Το 2022 αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά από αυτό έχουμε να θυμόμαστε πληθώρα από γκολ, με ορισμένους παίκτες μάλιστα να αφήνουν το δικό τους ξεχωριστό… αποτύπωμα, με τη συνεισφορά τους στον συγκεκριμένο τομέα.
To 2022 έφυγε και ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιαίτερη χρονιά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, από την στιγμή που μέσα σε αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πλήθος διοργανώσεων με αμέτρητα παιχνίδια, αλλά και πολλά γκολ, με ορισμένους ποδοσφαιριστές όπως είναι λογικό να ξεχωρίζουν. Παρουσιάζει ενδιαφέρον να δούμε τους κορυφαίους, αναφορικά με τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των τερμάτων της ομάδας τους, είτε σημειώνοντας οι ίδιοι γκολ, είτε μοιράζοντας ασίστ. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψιν μας τη συμμετοχή τους τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν – Γαλλία)
Ο 24χρονος Γάλλος οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του σε έναν τελικό Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, χωρίς ωστόσο να στεφθεί και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής, με την Αργεντινή να κατακτά το τρόπαιο στα πέναλτι. Αυτό, όμως, δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την τρομερή χρονιά του επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν, που σημείωσε 54 γκολ και μοίρασε ακόμα 18 στους συμπαίκτες του, αγωνιζόμενος συνολικά σε 55 παιχνίδια.
Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν – Αργεντινή)
Ο «Pulga» το 2022 κατάφερε να πραγματοποιήσει και το τελευταίο του όνειρο, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου με την αγαπημένη του Αργεντινή, όντας φυσικά ο απόλυτος πρωταγωνιστής της. Αυτό ήρθε ως επιστέγασμα μίας χρονιάς με σημαντική συνεισφορά στον επιθετικό τομέα των ομάδων του, όπου σε 51 αναμετρήσεις πέτυχε 35 τέρματα και είχε 30 ασίστ.
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα – Πολωνία)
Ο Πολωνός στράικερ το καλοκαίρι του 2022 έφυγε έπειτα από οκτώ σεζόν από την Μπάγερν Μονάχου, με προορισμό την Βαρκελώνη. Μάλιστα, στο Κατάρ σημείωσε και το πρώτο του τέρμα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεγονός που από μόνο του καθιστά το συγκεκριμένο έτος ξεχωριστό για τον ίδιο. Μέσα σε αυτό, κατάφερε να σκοράρει σε 52 εμφανίσεις 42 φορές, καταγράφοντας παράλληλα 10 ασίστ.
Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι – Νορβηγία)
Ο… Βίκινγκ του Πεπ Γκουαρδιόλα μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι, ερχόμενος από την Ντόρτμουντ και έχει βαλθεί να «τρελάνει» τους πάντες στο Νησί, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο έτος που μας πέρασε ο ασταμάτητος Νορβηγός βρήκε δίχτυα σε 44 περιπτώσεις, ενώ στη στατιστική του προσέθεσε ακόμα και οκτώ ασίστ, σε 42 αγώνες.
Κρίστοφερ Ενκουνκού (Λειψία – Γαλλία)
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Λειψίας στάθηκε αρκετά άτυχος, καθώς παρ’ όλο που είχε συμπεριληφθεί στις τελικές επιλογές του Ντιντιέ Ντεσάν για την αποστολή της Γαλλίας στο Κατάρ, ένας τραυματισμός της τελευταίας στιγμής του στέρησε την πρώτη του συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία συμμετοχή που φάνταζε απόλυτα δίκαιη, εάν αναλογιστούμε ότι το 2022 είχε πετύχει 38 γκολ, μοιράζοντας παράλληλα 17 ασίστ.
Χάρι Κέιν (Τότεναμ – Αγγλία)
Ο αρχηγός των «τριών Λιονταριών» χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μοιραίος εξαιτίας του χαμένου πέναλτι απέναντι στη Γαλλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί να μην κατόρθωσε να οδηγήσει την εθνική του ομάδα σε έναν ακόμα τελικό, μετά από αυτόν του Euro 2020, ωστόσο σε 64 παιχνίδια μέσα στο έτος έβαλε 35 τέρματα και έδωσε 14 ασίστ στους συμπαίκτες του.
Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν – Βραζιλία)
Ο Βραζιλιάνος, όπως και ο Άγγλος φορ της Τότεναμ, δεν μπόρεσε να καταγράψει κάποια αξιοσημείωτη πορεία με το εθνικό του συγκρότημα στα γήπεδα του Κατάρ. Παρ’ όλα αυτά, το 2022 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός, με 32 γκολ και 20 ασίστ σε 43 εμφανίσεις.
Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης – Γαλλία)
Ξεχωριστό έτος και για τον επιθετικό της «βασίλισσας», καθώς, παρά το γεγονός ότι έχασε λόγω τραυματισμού το Παγκόσμιο Κύπελλο, κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του το βραβείο της «χρυσής» μπάλας. Απόλυτα λογικό, καθώς χάρη στα άκρως σημαντικά του γκολ η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε για 14η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του Champions League. Συνολικά βρήκε δίχτυα 33 φορές και μοίρασε στους συμπαίκτες του άλλα οκτώ γκολ, παίζοντας σε 39 παιχνίδια.
Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι – Βέλγιο)
Ο «μαέστρος» της ομάδας του Γκουαρδιόλα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Στο Μουντιάλ το Βέλγιο απογοήτευσε, αλλά σε συλλογικό επίπεδο ο Ντε Μπρόινε συνεχίζει να ξεχωρίζει. Στη χρονιά που πέρασε κατέγραψε 18 γκολ και 28 ασίστ σε συνολικά 56 παιχνίδια.
Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ – Αίγυπτος)
Τη δεκάδα συμπληρώνει φυσικά ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος είχε μία αρκετά παραγωγική, αλλά και «γεμάτη» χρονιά, καθώς αγωνίστηκε σε 60 παιχνίδια, σημειώνοντας 29 γκολ και 14 ασίστ, φτάνοντας μάλιστα με την Αίγυπτο ως τον τελικό του Κόπα Άφρικα τον Φεβρουάριο του 2022, όπου ηττήθηκε τελικά στα πέναλτι από την Σενεγάλη.
Τέλος, ειδική μνεία αξίζει να γίνει και σε κάποιους όχι και τόσο γνωστούς ποδοσφαιριστές, που ωστόσο διατηρούν τακτική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Αρχικά, ο Μπόρις Κοπίτοβιτς, που αγωνίζεται στην Ταμπίνες Ρόβερς και στην πρώτη κατηγορία της Σιγκαπούρης, έχει καταγράψει 41 γκολ και 19 ασίστ μέσα σε μόλις 35 συμμετοχές, ενώ ο Κοντάι Τανάκα σε 32 εμφανίσεις με τη φανέλα της Άλμπιρεξ στο ίδιο πρωτάθλημα, έχει πετύχει 39 τέρματα, μοιράζοντας παράλληλα άλλα 11.
Το 2023 είναι πλέον γεγονός και μένει να δούμε ποια από τα παραπάνω «αστέρια» του διεθνούς ποδοσφαίρου, θα συνεχίσουν να… λάμπουν και στο νέο έτος.
Τάσος Φαραός