Football Talk

Αντρές Εσκομπάρ: Το θανατηφόρο αυτογκόλ που έβαλε τέλος στη ζωή του...

Αντρές Εσκομπάρ: Το θανατηφόρο αυτογκόλ που έβαλε τέλος στη ζωή του...

Τα 56 χρόνια θα συμπλήρωνε στις 13 Μαρτίου, ο Αντρές Εσκομπάρ. Ο Κολομβιανός κεντρικός αμυντικός, θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους στην θέση του εκείνη την εποχή. Αγωνιζόμενος κυρίως με την φανέλα της Ατλέτικο Νασιονάλ κέρδισε το σεβασμό της ποδοσφαιρικής Κολομβίας και όχι μόνο. Ο κόσμος που τον έβλεπε να αγωνίζεται εντός και εκτός γηπέδου, του έδωσε το παρατσούκλι «O Ιππότης του Ποδοσφαίρου» (El Caballero del Futbol). O «Ιππότης» που χρεώθηκε τον αποκλεισμό της Κολομβίας στο Μουντιάλ του ΄94 και εκτελέστηκε από την μαφία του Μέδεγιν.

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, στις 22 Ιουνίου και το Μουντιάλ του 1994 . Η εθνική ομάδα της Κολομβίας αγωνίζεται με αντίπαλο την οικοδέσποινα ομάδα των Η.Π.Α. στο «Rose Bowl Stadium»  της Καλιφόρνια. Ύστερα και την ήττα την πρώτη αγωνιστική από την Ρουμανία (3-1), η πολλά υποσχόμενη φουρνιά των Κολομβιανών κινδυνεύει με αποκλεισμό. Στο 35 λεπτό ο Αμερικανός μέσος Μάικ Σόρμπερ κάνει την σέντρα από τα αριστερά, ο Εσκομπάρ κάνει μια κακώς υπολογισμένη προβολή και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0 των γηπεδούχων.



Τελικό σκορ 2-1 και ήττα-αποκλεισμός για την Κολομβία που λίγους μήνες νωρίτερα είχε διαλύσει με 5-0 την Αργεντινή των Ρεντόντο, Σιμεόνε και Μπατιστούτα για τα προκριματικά. Παρά το γεγονός πως το αυτογκολ μπήκε μόλις στο 35΄, άρα η Κολομβία είχε χρόνο να ανατρέξει το σκορ, όλο το βάρος του αποκλεισμού «πέφτει» πάνω στον Εσκομπάρ. Αυτός, «ιπποτικά»  αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και μπαίνει στο στόχαστρο. Όχι των συμπαικτών ή των συμπατριωτών του αλλά, των Κολομβιανών μαφιόζων που είχαν στοιχηματίσει πολλά στην πρόκριση της εθνικής τους. Στην προσπάθεια του να απολογηθεί και να δικαιολογήσει την κακή πορεία της Κολομβίας, ο Εσκομπάρ γράφει μια επιστολή προς τους συμπατριώτες του που δημοσιεύεται στην «El Tiempo», μια εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας:

«Αλλά σας παρακαλώ, ας διατηρηθεί ο σεβασμός… Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους σας και να σας πω ότι ήταν μια ευκαιρία και μια εκπληκτική, σπάνια εμπειρία που δεν είχα νιώσει ποτέ στη ζωή μου. Τα λέμε σύντομα γιατί η ζωή δεν τελειώνει εδώ»

Έτσι έκλεινε το κείμενο του Αντρές. Τραγική ειρωνεία όσα έμελλε να ακολουθήσουν λίγες μέρες αργότερα.

Τα… έξι «γκολ» της μαφίας και η παρουσία του κόσμου που έδειξε την αγάπη του προς τον Αντρές Εσκομπάρ

Παρά την αποτυχία στο Μουντιάλ ο Αντρές ετοιμαζόταν για την μεγάλη μετεγγραφή στην Μίλαν, αφού θεωρούταν ο διάδοχος του Φράνκο Μπαρέζι. Έτσι ακυρώνει ένα οικογενειακό ταξίδι και αποφασίζει να περάσει τις μέρες του στην πόλη που αγάπησε, το Μεδεγίν. Στις 2 Ιουλίου κανονίζει νυχτερινή έξοδο με τους φίλους του και όλα δείχνουν φυσιολογικά. Οι ώρες πέρασαν και έφτασε η ώρα να επιστρέψει σπίτι. Πηγαίνει στο γκαράζ του νυχτερινού κέντρου για να πάρει το αυτοκίνητο του. Εκεί τον περιμένουν τρεις άντρες που του ζητάνε τα «ρέστα» για το αυτογκόλ του αποκλεισμού. Οι τόνοι ανέβηκαν και ξαφνικά ένας βγάζει πιστόλι και τον εκτελεί με έξι σφαίρες. Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν πως ο δολοφόνος φώναζε εύθυμα «Γκοοοολ» κάθε φορά που πατούσε την σκανδάλη. Ο Εσκομπάρ μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο αλλά υποκύπτει στα τραύματα του 45 λεπτά αργότερα. Ο «Ιππότης του Ποδοσφαίρου» είναι νεκρός. 

escobar.jpg

 Οι αστυνομικές αρχές δεν αργούν να βρουν τους δράστες. Εκτελεστής, ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ. Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι δυο άντρες που συμμετείχαν στον καβγά, ήταν σωματοφύλακες στο πανίσχυρο καρτέλ ναρκωτικών των αδερφών Γκραγιόν. Αν και ήταν γνωστό πως οι Γκραγιόν έχασαν πολλά λεφτά από το λάθος του Αντρές Εσκομπάρ, ο Μουνιόθ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη δηλώνοντας ότι έδρασε αυτοβούλως. Καταδικάζεται σε 43 χρόνια φυλάκισης το 1995. Έξι χρόνια μετά, η ποινή του μειώνεται σε 26 αλλά αποφυλακίζεται το 2005 λόγω καλής διαγωγής, έχοντας εκτίσει μόλις 11 χρόνια ποινής.

Η εξόδιος ακολουθία του Αντρές γίνεται στην γενέτειρα του, το Μεδεγίν με περίπου 120.000 Κολομβιανούς να δίνουν το παρών.

Μερικά χρόνια μετά την δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ ο πατέρας του, Ντάριο, ιδρύει τον οργανισμό «Andres Escobar Project», με σκοπό την βοήθεια και την στήριξη σε άπορα ή ορφανά παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Μεδεγίν που ήθελαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Το 2002 ο δήμαρχος του Μεδεγίν τίμησε τον Αντρές Εσκομπάρ με ένα άγαλμα σε κεντρικό σημείο της πόλης. Η εκτέλεση του Αντρές Εσκομπάρ ήταν η αφορμή για να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο της Κολομβίας από τους μαφιόζους και τα καρτέλ ναρκωτικών που χρηματοδοτούσαν τις ομάδες της χώρας.

Αντώνης Παπαδόπουλος


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0