδισε στο πρώτο ματς του ζευγαριού. Οι τέσσερεις από αυτές συνδυάστηκαν με πρόκριση, ενώ όσες φορές κέρδισε το πρώτο ματς στην έδρα του αντιπάλου του, προκρίθηκε έστω στον επόμενο γύρο!
Βραδιές προς μίμηση και προς αποφυγή
Ο Παναθηναϊκός «μπήκε» για πρώτη φορά στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 1995/96, ξεπερνώντας έστω και δύσκολα, με δύο ισοπαλίες, το εμπόδιο της ισχυρής Χάιντουκ της εποχής. Πρόκειται για τη σεζόν που έφτασε έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, «πάγωσε» το Άμστερνταμ, αλλά αποκλείστηκε στη ρεβάνς της Αθήνας, από τον μετέπειτα νικητή της διοργάνωσης, Άγιαξ.Στην αμέσως επόμενη σεζόν (1996/97), ο Παναθηναϊκός προσγειώθηκε απότομα. Ξεκίνησε με νίκη (1-0) στα προκριματικά κόντρα στη Ρόζενμποργκ, αλλά στη Νορβηγία ηττήθηκε με το ίδιο σκορ και στην παράταση «λύγισε», χάνοντας τελικά με 3-0.
Τόσο τη σεζόν 1998/99, όσο και τη 2000/01, με μία ισοπαλία στο πρώτο ματς και μία νίκη στο δεύτερο, ξεπέρασε τα εμπόδια των Στεάουα Βουκουρεστίου και Πολόνια Βαρσοβίας αντίστοιχα.
Μάλιστα, την αμέσως επομένη σεζόν (2001/02), ήταν απόλυτος κυρίαρχος στα προκριματικά του Champions League, νικώντας για πρώτη φορά και στα δύο ματς. Αντίπαλός του τότε, η Σλάβια Πράγας, την οποία κέρδισε με 2-1 εκτός έδρας και 1-0 εντός, σε μία πορεία που ολοκληρώθηκε με το γνωστό «αχ» στο σουτ του Βλάοβιτς στα προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα, που φημολογείται πως ακούστηκε από τη Βαρκελώνη, έως την Αθήνα.
Στην επιστροφή του στα προκριματικά την αγωνιστική περίοδο 2005/06, δεν ξεκίνησε με νίκη, αλλά βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βίσλα Κρακοβίας, παρά την εκτός έδρας ήττα με σκορ 1-3, χάρις το 4-1 στη δική του έδρα, στην παράταση.
Οι πιο «μεστές» και καλές εμφανίσεις του σε προκριματικά, ήρθαν το καλοκαίρι του 2008, στην τελευταία φορά που βρέθηκε σε ομίλους Champions League, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Απέκλεισε τη Ντιναμό Τιφλίδας στον 2ο γύρο και στον τρίτο, κέρδισε εκτός αρχικά, κι έπειτα εντός, τη Σπάρτα Πράγας.
Έκτοτε, τα προκριματικά του Champions League εξελίχθηκαν σε «Γολγοθά». Παρά την υπερπροσπάθεια τη σεζόν 2009/10 απέναντι στη Σπάρτα Πράγας (ήττα με 1-3 εκτός, νίκη με 3-0 εντός στη ρεβάνς), το εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν τεράστιο και ήρθε ο αποκλεισμός.
Ήττα και ισοπαλία απέναντι στην Οντένσε το καλοκαίρι του 2011, ενώ παρά τις νίκες εκτός -πρώτα- κι έπειτα εντός έδρας απέναντι στη Μάδεργουελ την αμέσως επόμενη σεζόν (2012/13), η Μάλαγα «έσβησε» το όνειρο στα Play Off (ήττα 0-2 και ισοπαλία 0-0).
Σταντάρ Λιέγης (2014) και Κλαμπ Μπριζ (2015) επίσης στάθηκε αδύνατο να «λυγίσουν», παρά τη νίκη κόντρα στη δεύτερη, στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Κάπως έτσι, συμπληρώθηκαν -τότε- τέσσερα χρόνια μακριά από τους ομίλους, τα οποία εν έτει 2023, έχουν γίνει δώδεκα.
Επιστρέφοντας στην 13η παρουσία του σε προκριματικά Champions League, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως οι προκρίσεις μετά από νίκη στο πρώτο ματς, θα γίνουν πέντε.
Παράλληλα, «κυνηγά» ένα ακόμη ρεκόρ, αφού σε περίπτωση νίκης και στη ρεβάνς της Λεωφόρου απέναντι στη Ντνίπρο, θα έχει κάνει το 2/2 σε ματς προκριματικών, για τέταρτη φορά. Στα συν, πως θα ανεβάσει και το ποσοστό νίκης του στα προκριματικά, που βρίσκεται στο 45% μετά το αποτέλεσμα της Τρίτης (25/07).
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το ότι θα κρατήσει ολοζώντανο το «όνειρο» της παρουσίας στους ομίλους του Champions League μετά από πολλά χρόνια, έστω κι αν ξέρει πως η Μαρσέιγ είναι πολύ πιο ποιοτικός αντίπαλος από τη Ντνίπρο.
Το «μαξιλαράκι» των ομίλων του Europa League θα υπάρχει, αλλά για λόγους οικονομικούς και πρεστίζ, ο στόχος είναι ένας.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr