Όπως ένας φοιτητής που σπούδαζε μόνος του στην επαρχία, η επιστροφή στο πατρικό του σπίτι είναι πάντα δύσκολη, έτσι συνέβη και σε μεγάλους Έλληνες αστέρες. Αφού έκαναν την γύρα τους σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επέστρεψαν πίσω στην «βάση» με σκοπό να κυριαρχήσουν. Η πραγματικότητα όμως τους χτύπησε... κατακέφαλα.
Ο Παπασταθόπουλος ήρθε για να αναλάβει εξ ολοκλήρου την άμυνα των ερυθρόλευκων χωρίς όμως να καταφέρει να το επιτύχει. Με αφορμή τον Σωκράτη η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα που έκαναν το «come back» στο Ελληνικό πρωτάθλημα με την απογοήτευση όμως εν τέλει να κυριαρχεί εξαιτίας των εμφανίσεων τους.
Κώστας Μανωλάς (Ολυμπιακός)
Το μεγάλο σχέδιο του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2022 ήταν να χτίσει ένα αδιαπέραστο ελληνικό τοίχος στην άμυνα του με την συνεργασία των Σωκράτη και Μανωλά, εκ του αποτελέσματος όμως είναι ασφαλές πλέον να πούμε πως κάτι τέτοιο δεν του… βγήκε.
Ο Μανωλάς αποκτήθηκε από την Νάπολι με τον ίδιο να χαρίζει μεγάλο μέρος του συμβολαίου του στους «παρτενοπέι», αποδεικνύοντας με πράξεις το πόσο ποθούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά όμως μπορεί να τον υποδέχθηκε μία λαοθάλασσα οπαδών όμως εκείνος δεν κατάφερε να την ικανοποιήσει.
Η ποιότητα του ήταν ακόμα ορατή αλλά δεν συγκρινόταν με τις τρομερές εμφανίσεις που πραγματοποιούσε με την φανέλα της Ρόμα, άλλωστε η Νάπολι ξόδεψε πάνω από 35 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της. Ο Μανωλάς μπορεί να επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του όμως φορτώθηκε στην «πλάτη» του όλο το φταίξιμο της δυσλειτουργικής άμυνας του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να αποχωρίσει από την αγαπημένη του ομάδα μόλις μετά από εννέα μήνες.
Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός)
Το καλοκαίρι του 2018 ο Ολυμπιακός έψαχνε απεγνωσμένα ενίσχυση στην μεσοεπιθετική του γραμμή και δε στην θέση των εξτρέμ. Όταν το όνομα του Γιάννη Φετφατζίδης έπεσε στο… τραπέζι η απόκτηση του έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ένας ποδοσφαιριστής που γνώριζε πολύ καλά το πρωτάθλημα και θα ενίσχυε το Ελληνικό στοιχείο στην ομάδα. Όμως ο «Έλληνας Μέσι» όπως είχαν βιαστεί πολλοί να τον ονομάσουν δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα, το πέρασμα του από Ιταλία και Σαουδική Αραβία (γιατί πρώτα είχε πάει ο «Φέτφα» και μετά πάνε τώρα όλοι οι άλλοι) φαίνεται να τον επηρέασε και εξαιτίας αυτού να μην μπόρεσε να προσαρμοστεί ομαλά στις παλιές του «συνήθειες».
Μετά από έξι μήνες ο Φετφατζίδης έφυγε και πάλι από τον Πειραιά, αυτήν την φορά ως ελεύθερος με προορισμό την Θεσσαλονίκη και τον Άρη. Εκεί προς τιμήν του εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του «ξεπλένοντας» από πάνω του τα κακεντρεχή σχόλια που είχε μαζέψει σωρηδόν από το δεύτερο πέρασμα του στον Ολυμπιακό.
Άγγελος Χαριστέας (Παναιτωλικός)
Ο Άγγελος όλης της Ελλάδας, ο άνθρωπος που έβγαλε μία ολόκληρη χώρα στους δρόμους για να πανηγυρίσει το 2004 δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στο Αγρίνιο.
