Football Talk

Ο Γουόρνοκ γύρισε και «ισοφάρισε» τον Χότζον - Οι 5 γηραιότεροι προπονητές που πάντα… επιστρέφουν!

Ο Γουόρνοκ γύρισε και «ισοφάρισε» τον Χότζον - Οι 5 γηραιότεροι προπονητές που πάντα… επιστρέφουν!

Στη Χάντερσφιλντ ο Νιλ Γουόρνοκ σε ηλικία 74ων ετών. «Ισοφαρίζει» την περσινή… επίδοση του Ρόι Χότζον και ξεπερνά τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Στόχος του στην Championship; Να πράξει ό,τι έκανε και το… 1995, και ας έχουν διαφοροποιηθεί εντελώς τα δεδομένα!

Όταν η Γουότφορντ απέλυσε τον Κλαούντιο Ρανιέρι τον Νοέμβριο του 2021, μετά από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα και δύο νίκες σε 14 αναμετρήσεις, άπαντες θεώρησαν πως ήρθε η ώρα για μία ανανέωση στους «hornets».

Η ομάδα κατρακύλησε στην 19η θέση με λιγότερα παιχνίδια, δεν διατήρησε το «μηδέν» σε κανένα παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Ιταλού και η αλλαγή προπονητή κρινόταν ενδεδειγμένη. Ωστόσο, το πρώτο όνομα που έκανε την εμφάνισή του για να τον αντικαταστήσει, ήταν αυτό του Ρόι Χότζον, το οποίο επέφερε κατήφεια στο «στρατόπεδο» των φίλων της ομάδας.

Ουδείς αμφισβητεί τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά όλοι έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί βάση ηλικίας να προσαρμοστεί στο σύγχρονο στυλ ποδοσφαίρου και να σώσει την κατηγορία για την Γουότφορντ.  Η εμπειρία του είναι η απαιτούμενη, το know how το διαθέτει, αλλά θα καταφέρει ένας προπονητής στην ηλικία των 74 να μπει στην διαδικασία να αντιληφθεί τι χρειάζεται η ομάδα; Η λογική λέει όχι, αλλά η προπονητική δεν κοιτά… αριθμούς!

Εν τέλει, το σενάριο επιβεβαιώθηκε και η Γουότφορντ δεν κατόρθωσε ποτέ να μπει στη συζήτηση για την σωτηρία με ρεαλιστικές ελπίδες. Πήρε το μάθημά της; «Ίσως», εν αντιθέσει με τη Χάντερσφιλντ, η οποία προσέλαβε τον Νιλ Γουόρνοκ, ο οποίος μαζί με τον Ρόι Χότζον, γίνονται οι μοναδικοί προπονητές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που ανέλαβαν σύλλογο, όντες τουλάχιστον στα 74 τους χρόνια!

Ας δούμε τους πέντε γηραιότερους προπονητές από το 1992 και έπειτα στο τελευταίο τους παιχνίδι:

Νιλ Γουόρνοκ (74ων ετών):

 

Μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου του 2021 ήταν ο γηραιότερος προπονητής στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας, όντας στον πάγκο της Μίντλεσμπρο, με την «Μπόρο» να θέτει ως στόχο την επιστροφή της στην Premier League και τον Γουόρνοκ να θέλει να «σπάσει» το ρεκόρ του Χότζον.

Ωστόσο, ο στόχος δεν στέφθηκε από επιτυχία, απολύθηκε και το τελευταίο του ματς ήταν η ισοπαλία με την Γουέστ Μπρομ (1-1), ενώ η τελευταία του νίκη, έλαβε χώρα στο «Μιλένιουμ» επί της Κάρντιφ με 2-0!

Όσον αφορά το τελευταίο του ματς στην Premier League; Σε ηλικία 70 ετών και 162 ημερών, στο «σοκαριστικό» 2-0 της Κάρντιφ επί των «κόκκινων διαβόλων», παρά τον μαθηματικό υποβιβασμό της!

Η επιστροφή του πλέον είναι γεγονός, για λογαριασμό της Χάντερσφιλντ, με τον Νιλ Γουόρνοκ να την αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του και για πρώτη στον 21ο αιώνα!

