Football Talk

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Υπό τη... θέα της (μη) ισοφάρισης του «πράσινου» αήττητου σερί (video)!

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Υπό τη... θέα της (μη) ισοφάρισης του «πράσινου» αήττητου σερί (video)!

Η ελληνική «μητέρα των μαχών» κάνει σέντρα το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Λεωφόρου (21:00) με το βαθμολογικό κίνητρο να είναι στα… ύψη. Εκτός αυτού όμως, μία διαφαινόμενη διατήρηση του αήττητου του Παναθηναϊκού κόντρα στον «αιώνιο» Ολυμπιακό, θα σημάνει και την ισοφάριση του καλύτερου «πράσινου» σερί στα μεταξύ τους. Ακόμα και αν συμβεί βέβαια αυτό, θα απέχει παρασάγγας από τις «ερυθρόλευκες» θύμησες των 70’ς και 80’ς.

Σχετικά Άρθρα

«Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι, η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς. Αρχίζει το ματς, ερήμωσε η πόλη, τρεχάτε κι αρχίζει το ματς» έγραψε, συνέθεσε και ερμήνευσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ένας άνθρωπος που έπιανε τον παλμό της εποχής του και τον έκανε στίχους, τον έκανε τραγούδι.

Πρόκειται για τον «ύμνο» των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων που περιγράφει την περιρέουσα ατμόσφαιρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μιας ρομαντικής, παλαιάς εποχής. Από τότε σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Μεταξύ των οποίων και η απώλεια του εμβληματικού εκφωνητή αγώνων, Γιάννη Διακογιάννη, που σημάδεψε γενιές επί γενεών.

Όπως και να ΄χει, τα χρόνια περνούν και όσα κι’ αν διαφοροποιούνται γύρω μας, όσοι νέοι… παίκτες κι’ αν μπαίνουν πιο ενεργά στο «τραπέζι», υπάρχουν κάποιες αξίες διαχρονικές. Κάποιες δυνάμεις που στέκονται αντίρροπες η μία στην άλλη και ανεξάρτητα από τη φόρμα τους και την αγωνιστική τους εικόνα, η συνάντησή τους έχει μια ιδιαίτερη, μια ξεχωριστή αίγλη. Άλλωστε, ντέρμπι υπάρχουν πολλά και στην Ελλάδα. «Αιωνίων» όμως μονάχα ένα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τίθενται αντιμέτωποι το βράδυ της Κυριακής (9/4, 21:00) στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» με φόντο το τρίποντο. Μία νίκη που θέλει ο καθείς για διαφορετικούς σκοπούς και με το βαθμολογικό ενδιαφέρον σαφώς πιο υψηλό και από τις περισσότερες των συναπαντημάτων τους. Το BN Sports όμως, πιστό στην… ιδιαίτερη «φύση» του, έψαξε και βρήκε μία ακόμα αιτία – αφορά το γόητρο – που οι δύο «αιώνιοι» θέλουν η μπίλια να κάτσει στη… δική τους μεριά. Και φυσικά έχει να κάνει με τα σερί που «χτίζει» η κάθε πλευρά στα μεταξύ τους και έπειτα έχει να υπερηφανεύεται.
PAO-6-11-768x512.jpg

Επιζητώντας την ισοφάριση του πιο διευρυμένου «πράσινου» σερί

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιουνίου του 2021 όταν μία απόφαση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, θα ήταν ικανή ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι «πράσινοι» στόχοι και το «τριφύλλι» να συσπειρωθεί ξανά υπό τη… θέα των πάλαι ποτέ ένδοξων στιγμών του παρελθόντος. Τα κλειδιά δόθηκαν στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η ιστορία δείχνει πως καλώς έπραξαν οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού.

