Football Talk

Από τον Κβαρατσχέλια, έως τον Σάκα και τον Καϊσέδο: Αυτοί που... κοκκίνισαν τα «κοντέρ» του transfermarkt!

Από τον Κβαρατσχέλια, έως τον Σάκα και τον Καϊσέδο: Αυτοί που... κοκκίνισαν τα «κοντέρ» του transfermarkt!

Στο ποδόσφαιρο, σαν άλλη «Wall Street», παρουσιάζονται διαρκώς αυξομειώσεις στην αξία παικτών με βάση τόσο την δική τους επίδοση όσο και της ομάδας τους συνολικά. Είναι όμως κάποιοι που κατά την περασμένη σεζόν… τίναξαν την μπάνκα στον αέρα! Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές των οποίων η αξία εκτοξεύτηκε στα ύψη την αγωνιστική περίοδο 2022/23;

  1. Χβιτσά Κβαρατσχέλια

Ήρθε από την Ντιναμό Μπατούμι στη Νάπολι. Δεν άργησε να δείξει το ταλέντο και τις ικανότητές του, κέρδισε το Σκουντέτο και αναδείχθηκε σε καλύτερο νεαρό παίκτη στο Champions League της σεζόν 2022/23. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αύξηση της αξίας του κατά 70 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ → 85 εκατ. ευρώ). Πώς γίνεται στην νεαρή ηλικία των 22 να μην καταλαμβάνει επάξια τη πρώτη θέση;

  1. Μοϊσές Καϊσέδο

Η Μπράιτον είναι γνωστό ότι ξέρει πώς να εκμεταλλεύται ταλέντα, με τον Καϊσέδο να αποτελεί ένα -ακόμα- ζωντανό παράδειγμα. Η Άρσεναλ και η Τσέλσι έχουν εκφράσει το ένθερμο ενδιαφέρον τους και πώς να τους αδικήσουμε όταν μιλάμε για έναν από τους καλύτερους μέσους της Premier League.

Θα ήταν υπερβολή να τον αποκαλέσουμε διάδοχο του Ενγκολό Καντέ όταν η αξία του αυξήθηκε κατά 69 εκατ. ευρώ (6 εκατ. ευρώ → 75 εκατ. ευρώ);

  1. Έντσο Φερνάντες

Στην Μπενφίκα και την Εθνική Αργεντινής έδειξε τα αληθινά του χαρίσματα, βοηθώντας και τις δύο να εξελιχθούν· οι «Αετοί» πέταξαν πάνω από την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Γιουβέντους στον όμιλό τους στο Champions League τερματίζοντας πρώτοι, ενώ τα «πνευμόνια» του με την Αργεντινή της έδωσαν... πνοή στο Μουντιάλ 2022 και του χάρισαν το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Μπορεί να μην δικαιολογεί ακόμα το αστρονομικό ποσό των 121 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η Τσέλσι για την απόκτησή του, αλλά και η ίδια η ομάδα δεν του έχει αφήσει ακόμα χώρο να δείξει από τι είναι πραγματικά φτιαγμένος, μιας και η αξία του έχει ανέβει κατά 65 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ → 80 εκατ. ευρώ).

  1. Ράνταλ Κόλο Μουανί

Οι εμφανίσεις του Γάλλου επιθετικού τόσο στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όσο και στην Εθνική Γαλλίας είναι από… άλλον πλανήτη. Έκπληξη βέβαια αποτελεί το όνομά του, αφού οι Γερμανοί τον απέκτησαν ως ελεύθερο από την Ναντ.

Στα 24 του χρόνια κατάφερε να σκοράρει 23 φορές σε 45 αγώνες, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του από τον Ντεσάν να αγωνιστεί με το εθνόσημο. Και φυσικά δικαιώθηκε όταν σκόραρε και στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022 κόντρα στο Μαρόκο.

Με την Άιντραχτ να προετοιμάζεται για το Conference League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φημολογείται πως θέλει να αποσπάσει την υπογραφή του. Με την αξία του να έχει αυξηθεί κατά 64 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ → 80 εκατ. ευρώ) ακούγεται πολύ λογικό.

  1. Μπουκάγιο Σάκα & Βίκτορ Όσιμεν

Την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν δύο εξίσου λαμπρά ταλέντα. Από τη μία ο Σάκα, ο οποίος έχει αποδειχθεί κινητήρια δύναμη στην μεσαία γραμμή της Άρσεναλ που σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα του, την γρήγορη σκέψη του και τα... skills του δεν μπορεί να μην ξεχωρίζει.

