Ο ΟΦΗ μετά το πέρας 14 αγωνιστικών στη Super League παραμένει χαμηλά στη βαθμολογία. Η έλευση του Βάλντας Νταμπράουσκας ναι μεν έφερε βελτίωση στις εμφανίσεις της ομάδας, όμως απλά μία αλλαγή προπονητή δεν δύναται να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» στο ρόστερ, το οποίοι «φωνάζει» για ενίσχυση!
Δύο μήνες και κάτι έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο Βάλντας Νταμπράουσκας «πάτησε» το πόδι του στο Ηράκλειο, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο του ΟΦΗ. Ο Λιθουανός «σήκωσε τα μανίκια» από την πρώτη κιόλας ημέρα και έδειξε ότι έχει τον τρόπο να βελτιώσει την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα.
Στο ντεμπούτο του απέναντι στον Άρη εκτός έδρας, ο ΟΦΗ «τσίμπησε» έναν βαθμό, παρότι είχε προηγηθεί στο σκορ. Λίγες ημέρες αργότερα ωστόσο, ήρθε ένα «χαστούκι» και η ήττα-σοκ από τον Ιωνικό στο Γεντί Κουλέ. Οι «κυανόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν τα όποια κενά είχαν οι Κρητικοί σε ένα ακόμη ματς και πανηγύρισαν την «παρθενική» και μοναδική ως σήμερα νίκη τους στο πρωτάθλημα.
Κόντρα στην κατά πολύ ανώτερη ΑΕΚ στην OPAP Arena το τελικό σκορ 3-0, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συζήτησης. Μέχρι και αυτό το ματς, ο ΟΦΗ έδειξε ότι έχει πρόβλημα τόσο στη δημιουργία φάσεων, όσο και στα τελειώματα. Φυσικά, αυτό δεν ήταν κάτι καινούριο αφού από το ξεκίνημα της σεζόν, αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα, που ούτε ο Νίκος Νιόπλιας κατόρθωσε να διορθώσει.
Τα προβλήματα τραυματισμών που χτύπησαν του αναμφίβολα πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του ρόστερ, Νέιρα και Τοράλ, άφησαν «γυμνό» τον ΟΦΗ στο κομμάτι της δημιουργίας. Κι αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο από την απουσία ενός εξτρέμ με την ικανότητα να φέρει την μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή.
Στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου με τον Λεβαδειακό, ο Νταμπράουσκας είχε στη διάθεση του ένα σύνολο παικτών που ήταν ικανό ωστόσο να κάνει τη διαφορά. Και την έκανε! Έστω κι αν για ένα ημίχρονο ο ΟΦΗ δυσκολεύτηκε, η είσοδος δύο «καθαρών» εξτρέμ (Τζου, Μπιφουμά), αλλά και του Νέιρα στο δεύτερο μέρος, άλλαξαν την εικόνα του αγώνα και έδωσαν τη νίκη στους Κρητικούς.
Στο διάστημα της διακοπής ωστόσο, η φυσική κατάσταση αρκετών παικτών δεν έδωσε τη δυνατότητα στον Νταμπράουσκας να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Ο Λιθουανός αναγκάστηκε να δοκιμάσει ένα 3-5-2, με το οποίο παρέταξε την ομάδα στα τρία φιλικά που έδωσε (Άντερλεχτ, Ιωνικό, ΑΕΚ), ώστε να είναι έτοιμη για τα επίσημα.
Κόντρα στον Ατρόμητο λοιπόν, στην επιστροφή της δράσης στην Super League, ο ΟΦΗ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του όσον αφορά την παραγωγή φάσεων. Συνολικά είχε 15 σουτ, όμως από τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν «καθαρές ευκαιρίες» και τα μισά ήταν από μακρινή απόσταση. Μπορεί να είχε δοκάρι με τον Ντικό, στην μεγαλύτερή του φάση στο παιχνίδι, αλλά γενικότερα, μία μπαλιά «πάρε βάλε» δεν υπήρξε. Και για να σκοράρεις ένα τέτοιο γκολ δεν χρειάζεσαι κάποιον γκολτζή, οποιοσδήποτε μπορεί να το βάλει, αλλά δεν μπορεί οποιοσδήποτε να το δημιουργήσει!
Ούτε βέβαια μπορείς να «βαφτίσεις» τους πλάγιους μπακ, εξτρέμ. Στα περισσότερα ματς της σεζόν, όχι μόνο με τον Λιθουανό στον πάγκο, είδαμε τους Λάρσον, Τοράρινσον, Μπαλογιάννη και Μαρινάκη να αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κενά. Το αποτέλεσμα κάτω του μετρίου, όχι επειδή δεν είναι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, αλλά γιατί δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένα καλό εξτρέμ.
Η ενίσχυση λοιπόν σε αυτή τη θέση φαντάζει ότι θα είναι ένα «κλειδί» που θα... ξεκλειδώσει τους Κρητικούς και θα τους βοηθήσει στην παραγωγή ευκαριών. Παράλληλα, θα τραβήξει αρκετό από το βάρος της δημιουργίας από τις πλάτες των Τοράλ και Νέιρα, που όπως και να το κάνουμε δεν είναι ρομπότ.
Σίγουρα η χρονιά του ΟΦΗ δεν πρόκειται να αλλάξει άρδην από τις ενδεχόμενες μεταγραφές που πρόκειται να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο. Όμως κάλλιστα μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για το έργο που θέλει να δείξει ο Νταμπράουσκας στην Ελλάδα. Άλλωστε δεν μπορεί να κριθεί από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Την ομάδα έτσι του την έδωσαν και χρειάζεται δουλειά και υπομονή για να την μεταμορφώσει.
Βασίλης Βασιλείου