Πέρα λοιπόν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και τη διατήρηση των «πρασίνων» στην κούρσα του πρωταθλήματος μετά από 30 (26 κανονικής διάρκειας + 4 play off) αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος κόντρα στον… άσπονδο εχθρό του, υπό τις οδηγίες του Σέρβου τεχνικού. Από τις 3 Οκτώβρη του 2021 και μέχρι την 9η του Απρίλη του 2023, το «τριφύλλι» δεν έχει φύγει ηττημένο από το χορτάρι, παίζοντας απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήτοι 6 αγώνες με απολογισμό τέσσερις ισοπαλίες και δύο νίκες.

Αυτό αποτελεί και την ισοφάριση του δεύτερου μεγαλύτερου σερί αήττητων αγώνων του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ολυμπιακό (είχε συμβεί ξανά το μακρινό 1969/70 – 1971/72). Αν λοιπόν οι «πράσινοι» καταφέρουν να φύγουν νικητές από το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής των πιο συναρπαστικών (αγωνιστικά και όσον αφορά το σασπένς) play off της Super League, θα ισοφαρίσουν αυτομάτως και την καλύτερη επίδοση του συλλόγου σε συνεχόμενα παιχνίδια κάθε που βρίσκει τους Πειραιώτες. Αυτή είχε λάβει χώρα από το 1987/88 μέχρι τη σεζόν 1990-91. Τότε που το κοντέρ είχε «γράψει» 3 νίκες και 4 ισοπαλίες με τους Βασίλη Δανιήλ, Γκούντερ Μπένγκστον και Χρίστο Μπόνεφ στον πάγκο. Το ίδιο δηλαδή ρεκόρ που κυνηγά πλέον.

Το απόλυτο σερί βέβαια είναι… κρυμμένο στον Πειραιά!

Στην αντίπερα όχθη, οι «ερυθρόλευκοι» μετά την πρώτη τους εντός έδρας νίκη σε ντέρμπι την τρέχουσα περίοδο (3-1 τον ΠΑΟΚ), θέλουν να… σπάσουν το καλούπι και κόντρα στον «αιώνιο» και να τον πιάσουν στη βαθμολογία (στους 66 βαθμούς). Γεγονός που αν και εφόσον συμβεί, θα σημάνει και την πρώτη ήττα του Ιβαν Γιοβάνοβιτς κόντρα στον Ολυμπιακό ως «καπετάνιος» του Παναθηναϊκού.

Όσον αφορά τα σερί βέβαια, οι Πειραιώτες έχουν πάρει με μεγαλύτερη συνέπεια αλλά και διάρκεια την... πράσινη ταυτότητα αρκετές φορές στο παρελθόν. Πιο πρόσφατη ήταν την περίοδο 2017/18 – 2020-21, όταν είχαν μείνει αήττητοι σε 8 ματς στα μεταξύ τους. Δύο φορές έχουν κατορθώσει να κάνουν τη δεκαετία των 90’ς ότι επιχειρεί να πετύχει το «τριφύλλι» πλέον (7 σερί αγώνες) ενώ ακόμα πιο πίσω, υπήρχαν συνεχόμενες σεζόν που… ξεχνούσαν τι πάει να πει ήττα.

Από το Φλεβάρη του 1972 μέχρι και το Δεκέμβρη του 1976, κυρίως με τον Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο τους, είχαν μείνει επί 10 συνεχόμενα παιχνίδια μακριά από ανεπιτυχή αποτελέσματα κόντρα στον «αιώνιο». Το μεγαλύτερο όμως σερί στις μεταξύ τους συναντήσεις, ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα. Πιο συγκεκριμένα το Μάϊο του 1980, ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχο με 1-0 και έπρεπε να περάσουν κάτι παραπάνω από 5 χρόνια για να ζήσει την ήττα σε ματς με τον Παναθηναϊκό.

Τα 11 συνεχόμενα παιχνίδια αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, αριθμός που φαντάζει αρκετά μακρινός ακόμα και για αυτούς τους «πράσινους», που έχουν βρει τον τρόπο να αφήνουν μακριά τους Πειραιώτες από την αίσθηση της νίκης σε «ντέρμπι αιωνίων».

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0