Από την άλλη, ο «φρέσκος» πρωταθλητής και συμπαίκτης του Κβαρατσχέλια, Βίκτορ Όσιμεν, σκόρερ των 31 γκολ με την Νάπολι την περασμένη σεζόν, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης. Περιζήτητος από όλους τους μεγάλους συλλόγους, αφού στα 24 του χρόνια είναι δυνατός, έξυπνος στις κινήσεις χωρίς την μπάλα και με «θανατηφόρα» τελειώματα.

Και των δύο η αξία «σκαρφάλωσε» κατά 55 εκατ. ευρώ (65 εκατ. ευρώ → 120 εκατ. ευρώ) και έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους.

  1. Βινίσιους Τζούνιορ

Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτόν τον ποδοσφαιριστή! Ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της γενιάς του. Αγωνίζεται στην «βασίλισσα» της Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, και κάνει πάταγο. Στην Βραζιλία αρχίζει να ξεπερνάει την επί χρόνια κυριαρχία του Νεϊμάρ και θα μπορούσε άνετα να τον διαδεχθεί.

Παρά τα επανειλημμένα ρατσιστικά σχόλια που δέχεται, είναι τέτοια η αθλητική του νοοτροπία που τον κάνουν απλώς πιο δυνατό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην αξία του, η οποία από το καλοκαίρι έχει αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ → 150 εκατ. ευρώ).

  1. Αλέξις Μακ Άλιστερ

Ένας ακόμη παίκτης που ανοίγει τα φτερά του από την Μπράιτον και μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Μέχρι στιγμής αποτελούσε κεντρικό μοχλό της μεσαίας γραμμής των «γλάρων» και αυτό δεν άργησαν να το αναγνωρίσουν και άλλες ομάδες.

Η Λίβερπουλ τελικά κατάφερε να κάνει δικό της, προσφάτως, τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Πώς να μην εκτοξευτεί η αξία του κατά 49 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ → 65 εκατ. ευρώ);

  1. Κιμ Μιν-Τζάε

Η Νάπολι φέτος έχει πάρει φωτιά! Ακόμη ένα όνομα μπαίνει στη λίστα μας, αυτό του Κορεάτη Κιμ Μιν-Τζάε. Ο κεντρικός μπακ έβαλε το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του Σκουντέτο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η αξία του ανέβηκε κατά 46 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ → 60 εκατ. ευρώ), γεγονός που παρατήρησαν η Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως όλα δείχνουν, όμως, τελικά οι «Βαυαροί» είναι εκείνοι που θα τον προσθέσουν στο ρόστερ τους λίαν συντόμως.

  1. Αλεχάντρο Μπαλντέ

Πέρυσι, μόλις έβγαινε απευθείας από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ως ένα πολλά υποσχόμενος παίκτης. Ένα χρόνο μετά και αποτελεί την πρώτη επιλογή των «μπλαουγκράνα» για αριστερό μπακ και κομμάτι μιας άμυνας που δέχθηκε μόλις 20 γκολ τη σεζόν 2022/23.

Μέσα σε όλα εμφανίστηκε και στο Μουντιάλ 2022 σημειώνοντας πολύ καλές εμφανίσεις. Και να θυμίσουμε πως είναι μόλις 19 χρονών! Η αξία του ανέβηκε κατά 46 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ευρώ → 50 εκατ. ευρώ) και καταλαμβάνει επάξια την 9η θέση.

  1. Τζαμάλ Μουσιάλα

Μπορεί να μεγάλωσε στην Αγγλία και της ακαδημίες της Τσέλσι, όμως τελικά τον κέρδισε η Γερμανία και η Μπάγερν Μονάχου. Ήταν σαφώς η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει. Το 2020 γίνεται ο νεότερος σκόρερ της ομάδας σε ηλικία 17 ετών, ενώ έχει ήδη κατακτήσει την Bundesliga τέσσερις φορές. Είναι επίσης, ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ με την Εθνική Γερμανίας.

Η αξία του ανέβηκε κατά 45 εκατομμύρια ευρώ (65 εκατ. ευρώ → 110 εκατ. ευρώ) δικαιωματικά. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που θα τον κατέτασσαν παραπάνω στην λίστα.

Σουζάννα Μποντίνη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0