Football Talk

Άρης: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και μονάχα ο Κουέστα, ίδιος μένει! (video)

Άρης: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και μονάχα ο Κουέστα, ίδιος μένει! (video)

Τέσσερα χρόνια από το καλοκαίρι του… θερισμού. Απ’ όταν ο οργανισμός του Άρη πάτησε «κουμπί» της αναγέννησης, της νέας εποχής και εκείνος, ως μοναχικός «καβαλάρης», στέκει αγέρωχος κάτω από τα γκολπόστ. Χούλιαν Κουέστα, ο τελευταίος επιζών.

Στην ομώνυμη ταινία του Σκοτ Γουέιπερ, ο θανατοποινίτης Τζακ (Στιβ Όστιν), παλεύει για την επιβίωση του μπροστά στα μάτια εκατομμύριων τηλεθεατών που «διψούν» για αλληλοεξόντωση. Στον Άρη της νέας εποχής δεν υπάρχουν reality shows και «ή ταν ή επί τας». Οι συνεχείς ωστόσο ήξεις αφίξεις των πολυπληθών ξένων στην «κίτρινη» πλευρά της Θεσσαλονίκης, διατηρούν κραταιά την έννοια της αμοιβαίας σύγκρουσης, από την οποία κανένας δεν βγαίνει αλώβητος. Ή για την ακρίβεια, μονάχα ένας.

Μετά και την αποχώρηση του Ματέο Γκαρσία για την Άτλας Γκουαδαλαχάρα του Μεξικό, οι δυο έγιναν ένας και ο Χούλιαν Κούεστα έμεινε μόνος του να θυμίζει το πρόσφατο και συνάμα τόσο μακρινό παρελθόν. Ο Ισπανός πορτιέρε είναι ο μοναδικός επιζών του Άρη της… απαρχής. Ο τελευταίας «κίτρινος» που συνεχίζει να μετρά το κοντέρ, φορώντας τα κίτρινα, από το 2018-19 και ανεξαρτήτως εθνικότητας. Και το στοιχείο αυτό έχει δύο αναγνώσεις.

Η εμπιστοσύνη του «Βικελίδης» υπερτερεί της όποιας αμφισβήτησης!

Στο δίπολο αυτό λοιπόν που «γεννά» η μοναδικότητα του φαινομένου Κουέστα, υπάρχει η πίστη. Η εκατέρωθεν εμπιστοσύνη στις ικανότητες αφενός και τις συνθήκες ζωής και εργασίας, αφετέρου. Γαλουχημένος στην Ανδαλουσία και τη Σεβίλλη, ο Ισπανός γκολκίπερ έπρεπε να περιμένει μέχρι τη χρονιά 2014-15 για να ζήσει με συνέπεια την εμπειρία της La Liga. Η Αλμερία του πρόσφερε την ευκαιρία να φανεί και του άνοιξε την… πόρτα για την πρώτη του εξόρμηση. Το πέρασμά του από τη Βίσλα Κρακοβίςα ήταν σύντομο για να βρει εν τέλει στη Θεσσαλονίκη το… Λιμάνι του.

Η αμφισβήτηση ήταν πάντα εκεί και καραδοκούσε σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας ή πιο ορθά της τελευταίας τριετίας (2019/20 και μετά) μιας και την εναρκτήρια χρονιά του προσαρμόστηκε εντυπωσιακά. Τα προκριματικά του Europa League τόσο το 2019 όσο και το 2020 αποτέλεσαν… σφαλιάρα για εκείνον, πληγή. Παρόλα αυτά επιβίωνε και κέρδιζε με το «σπαθί» του πάντοτε τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Το λεγόμενο «Νο1» στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων που διατηρεί από την πρώτη μέρα, με εξαιρέσεις και σκαμπανεβάσματα, 4 χρόνια τώρα.

Η πίστη στον Χουλιάν Κούεστα φάνηκε και στις αρχές του τρέχοντος καλοκαιριού. Με τον έμπειρο Ισπανό πορτιέρε να έχει υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του την περασμένη χρονιά και για τα επόμενα δύο έτη, ο Μάριος Σιαμπάνης ζήτησε… εγγυήσεις για να παραμείνει στο «Βικελίδης». Στη «γλώσσα» των τερματοφυλάκων αυτό σήμανε περισσότερο χρόνο συμμετοχής έως και αντιστροφή προτεραιοτήτων. Σε αυτό όμως οι άνθρωποι του Άρη δεν συμφώνησαν, δείχνοντας για μία ακόμα φορά την πίστη τους στον Κουέστα και τα ανδραγαθήματά του.

Οι ξένοι που μακροημερεύουν με το… σταγονόμετρο στο Big-5!

Ο Κουέστα δεν είναι παίκτης του ροτέισον. Από την περασμένη περίοδο φέρει την ευθύνη του περιβραχιόνιου στο μπράτσο του, αποτελώντας την πρώτη και τελευταία σταθερά των «κιτρίνων» στην μετά περιπέτειας στο… βούρκο εποχής. Με τη φυγή του Ματέο Γκαρσία για μεξικάνικες πολιτείες (είχε μεσολαβήσει και μια χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα) και την απομάκρυνση των Μπρούνο Γκάμα και Χαβιέ Ματίγια το προηγούμενο καλοκαίρι, αποτελεί τον… τελευταίο των Μοϊκανών.
3503505_1_1.jpg

Η κατάσταση όμως αυτή δεν υφίσταται μόνο στον Άρη. Καμία από τις τρεις ομάδες του Λεκανοπεδίου, του Big-5 (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) δεν ξεκινούν τη σεζόν 2023-24 με αθλητή που βρισκόταν – χωρίς διακοπή – στις τάξεις τους από το 2018. Μονάχα στον ΠΑΟΚ έχουν επιδείξει ανάλογη σταθερότητα σε κάποιες μονάδες τους με τους Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί (από το 2017, με τον δεύτερο να ολοκληρώνει τη θητεία του στο «δικέφαλο») και Ίγκνασον (Ιανουάριος 2019) να κατοικοεδρεύουν συνεχόμενα στη Θεσσαλονίκη, κάτω από τον ουρανό της ίδιας πόλης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το φαινόμενο Κουέστα είναι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι μόνο ο Άρης που αλλάζει τους ξένους, στους οποίους και έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία, σαν τα… παλτά. Σε όλους τους λεγόμενους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου στις μέρες μας, η όποια έννοια ρομαντισμού στους αλλοδαπούς συναντάται με τα «κυάλια». Και ο Χουλιάν Κουέστα αποτελεί έναν από αυτούς τους ελάχιστους.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0