Η νέα τιμωρία της Γιουβέντους δεν είναι κακό μόνο για τους «μπιανκονέρι», αλλά και για ολόκληρο το ιταλικό ποδόσφαιρο που στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
«Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!» αναρωτιόταν κάθε φορά ο Αστερίξ, ο γνωστός Γαλάτης που μαζί με τους συντρόφους του και την βοήθεια του μαγικού ζωμού αντιστέκεται στους Ρωμαίους και τον Ιούλιο Καίσαρα με τους Ρωμαίους πάντα να τρώνε τα μούτρα τους.
Πλέον μπορεί οι Ρωμαίοι να μην κατέχουν την Ευρώπη, αλλά ως Ιταλοί για άλλη μια φορά αποδεικνύουν πως είναι τρελοί και το πως καταφέρνουν να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια, και η τιμωρία της Γιουβέντους αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα.
Για άλλη μια φορά η Serie A στρέφει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, και για άλλη μια φορά δεν είναι για καλό λόγο. Ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας τιμωρείται για δεύτερη φορά την τελευταία 20ετία, αυτή την φορά όχι με υποβιβασμό αλλά με ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών, χωρίς πάντως να αλλάξει η μεγάλη εικόνα που φέρνει ξανά το ιταλικό ποδόσφαιρο κοντά στο γκρεμό.
Το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στην γειτονική χώρα αφορούσε την υπόθεση plusvalenza (υπεραξίες μεταξύ των ομάδων για τις αγοραπωλησίες παικτών), με την Γιουβέντους να αποτελεί την μοναδική ομάδα που μπήκε σε διαδικασία έρευνας από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της χώρας, αφού όλες οι άλλες εμπλεκόμενες ομάδες αθωώθηκαν. Τελικά η απόφαση έπεσε ως κεραυνός όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Αφαίρεση 15 βαθμών από τους «μπιανκονέρι» αλλα και αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο με 2,5 χρόνια για τον πρώην επικεφαλής ποδοσφαίρου και νυν σύμβουλο ποδοσφαίρου της Τότεναμ, Φάμπιο Παρατίτσι, 2 χρόνια για τους Ανιέλι και Αριβαμπένε, 16 μήνες για τον Κερουμπίνι και 8 μήνες για τον Νέντβεντ.
Ένας σύλλογος που φημιζόταν για την άμυνα της πλέον βρίσκεται στα σχοινιά. Και αυτό γιατί ο Ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά αφού η FIGC σκέφτεται σοβαρά να ανοίξει και νέα έρευνα για τον σύλλογο του Τορίνο, αυτή την φορά για «εικονικούς ελιγμούς μισθών» - δηλαδή πώς η Γιουβέντους άλλαξε τους μισθούς - κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας COVID-19. Στα τέλη Μαρτίου, θα ληφθεί απόφαση για το εάν η έρευνα Prisma που διεξήχθη από την εισαγγελία του Τορίνο θα παραπέμψει τον σύλλογο και τους ανθρώπους της σε δίκη.
Η ανακοίνωση της ποινής έγινε δεκτή με χαρά από τους οπαδούς όλων των άλλων ιταλικών ομάδων. Το θέμα όμως είναι πράγματι αξίζει να πανηγυρίσεις για μια τέτοια απόφαση, αφού για να μην γελιόμαστε η υπόθεση δεν αφορά αποκλειστικά την Γιουβέντους, αλλά καθρεφτίζει και όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο και τις παθογένειες που το έχουν αφήσει αρκετά πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Ένα πρωτάθλημα, τελικά, είναι τόσο ισχυρό όσο οι μεγαλύτεροι σύλλογοι του. Εάν η Serie A δεν το γνωρίζει ήδη, θα έπρεπε να το γνωρίζει. Η φήμη της Serie A καταρρακώθηκε άσχημα όταν το 2006 ξέσπασε το σκάνδαλο Calciopoli, όπου η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με υποβιβασμό, ενώ και άλλοι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας όπως η Μίλαν και η Φιορεντίνα είχαν τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Το σκάνδαλο αυτό ουσιαστικά κατέστρεψε την αξιοπιστία της Serie A. Το ιταλικό πρωτάθλημα βίωνε άσχημες στιγμές, ο κόσμος ένιωθε την απογοήτευση για ένα προϊόν που το θεωρούσε βρώμικο. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως το ίδιο το κράτος κρατούσε πίσω τις ομάδες (είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιταλία μόλις τρεις είναι οι ομάδες στην μεγάλη κατηγορία με ιδιόκτητο γήπεδο η Γιουβέντους και η Ουντινέζε και η Αταλάντα), αλλά και η οπαδική βία οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου η γειτονική χώρα έβλεπε τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα να ξεφεύγουν σε όλα τα επίπεδα
Ο νόμος Melandri, ο οποίος περιόριζε την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σήμαινε πως η Serie A άλλαζε συνεχώς κανάλι στις ξένες αγορές, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προσελκύσει και να δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό.
