Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος
Ο τίτλος της «ερυθρόλευκης» ανασκόπησης για την σεζόν 2022-23 θα μπορούσε να είναι «Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία». Οι «Πειραιώτες» δαπάνησαν μακράν του δεύτερου τα περισσότερα λεφτά προς ενίσχυση, ωστόσο τερμάτισαν στην τρίτη θέση, αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ και από τα ημιτελικά στο Κύπελλο. Παρά τα όσα έγιναν, ωστόσο, η σεζόν αφήνει και κάποια θετικά και από αυτά θα ξεκινήσουμε.
ΤΑ 3 «ΠΑΝΩ»
Ο πρώτος σκόρερ Μπακα-γκολ
Ο Σεντρίκ Μπακαμπού ήρθε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου το περασμένο καλοκαίρι, έκανε το ντεμπούτο του την 5η αγωνιστική κι όμως κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους υπόλοιπους σταματώντας στα 18 γκολ, ενώ μοίρασε και 4 ασίστ. Όσο κυλούσε η σεζόν ο Κονγκολέζος γινόταν όλο και καλύτερος επιβεβαιώνοντας πως ο Ολυμπιακός πέτυχε διάνα στην περίπτωση του.
Η μεγάλη επιστροφή του «mr assist» Κώστα Φορτούνη
Ο Φορτούνης δεν γύρισε απλά υγιής από τον τραυματισμό του, αλλά σε κατάσταση να κάνει την διαφορά και αυτό αποτελεί μια πολύ καλή είδηση για τον Ολυμπιακό. «Κομμένος» από τον Μαρτίνς δεν ακολούθησε καν το βασικό στάδιο προετοιμασίας το καλοκαίρι, έπαιξε για πρώτη φορά βασικός μετά το Μουντιάλ, παρόλαυτα ήταν ο πρώτος σε ασίστ σε όλο το πρωτάθλημα, σερβίροντας για 10 γκολ συμπαικτών του, ενώ σημείωσε και 4 τέρματα.
Ο «Superman» είναι εδώ
Ήρθε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου το καλοκαίρι ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης και μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης λόγω του… παρελθόντος του. Κατάφερε με την δουλειά και την αφοσίωση του να αντιστρέψει την κατάσταση πολύ γρήγορα και να γίνει σύνθημα από τους φίλους του Ολυμπιακού. Πραγματοποιήσε μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του με σπουδαίες εμφανίσεις και 14 clean sheets σε 27 συμμετοχές.
ΤΑ 3 «ΚΑΤΩ»
Πάμε τώρα να δούμε και τα βασικότερα πράγματα που στοίχισαν στους «ερυθρόλευκους» την απώλεια του τίτλου.
Του… αυτογκόλ το κάγκελο
Δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού που έκανε τόσα πολλά δώρα στους αντιπάλους του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το παιδικό λάθος των Ρέαμπτσιουκ και Βατσλίκ στο «Κλεάνθης Βικελίδης»; Την αδράνεια του Ρέτσου στο ματς με τον Άρη στα πλέι-οφ; Την… ασίστ του Παπασταθόπουλου στον Σπόραρ στη Λεωφόρο; Την αψυχολόγητη ενέργεια του Άβιλα στο ίδιο γήπεδο λίγους μήνες πριν; Τα κανονικά αυτογκόλ του Ελ Αραμπί με τον Παναθηναικό ή του Παπασταθόπουλου με τον ΠΑΟΚ; Μιλάμε για κανονικές ποδοσφαιρικές αυτοκτονίες σε πολλά και κρίσιμα ματς.
Superstar… Ferries
Όχι δεν πρόκειται για διαφήμιση του ΕΟΤ, αν και δε νομίζω να είχαν αντίρρηση να συμμετάσχουν σε μια τέτοια καμπάνια κάποιοι από τους ακριβοπληρωμένους σούπερ σταρ που ήρθαν στα μέρη μας το περασμένο καλοκαίρι. Οι μεταγραφές των Μαρσέλο και Χάμες, δύο λαμπερών ποδοσφαιριστών που έχουν κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα τους, σκόρπισε δικαιολογημένα ενθουσιασμό στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ωστόσο η εικόνα τους ήταν απογοητευτική και η προσφορά τους στην ομάδα μηδαμινή.
