Η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα που σπαταλάει «τρελά» λεφτά σε μεταγραφές. Αυτή είναι η πολιτική της, αρέσει δεν αρέσει στους φιλάθλους της. Ωστόσο, έχει φέρει πολλούς παικταράδες στο παρελθόν, είτε με πολλά χρήματα, είτε σαν ελεύθερους είτε με… ψίχουλα.
Το πρωί του Σαββάτου (01/07) η Ένωση ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική μεταγραφή, καθώς ανακοίνωσε τον Ορμπελίν Πινέδα για 4 χρόνια με ποσό που «αγγίζει» τα 6,5 εκατ. ευρώ! Πρόκειται φυσικά για ποσό ρεκόρ για την ΑΕΚ, η οποία με την αγορά του Μεξικανού, ξεπέρασε κατά πολύ μάλιστα τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή, η οποία ήταν για πάνω από 20 χρόνια αυτή του Βασίλη Τσιάρτα.
Ορμπελίν Πινέδα
Ο Μεξικανός ήρθε σαν δανεικός τη σεζόν 2022/23, μια «μαγική» σεζόν για τους φιλάθλους της ΑΕΚ και την ομάδα, η οποία σηματοδοτήθηκε από την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους τίτλους. Νταμπλ μετά από 45 χρόνια και πρόκριση σε ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα όλων των εποχών, στο οποίο μάλιστα βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ελάχιστες μέρες.
Ο… κοντός χαφ από το Μεξικό ήταν η καψούρα του Ματίας Αλμέιδα και μας απέδειξε το γιατί, καθώς έκανε τρομερές εμφανίσεις και χρίστηκε MVP του πρωταθλήματος. Με τη λήξη της σεζόν, άπαντες στην ΑΕΚ κινούνταν γύρω από τον διεθνή χαφ που ανήκε όμως στη Θέλτα. Τελικά, η «χρυσή» τομή βρέθηκε και ο Πινέδα έγινε επίσημα ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ για 4 έτη, με ποσό γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ.
Ντράγκαν Τσίριτς
Ο Τσίριτς ήρθε το καλοκαίρι του 1999 στην Ελλάδα με τις καλύτερες προδιαγραφές, όμως ο λόγος της φυγής του από τη Μπαρτσελόνα ήταν επειδή δεν εντυπωσίασε τον Λουίς Φαν Χααλ, τότε τεχνικό των «μπλαουγκράνα».
Παρόλα αυτά, για την Ελλάδα παρέμενε «μεγάλο» όνομα και γι’ αυτό οι φίλοι της Ένωσης… γκρέμισαν το αεροδρόμιο, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Οι περίπου 2.000 παρευρισκόμενοι στην υποδοχή του Σέρβου, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους ούτε μια στιγμή, φτάνοντας στο ακραίο σημείο να σπάνε τα τζάμια του αεροδρομίου για να τον δουν από κοντά!
Η διοίκηση του Πέτρου Στάθη έκανε το χατίρι του συμπατριώτη του προπονητή της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς και έφερε τον Σέρβο με το νούμερο 10 στην Νέα Φιλαδέλφεια, όμως οι 1 δις. δραχμές που δαπανήθηκαν (κοντά στα 3 εκατ. ευρώ) δεν απέδωσαν καρπούς καθώς ο Τσίριτς δεν εντυπωσίασε και δεν ενεργοποιήθηκε η οψιόν αγοράς του το καλοκαίρι του 2000, που «άγγιζε» τις 800 εκατ. δραχμές.
Παναγιώτης Λαγός
Για τα δεδομένα της εποχής, ο Παναγιώτης Λαγός και το 1 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η ΑΕΚ, ήταν αρκετά μεγάλο ποσό, από τα μεγαλύτερα επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη.
Η απόκτηση του πιο «καυτού» ονόματος που υπήρχε στην αγορά της Ελλάδας έκανε σημαντικό γκελ στην ψυχολογία των φιλάθλων της ομάδας, οι οποίοι είχαν ήδη «ζεσταθεί» με το όνομα που υπήρχε στον πάγκο της ομάδας, τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ.
Χρήστος Κωστής
Άλλο ένα hot όνομα Έλληνα ποδοσφαιριστή, ήταν αυτό του Χρήστου Κωστή, που μετεγράφηκε στην ΑΕΚ το 1994. Στην πρώτη του θητεία, έμεινε μέχρι το 1998 κατακτώντας δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ, σημειώνοντας 68 γκολ σε 153 συμμετοχές.
Έχει μείνει στις καρδιές των Ενωσιτών λόγω των «ζογκλερικών» που έκανε και σκόραρε, αλλά και ενός χαρακτηριστικού πανηγυρισμού σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αγαπημένος της κερκίδας, αγαπημένος και του Μελισσανίδη. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης την παρουσίαση του σχεδίου «Αγιά Σοφιά», είχε προαναγγείλει πως θα υπήρχαν 60 πολυτελείς σουίτες εκ των οποίων οι δέκα θα είχαν το όνομα «ποδοσφαιριστών-σύμβολα» της ομάδας. Τα πρώτα 7 ονόματα που είχε δώσει ήταν Λουκάς Μπάρλος, Νίκος Γκούμας, Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος, Στέλιος Μανωλάς και... Χρήστος Κωστής!
Θωμάς Μαύρος
Το καλοκαίρι του 1973, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, προσέφερε 10 εκατ. δραχμές για να τον αποκτήσει, όμως ο Πανιώνιος ζήτησε 15. Η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε και το επόμενο καλοκαίρι ο Γουλανδρής τα είχε βρει σε όλα με τον πρόεδρο του Πανιωνίου και ο Μαύρος ετοιμαζόταν να «πετάξει» για την Αυστρία όπου θα γινόταν η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν. Και τότε, όλα ανατρέπονται!
Ο Λουκάς Μπάρλος παρεμβαίνει, χαλάει τη μεταγραφή και ετοιμάζεται να ντύσει τον Μαύρο στα κιτρινόμαυρα. Η διοίκηση του Πανιωνίου αντιδρά, δεν αφήνει τον παίχτη να φύγει και έτσι ο Μαύρος μένει εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν χρόνο και περιμένει να λυθεί το θέμα δικαστικά.
Η λύτρωση ήρθε στις 18 Ιουνίου 1976 όταν ο «ελεύθερος», πλέον, Θωμάς Μαύρος υπέγραψε στην ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα όλα μπήκαν στο δρόμο τους και η ιστορία άρχιζε να γράφεται.
Βασίλης Τσιάρτας
Το καλοκαίρι του 2000 ο Τσιάρτας επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια στην ΑΕΚ η οποία έδωσε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ στη Σεβίλλη για να τον κάνει δικό της. Για περισσότερα από 20 χρόνια εκείνη η μεταγραφή ήταν στην κορυφή της σχετικής λίστας για τον «δικέφαλο», μέχρι που ξεπεράστηκε από το νεότερο μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου, τον Ορμπελίν Πινέδα.
Χρήστος Παπαδόπουλος
www.bnsports.gr