Ρόι Χότζον (74ων ετών):

 

 

Θα ήταν περίεργο αν δεν ήταν στην πρώτη θέση, αν αναλογιστεί κανείς πως από τον  Φεβρουάριο του 2019 που εργαζόταν στην Κρίσταλ Πάλας, αποτελεί και… επίσημα, τον γηραιότερο coach στην ιστορία της Premier League.

Ταυτόχρονα, είναι ένας από τους πέντε που έχουν περάσει από τουλάχιστον πέντε αγγλικές ομάδες στο «Νησί» (364 ματς στην Premier League), ενώ παρέμενε δίχως ομάδα το τελευταίο εξάμηνο, μετά την λύση της συνεργασίας του με τους «αετούς».

Σε ηλικία 74ων ετών μπήκε στο «παιχνίδι», αλλά δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα για τους «hornets».

Σερ Μπόμπι Ρόμπσον (71οςετών και 192 ημερών):

 

Ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον ήταν 71 ετών και 192 ημερών στον τελευταίο του αγώνα στην Premier League, στο 0-0 της Νιούκαστλ με την Άστον Βίλα, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική θητεία του Ρόμπσον ως προπονητής κορυφαίας κατηγορίας στην Αγγλία, αλλά ήταν η μοναδική του περίοδος ως προπονητής της… Premier League. Πανηγύρισε 83 νίκες στα 188 παιχνίδια του στον θεσμό, ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στην Ίπσουϊτς, από το 1969-1982, κατακτώντας το Κύπελλο UEFA, έναν χρόνο πριν αποχωρήσει.

Επίσης, τα κατάφερε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, κερδίζοντας ένα σημαντικό τρόπαιο σε κάθε χώρα και κατακτώντας τίτλους πρωταθλήματος με την Πόρτο και Αϊντχόφεν.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (71ος  ετών και 139 ημερών):

 

Δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στην λίστα ο «θρυλικός» προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος μπορεί να έχει αποχωρήσει από τον σύλλογο, αλλά εξακολουθεί να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού. Απόδειξη; Οι «μηδενικοί» τίτλοι των «κόκκινων διαβόλων» μετά την αποχώρησή του, αλλά και η σημασία που έχει ο λόγος του σε κάθε απόφαση μέχρι και σήμερα.

Ήρθε σε επαφή με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον οποίο συνυπήρξε για μία πενταετία, όντας ο… μέντοράς του, για να τον πείσει να επιστρέψει στους «κόκκινους διαβόλους», ενώ συνετέλεσε και στην απόφαση της παραμονής του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ το προηγούμενο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως της κατάληξης του εν λόγω ζητήματος, με την απόλυση του Νορβηγού.

Το τελευταίο ματς του «κορυφαίου» κατά πολλούς, προπονητή της Premier League, στον πάγκο της ομάδας του ήταν και το μοναδικό… 5-5 της καριέρας του στο «Χόθορνς» με την Γουέστ Μπρομ!

Κατέκτησε τα πάντα στο πέρασμά του και έχει κερδίσει τα περισσότερα παιχνίδια (528) και τους περισσότερους πόντους (1.752) ως προπονητής της Premier League, με μόνο τον Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ (828) να έχει καταγράψει περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση (810).

Κλαούντιο Ρανιέρι (70 ετών και 92 ημερών):

 

Και φτάνουμε στον Κλαούντιο Ρανιέρι, που έδωσε το τελευταίο του ματς με την Γουότφορντ απέναντι στη Νόριτς πριν από 1,5 χρόνο, όντας ο 5ος γηραιότερος της λίστας στην Premier League και ένας από τους προπονητές που έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις αγγλικούς πάγκους.

Ο Ιταλός δεν τα κατάφερε καλά στις 112 ημέρες που βρέθηκε στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ» και η απόλυσή του είχε ως συνέπεια ο Χότζον να «σπάσει» ένα ακόμη ρεκόρ στο «Νησί». Ένας 70άχρονος άφησε την Γουότφορντ 19η και ένας 74άχρονος κλήθηκε να την σώσει δίχως επιτυχία.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0