Ο Χαριστέας μετά την αποχώριση του από τον Άρη έκανε ένα πέρασμα από τεράστια Ευρωπαϊκά ονόματα όπως Άγιαξ και Βέρντερ Βρέμης, ενώ σαφώς σήκωσε και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στον ουρανό της Λισσαβόνας.
Όταν πλέον σε ηλικία 31 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Παναιτωλικό οι προσδοκίες ήταν πολλές, οι οποίες όμως δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Ο Χαριστέας αγωνίστηκε την σεζόν 2011/12 συνολικά 26 φορές με την φανέλα του Παναιτωλικού και σκόρερ μόλις τέσσερα γκολ, αποτέλεσμα των κακών του εμφανίσεων ήταν στο τέλος της χρονιάς να λυθεί το συμβόλαιο του και να αποχωρίσει ελεύθερος από την ομάδα.
Ζήσης Βρύζας (Ξάνθη)
Ο Βρύζας το 2006 αποφάσισε να επιστρέψει από την Ιταλία πίσω στην πατρίδα του για χάρη της ομάδας που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά και τον στήριξε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, το αποτέλεσμα της συνεργασίας όμως δεν ικανοποίησε καμία από τις δύο πλευρές.
Ο Βρύζας μόλις δύο χρόνια μετά το «θαύμα» του 2004 επέστρεψε στους ακρίτες αλλά η μεταγραφή αυτή ήταν περισσότερο «πυροτέχνημα» παρά… βόμβα. Ο Έλληνας επιθετικός σε 20 συμμετοχές με την ομάδα κατάφερε να σκοράρει μόλις μία φορά σε μία χρονιά που είχε ξεκινήσει με μεγάλες βλέψεις, καθώς την προηγούμενη σεζόν η Ξάνθη είχε καταφέρει να πάρει Ευρωπαϊκό εισιτήριο, κατέληξε όμως εν τέλει να παλεύει για την «σωτηρία» της στην κατηγορία.
Στο τέλος της απογοητευτικής αυτής χρονιάς χώρισαν οι δρόμοι του Ζήση Βρύζα με την Ξάνθη σε ένα κατά τα άλλα όμως θετικό κλίμα λόγο του αμοιβαίου σεβασμού των δύο πλευρών.
Γιούρκας Σεϊταρίδης (Παναθηναϊκός)
Η πρώτη θητεία του Σεϊταρίδη στον Παναθηναϊκό ήταν άκρως πετυχημένη με μεγάλες εμφανίσεις σε Έλλαδα και Ευρώπη με το «τριφύλλι» ενώ στο φινάλε αναδείχθηκε και Πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 παίρνοντας μία σπουδαία μεταγραφή στην Πόρτο. Μετά από ένα χρόνο στην Πορτογαλία ακολούθησε η Ρωσία και η Δυναμό Μόσχας, ενώ στην συνέχεια πήγε από Ισπανία μεριά για λογαριασμό της Ατλέτικο.
Το 2009 ήρθε η ώρα για τον Γιούρκα να γυρίσει πίσω στον Παναθηναϊκό υπογράφοντας ένα αρκετά καλό συμβόλαιο 4ετούς διάρκειας. Τα πρώτα τρία χρόνια ήταν τουλάχιστον απογοητευτικά καθώς ο Σεϊταρίδης πάτησε γήπεδο μόλις 22 φορές. Η αλήθεια είναι πως στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του επανήλθε δυναμικά στα γήπεδα με 29 εμφανίσεις (περισσότερες από όλη την προηγούμενη 3ετια μαζί).
Η μία χρονιά όμως δεν ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει τις προηγούμενες που πέρασαν χωρίς τον Έλληνα μπακ να καταφέρει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ομάδα. Μετά το τέλος των τεσσάρων αυτών χρόνων δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» με τον Παναθηναϊκό για μία ενδεχόμενη ανανέωση και ο Γιούρκας κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Άγγελος Κρεμαστός