Δεκάρια για όλες τις θέσεις
Ο τρόπος που φτιάχτηκε το ρόστερ το καλοκαίρι δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους προπονητές που διαδέχθηκαν τον Μαρτίνς. Το βασικότερο ήταν η διαχείριση πολλών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν στη θέση «10» και η ταυτόχρονη απουσία αξιόπιστων λύσεων από τα εξτρέμ. Έτσι είδαμε σε πολλά ματς να αγωνίζονται ταυτόχρονα τρία δεκάρια πίσω από τον επιθετικό, κάτι που κόστισε ειδικά απέναντι σε αθλητικές ομάδες. Δεν είδαμε δεκάρια να αγωνίζονται στη θέση τους, παρά μόνο ελάχιστα.
Ο «MVP»
MVP made in Korea
Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο σκόρερ και τον πρώτο σε ασίστ στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο πολυτιμότερος παίκτης του την φετινή σεζόν είναι άλλος. Ο Ινμπόμ Χουάνγκ έδειξε με το… καλημέρα πως πρόκειται για υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστή και διατήρησε την απόδοση του σε αυτά τα στάνταρ καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Είναι ο παίκτης των Πειραιωτών με τα περισσότερα λεπτα (2.687) συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα χάρη στο πολύπλευρο παιχνίδι του που μπορεί να συνεισφέρει σε κάθε τομέα. Πρόκειται αναμφίβολα για τον ποδοσφαιριστή γύρω από τον οποίο κυρίως καλούνται να χτίσουν οι “ερυθρόλευκοι” ενόψει της επόμενης σεζόν.
ΤΟ «ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ»
Η… αιτία του κακού
Αναζητώντας τα αίτια της κακής σεζόν για τον Ολυμπιακό ενδεχομένως θα έπρεπε να πάει πρώτα από όλα στην περσινή απόφαση της ανανέωσης του Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο μιλώντας για την φετινή σεζόν ο σχεδιασμός αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ανεπαρκής και πέρα από κάθε λογική. Συνολικά αγωνίστηκαν 47 παίκτες και κάθισαν στον πάγκο 4 προπονητές. Στις δύο μεταγραφικές περιόδους της σεζόν ο Ολυμπιακός, η ομάδα που ερχόταν από τρία σερί πρωταθλήματα, απέκτησε 23 παίκτες, παρόλαυτα τα κενά στο ρόστερ ήταν τρανταχτά. Ποιότητα υπήρχε μπόλικη αλλά κανένα πλάνο και επιβεβαιώθηκε πως το δεύτερο είναι πολύ πιο σημαντικό.
Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Θα διαλέξω το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στη νίκη με 3-1 στην έδρα της ΑΕΚ. Μια τέλεια φάση τόσο στην δημιουργία του Φορτούνη όσο και στην εκτέλεση του Μπακαμπού. Αυτοί οι δύο έβαλαν την υπογραφή τους στην πρώτη νίκη φιλοξενούμενων στην «OPAP Αρένα».
ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Η πιο δύσκολη επιλογή από όλες. Τα δύο ματς με τον Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια όπου ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και δε νίκησε ήταν κομβικά. Το ντέρμπι αιωνίων την προτελευταία αγωνιστική έκρινε ουσιαστικά τον τίτλο.
Ωστόσο ξεχωρίζω το ματς με τον Άρη στο Φάληρο για την 2η αγωνιστική των πλέι-οφ. Φοβερό πρώτο ημίχρονο, ματς για 5-0, αλλά στο δεύτερο αλλάζουν όλα. Ο Κανός φεύγει τραυματίας οι Θεσσαλονικείς βρίσκουν δύο γκολ στο τέλος για το τελικό 2-2 και ο Μίτσελ αποχωρεί. Αν κρατούσε ο Ολυμπιακός αυτή τη νίκη θα προσπερνούσε την ΑΕΚ στην βαθμολογία και θα πήγαινε στη Λεωφόρο στο -1 από την κορυφή και με τον Μίτσελ στον πάγκο. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε διαφορετική κατεύθυνση τα πράγματα.