Κάποτε είχε κάνει ολόκληρη την Ιταλία να υποκλιθεί στο ποδόσφαιρό της και εκείνη να αγαπηθεί όσο λίγες στο πέρασμα του χρόνου. Η Σαμπντόρια, από σύλλογος που έζησε μεγάλες στιγμές την δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90, έφτασε να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον υποβιβασμό αλλά το κυριότερο στην οικονομική καταστροφή που μετά τον θάνατο του Τζιανλούκα Βιάλι φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.
Βρισκόμαστε 19 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν στη Serie A. Φυσικά και πρόκειται για μεγάλο αριθμό αγώνων που τα πάντα μπορούν να συμβούν είτε αυτό αφορά την κατάκτηση του τίτλου, είτε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είτε τη μάχη της παραμονής. Σχετικά με την τελευταία, μία ομάδα ιδιαίτερα ιστορική για το ιταλικό ποδόσφαιρο, η Σαμπντόρια, βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς μετά από 19 στροφές έχει μαζέψει μόλις 9 πόντους, έχει ηττηθεί 14 φορές και βρίσκεται φυσιολογικά στην προτελευταία θέση του πίνακα.
Χρόνος υπάρχει εννοείται όμως η εικόνα της ομάδας της Γένοβας δεν πείθει ότι μπορούν να αλλάξουν και πολλά. Εκτός του αγωνιστικού, πολύ σημαντικό και ίσως ακόμα περισσότερο και από έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι «μπλουτσερκιάτι», η οποία είναι τραγική, απειλώντας τους με αφανισμό από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.
Το… καμπανάκι της περσινής χρονιάς
Αν κοιτάξει κανείς την περσινή πορεία της Σαμπντόρια στο πρωτάθλημα τότε εύλογα θα καταλάβει ότι η φετινή σεζόν είναι μία συνέχεια αυτού που είδαμε πέρυσι. Μία ομάδα με εξαιρετικά κακή αμυντική λειτουργία που ουσιαστικά έμεινε στην κατηγορία μόνο και μόνο εξαιτίας της μεσοεπιθετικής ποιότητας που διέθετε. Η 15η θέση ήταν τιμητική για την ομάδα της Γένοβας και δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο. Η κατάρρευση άλλων ομάδων ίσως και να ήταν αυτή που εν τέλει την κράτησε στη Serie A, πέρυσι όμως αυτό, φέτος;
Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού η ομάδα της Γένοβας όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, μιας και δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα για ουσιαστικές μεταγραφές, αλλά αποδυναμώθηκε κιόλας! Ο βασικός μέσος, Αντόνιο Καντρέβα αποχώρησε το καλοκαίρι και πήγε στην Σαλερνιτάνα, ενώ ο Δανός επιθετικός μέσος Μίκελ Ντασγκαρντ εντάχθηκε στην Μπρέντφορντ. Την ίδια στιγμή ο Μόρτεν Θόρσμπι έγινε κάτοικος Γερμανίας πηγαίνοντας στην Ουνιόν Βερολίνου και μάλιστα με λίγα χρήματα μιας και η ιταλική ομάδα ήθελε ρευστό άμεσα. Τέλος, οι Γιοσίμπα και Έκνταλ αποχώρησαν και οι δύο.
Μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, ουσιαστικά μόνο μία κανονική προσθήκη έγινε, αυτή του Σέρβου πλέι μέικερ Φίλιπ Τζούρισιτς, ο οποίος επέστρεψε μετά από τέσσερις σεζόν στη Σασουόλο. Μετά από αυτό, το απόλυτο τίποτα, με τον τεχνικό Μάρκο Τζιανπάολο να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια ομάδα βετεράνων που κράτησε την Σαμπντόρια στην κατηγορία την περασμένη σεζόν. Ο Τζιανπάολο αποχώρησε βέβαια, την θέση του πήρε ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς αλλά αυτό τίποτα δεν άλλαξε.
Έπειτα από 19 αγωνιστικές, η ομάδα είναι δεύτερη… από το τέλος με μόλις 8 βαθμούς, 14 ήττες, μόλις δύο νίκες, έχοντας την χειρότερη επίθεση με 8 γκολ και την τρίτη χειρότερη άμυνα με 32 γκολ παθητικό! Μπορεί να περιμένει κάτι διαφορετικό ένας φίλαθλος της «ντόρια» πέρα από τον υποβιβασμό; Ενδεχομένως πως όχι όμως υπάρχει και χειρότερο σενάριο και αυτό αφορά πέρα από τον υποβιβασμό, την οικονομική καταστροφή της ομάδας.
