Football Talk

«Επικίνδυνη αποστολή» για την Άρσεναλ κάθε ταξίδι στην Πορτογαλία! (video)

«Επικίνδυνη αποστολή» για την Άρσεναλ κάθε ταξίδι στην Πορτογαλία! (video)

Ένα μικρό διάλειμμα στο «κυνήγι» της Premier League για την Άρσεναλ, καθώς επιστρέφει στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Αντίπαλος η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία, μία χώρα στην οποία οι «κανονιέρηδες» δεν είναι και τόσο… ευπρόσδεκτοι!

«Επικίνδυνη Αποστολή: Επιχείρηση Πορτογαλία». Κάπως έτσι, σαν άλλος Τομ Κρουζ, ο Μικέλ Αρτέτα προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές του για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» του Europa League απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας (9/3, 19:45). Ο λόγος έγκειται στην τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι «κανονιέρηδες» κάθε φορά που πατούν στην Πορτογαλία.

Αρσεναλ_ενθετη.jpg

Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι αναμετρήσεις τους στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Έχουν ταξιδέψει σε οκτώ περιπτώσεις προκειμένου να αγωνιστούν εκεί και το αποτέλεσμα; Μόλις μία νίκη! Έχουν ηττηθεί σε τρεις από αυτές, ενώ χωρίς νικητή ολοκληρώθηκαν τα εναπομείναντα τέσσερα παιχνίδια.

Ποια ομάδα αποτελεί την εξαίρεση; Αυτό παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα «λιοντάρια»! Ο σύλλογος του Βορείου Λονδίνου είχε φύγει με το «διπλό» από το «Ζοσέ Αλβαλάδε» το 2018, έχοντας μάλιστα ως βασικό τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είχε σημειώσει ο Ντάνι Γουέλμπεκ στο 78ο λεπτό. Με τον τρόπο αυτό, η Άρσεναλ «έσπασε το ρόδι» και επικράτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της επί πορτογαλικού εδάφους.

Απέναντι στη Σπόρτινγκ έχει αγωνιστεί ακόμα μία φορά εκτός έδρας. Ήταν το μακρινό 1969 για το «Fairs Cup», με τις δύο ομάδες να παραμένουν στο «άσφαιρο» 0-0.

Από εκεί και πέρα, οι «κανονιέρηδες» είναι αήττητοι τόσο απέναντι στην Μπενφίκα (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1991), όσο και στην Γκιμαράες (Europa League 2019), χωρίς ωστόσο να φεύγουν ως νικητές από τα γήπεδα των αντιπάλων τους. Το 1-1 αποτέλεσε το τελικό αποτέλεσμα σε αμφότερα τα παιχνίδια.

Με τους «αετούς», έχουν κοντραριστεί και πάλι το 2021, για τη φάση των «32» του Europa League. Παρ' όλα αυτά, και τα δύο ματς πραγματοποιήθηκαν σε ουδέτερες έδρες λόγω των μέτρων προστασίας που ίσχυαν τότε στις δύο χώρες κατά του Covid-19. To αξιοσημείωτο είναι ότι η Άρσεναλ «κόλλησε» εκ νέου στο 1-1, ακόμα και ως τυπικά φιλοξενούμενη στο «Ολίμπικο»! Ο επαναληπτικός είχε διεξαχθεί στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», με την αγγλική ομάδα να επικρατεί με 3-2.

Επιπλέον, τρεις φορές έχει τεθεί αντιμέτωπη με την Πόρτο, όλες για το Champions League. Στις δύο έφυγε από το «Ντραγκάο» με άδεια χέρια (2-0 το 2008, 2-1 το 2010), ενώ οι δύο αντίπαλοι μοιράστηκαν από έναν βαθμό το 2006 (0-0). Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση βρέθηκε ακόμα απέναντι στην Μπράγκα το Νοέμβριο του 2010, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0.

Δεν ταξιδεύει, όπως καταλαβαίνουμε, με τους καλύτερους… οιωνούς στην Πορτογαλία η ομάδα του Αρτέτα. Έχοντας, μάλιστα, το μυαλό της στη «μάχη» που δίνει τη φετινή σεζόν για την κατάκτηση της Premier League, έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια, το έργο της μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0