Football Talk

Μουντιάλ 1994: Το θαύμα της... cult Βουλγαρίας! (video)

Μουντιάλ 1994: Το θαύμα της... cult Βουλγαρίας! (video)
29 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα εκείνη που τα αδύνατα, έγιναν δυνατά. Μια τριανταετία - παρά ένας χρόνος - από την κεφαλιά-σύμβολο του Λέτσκοφ που έφερε τα πάνω κάτω στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1994, ανέμεσα στη Βουλγαρία και τη Γερμανία.
Όλοι την είχαν ξεγραμμένη. Από τα σενάρια πρόκρισης, παραμελημένη. Όσο περισσότερο όμως αγνοείς κάτι, τόσο πιο εύκολα μπορεί να σου γυρίσει boomerang και να συμβεί το ακατόρθωτο. Κάπως έτσι γράφονται τα «παραμύθια» και πλάθονται οι μύθοι. Ένας τέτοιος συνέβη πριν από 29 χρόνια στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών και είχε κάποιους γείτονές μας στο προσκήνιο.

Οι Βούλγαροι έπαιζαν για έκτη φορά στην ιστορία τους σε τελικά του Πακοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο κανένας δεν τους έδινε πιθανότητες πρόκρισης ακόμα και στην πρωτη νοκ-αουτ φάση. Και αν η πρεμιέρα επιβεβαίωνε τη μάζα, η συνέχεια διέψευσε (θετικά) ακόμα και τον πιο ελπιδοφόρο οπαδό πίσω στην πατρίδα.

Αφού οι γείτονες λοιπόν διέσυραν την Εθνική μας ομάδα (4-0) και άφησαν εκτός την... προβληματισμένη, από το σκάνδαλο θετικού δείγματος ντόπινγκ του Μαραντόνα, Αργεντινή (2-0 στο μεταξύ τους), οι Βούλγαροι προκρίθηκαν στους «16». Το εμπόδιο του Μεξικό ξεπεράστηκε στα πέναλτι για την ταλαντούχα παρέα του Στόιτσκοφ για να προύψει στα ημιτελικά η κραταιά Γερμανία, εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Και εκεί απέδειξε η Βουλγαρία περίτρανα πως η πορεία της μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ο Ματέους έβαλε μπροστά στο σκορ την «Νασιονάλμανσαφτ» στις αρχές του δευτέρου μέρους για να έρθει η ισοφάριση με μία αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του σταρ της Μπαρτσελόνα.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο προημιτελικός θα οδηγηθεί στην παράταση, το ολίγον τι άτριχο κεφάλι του Ιορντάν Λέτσκοφ είχε άλλη άποψη. Η αμελητέα Βουλγαρία είχε αποκλείσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια και είχε κλείσει θέση στις 4 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0