Και αυτό φάνηκε σε όλες τις ομάδες. Οι εποχές που οι ιδιοκτήτες τύπου Μπερλουσκόνι και Μοράτι σταμάτησαν με αποτέλεσμα οι δύο γίγαντες του Μιλάνου να βρεθούν σε πτώση. Δεν είναι τυχαίο πως ιταλική ομάδα έχει να κατακτήσει το Champions League από το 2010, ενώ και η Εθνική Ιταλίας έχει απουσιάσει από τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα.
Το πιο σοκαριστικό από όλα είναι πως η Γιουβέντους υπό την ηγεσία του Ανιέλι είχε ξεφύγει από τα καθαρά ιταλικά δεδομένα κι έδειχνε να ακολουθεί τα βήματα όλων των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Από το 2010 έως το 2018, η Γιουβέντους αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ιταλία. Έφτιαξε ιδιόκτητο γήπεδο, άλλαξε ακόμα και το σήμα για τις επιταγές του μάρκετινγκ, ενώ δημιούργησε και μια σπουδαία ομάδα που κατακτούσε το ένα πρωτάθλημα πίσω από το άλλο. Μάλιστα, έφτασε δύο φορές και στην κατάκτηση του Champions League το 2015 και το 2017. Την ίδια ώρα η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης έδειχνε πως τα καλύτερα ήταν μπροστά.
Την ίδια ώρα υπήρξε άνοιγμα και ως προς τις άλλες ομάδες. Επενδυτές μπήκαν σε Ίντερ και Μίλαν, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανοί που είδαν μια ευκαιρία αποκτώντας τις μετοχές ομάδων όπως η Ρόμα και η Φιορεντίνα. Πλέον, όμως και με την πανδημία να χτυπάει άσχημα τις ομάδες η κατάσταση δείχνει άσχημη. Η τρέχουσα τηλεοπτική συμφωνία της Serie A φτάνει στα 657 εκατ. δολάρια, που αποτελεί το 1/9 της αντίστοιχης συμφωνίας της Premier League και υπάρχουν φόβοι πως πλέον μετά και την τιμωρία της Γιουβέντους το ποσό αυτό θα πέσει και άλλο.
Μίλαν και Ίντερ ακόμα παλεύουν με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να καταφέρουν κάποια στιγμή να φτιάξουν δικό τους γήπεδο, ενώ ο Ρόκο Κομίσο της Φιορεντίνα κάθε μέρα τσακώνεται με τον Δήμαρχο της Φλωρεντίας και την κυβέρνηση για το γεγονός πως δεν μπορεί να φτιάξει το «Αρτέμιο Φράνκι». Το γήπεδο αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων και το γεγονός πως μεγάλες ομάδες δεν έχουν καν αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δείχνει πόσο πίσω έχει μείνει το ιταλικό πρωτάθλημα.
Και η νέα τιμωρία της Γιουβέντους φανέρωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αδιαφορία των ίδιων των Ιταλών να προστατεύσουν το προϊόν τους. Με την τιμωρία των «μπιανκονέρι» ουσιαστικά χαϊδεύουν όλους τους υπόλοιπους οπαδούς που έχουν μεγαλώσει θεωρώντας την Γιουβέντους την αιτία κακού για τα πάντα στο ποδόσφαιρο, την ώρα που και οι υπόλοιπες ομάδες έκαναν ακριβώς το ίδιο όπως και οι «μπιανκονέρι». Τώρα όμως τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού για άλλη μια φορά η Serie A ουσιαστικά διασύρεται, και αυτό θα φανεί όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε αγωνιστικό.
www.bnsports.gr