Το οικονομικό αδιέξοδο
Τη στιγμή αυτή, η Σαμπντόρια έχει δύο μέτωπα ανοιχτά να αντιμετωπίσει. Το ένα είναι το προφανές, δηλαδή το αγωνιστικό με την μάχη της παραμονής που ολοένα όμως γίνεται δυσκολότερο και το άλλο είναι το οικονομικό, στο οποίο εν πολλοίς διακυβεύεται το μέλλον του συλλόγου.
Οι Γενοβέζοι έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας Rosan, η οποία μέσω του Τζιανλούκα Βιδάλ έχει αποστολή να βρει τους επόμενους ιδιοκτήτες της ομάδας ώστε να την κάνουν αγοράσουν. Βεβαίως το έργο της μονάχα εύκολο δεν είναι. Η Σαμπντόρια αυτή τη στιγμή έχει χρέη που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ και τα οποία οι αγοραστές θα πρέπει να διευθετήσουν για να κάνουν δικό τους τον σύλλογο. Πρόκειται φυσικά για ένα αρκετά μεγάλο ποσό το οποίο έχει δημιουργηθεί από συσσωρευμένα δάνεια κατά κύριο λόγο.
Σημαντικό μέρος των δανείων επενδύθηκε για τον εκσυγχρονισμό του αθλητικού κέντρου, για την Casa Sampdoria και για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος που από το 2022 φιλοξενεί τη νέα έδρα. Στη συνέχεια, η ομάδα έλαβε νέο δάνειο 55 εκατ. ευρώ από τη Sace, μια δημόσια εταιρεία που παρείχε κεφάλαια σε εταιρείες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και περίπου 15 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η Σαμπντόρια στα κρατικά ταμεία.
Ο Φερέρο και ο θάνατος του Βιάλι έκαναν πιο δύσκολα τα πράγματα
Η αλήθεια είναι ότι ο Μάσιμο Φερέρο, ο άνθρωπος που κατέχει τις μετοχές της Σαμπντόρια δεν έχει δείξει να καίγεται να πουλήσει την ομάδα παρότι αυτή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού! Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση που λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβριο, ο Τζάνι Πανκόνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας, σε δηλώσεις του στην «Corriere dello Sport» είπε την τραγική αλήθεια: «Αν δεν βρούμε 40 εκατ. ευρώ θα κηρύξουμε πτώχευση. Θα πτωχεύσουμε και την επόμενη σεζόν θα παίζουμε με τη Βαντό Λιγκούρια»!
Πολλά ακούγονται γύρω από τον Φερέρο και πως ένα άτομο που δεν φαινόταν να έχει κάποια μεγάλη οικονομική δυνατότητα, μπόρεσε και αγόρασε τις μετοχές της Σαμπντόρια. Οι ελεγκτικές αρχές του ιταλικού ποδοσφαίρου ίσως δεν έκαναν και τόσο καλά την δουλειά τους στην συγκεκριμένη περίπτωση και όλη αυτή η ιστορία δείχνει να έχει μονάχα ένα θύμα, τον ίδιο τον σύλλογο. Ο Φερέρο κατηγορήθηκε για απάτη και πτώχευση με δόλο σε εταιρείες του, όχι όμως της Σαμπντόρια και βρέθηκε στη φυλακή με απόφαση εισαγγελέα!
Ο θάνατος του θρύλου της ομάδας, Τζιανλούκα Βιάλι, πέρα από το βαρύ πένθος στο οποίο έριξε ολόκληρη την Σαμπντόρια, την Γένοβα, την Ιταλία και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αποτέλεσε και το τέλος της όποιας προοπτικής υπήρχε για αγορά του συλλόγου από τον αγαπημένο της βετεράνο ποδοσφαιριστή μαζί με κάποιους επενδυτές. Η παλιά μεγάλη δόξα των «μπλουτσερκιάτι» όπως και πριν από περίπου 2,5 χρόνια, προσπάθησε να αγοράσει την αγαπημένη του ομάδα, έχοντας την υποστήριξη ορισμένων επιχειρηματιών, με σκοπό φυσικά την διάσωση του συλλόγου. Οι οπαδοί φυσικά υποστήριξαν πολύ αυτή την προοπτική, έχοντας και το συναισθηματικό δέσιμο με τον Βιάλι, μόνο που ο Φερέρο δεν θέλησε να προχωρήσει το deal. Η συνέχεια γνωστή… Ο Βιάλι έφυγε από τη ζωή, ο Φερέρο είναι ο πλέον αναξιόπιστος και δυστυχώς η Σαμπντόρια οδεύει με χαρακτηριστική ακρίβεια στον αφανισμό της.
Αντώνης Κεφαλωνίτης