O Ματίας Αλμέιδα απέδειξε στην πράξη ότι δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη, όποιον αντίπαλο κι αν έχει απέναντί του – Η ανάλυση των φετινών ντέρμπι και το συμπέρασμα που βγήκε.
Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης
Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου έχουμε μία πρώτη εικόνα σχετικά με την ΑΕΚ και τις υπόλοιπες ομάδες ως προς τα πού βαδίζουν. Σίγουρα αυτή η χρονιά, λόγω του Μουντιάλ μέσα στον χειμώνα, είναι ιδιαίτερη και πολλά μπορούν να ανατραπούν στην πορεία. Όμως για την ΑΕΚ το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι δείχνει πως άφησε οριστικά πίσω της την αγωνιστική προβληματική συμπεριφορά που είχε τα τελευταία χρόνια. Για να συμβεί αυτό ρόλο έχουν παίξει πολλά, μα κυρίως ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του.
Ο προπονητής ερχόμενος στην ΑΕΚ παρέλαβε αγωνιστικά «καμένη γη». Μία ομάδα εκτός Ευρώπης, με την ψυχολογία υπό του μηδενός και χωρίς αγωνιστική ταυτότητα. Λίγοι μήνες (σκληρής) δουλειάς ήταν αρκετοί όμως για τον Αλμέιδα να μεταμορφώσει αυτή την ομάδα, όχι απλά προς το καλύτερο, αλλά ενδεχομένως για πολύ κόσμο, πέρα από κάθε προσδοκία! Πραγματικά η βελτίωση της ΑΕΚ μέσα σε πέντε μήνες είναι τεράστια, με την Ένωση κατά γενική ομολογία να αποδίδει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Η ΑΕΚ έχει αρχίσει να αποκτά ξανά τη δική της αγωνιστική ταυτότητα, με τον Αλμέιδα να παίζει ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, με τις γραμμές ψηλά, με ένταση, με πίεση και με πλουραλισμό δημιουργικά. Ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ δεν αλλάζει ποτέ, όπως φάνηκε και στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό. Γενικά η Ένωση μπαίνει σε όλα τα ματς να κάνει το παιχνίδι της. Όλα αυτά άρχισαν να συμβαίνουν κυρίως μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για την 4η αγωνιστική, στις 11 Σεπτεμβρίου. Από εκείνο το ματς και μετά η ΑΕΚ άλλαξε… Και άλλαξε προς το καλύτερο.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε όμως το εξής: Σε όλα τα φετινά ντέρμπι, όπου η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα και σερί αρνητικά αποτελέσματα, ο Ματίας Αλμέιδα δεν κατεβάζει μία ομάδα που προσαρμόζεται στον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου. Το αντίθετο συμβαίνει. Ο προπονητής ακόμα και στην πορεία των αγώνων δεν βγάζει φόβο και πάει πάντα για να πάρει το ματς. Αυτό συνέβη και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου τότε ακόμη η ΑΕΚ… ψαχνόταν. Πάμε να δούμε τι έχει κάνει και πως προσέγγισε ο προπονητής τα φετινά ματς της ΑΕΚ κόντρα σε Παναθηναϊκό, Άρη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό. Από τα τέσσερα ντέρμπι που έδωσε έως τώρα η Ένωση τα τρία ήταν εκτός έδρας, παίζοντας μόνο με τον ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια και ο απολογισμός ήταν δύο νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία.
Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-1 (4η αγωνιστική – 11 Σεπτεμβρίου)
Η ΑΕΚ ακόμα… ψαχνόταν αγωνιστικά, εκείνο το διάστημα. Πήγε στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν απέναντι σε μία έτοιμη ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς. Ηττήθηκε 2-1, καθώς αν και προηγήθηκε με τον Πινέδα στο 36’, ήρθαν δυο πέναλτι για τον Παναθηναϊκό στο 43’ και στο 45’+7’ (Αϊτόρ και Σπόραρ) κι έτσι ήρθε η ανατροπή. Σε εκείνο το ματς ο Αλμέιδα παρέταξε την ομάδα με διάταξη 4-2-3-1. Με τους Βίντα – Τζαβέλλα στην άμυνα, τους Γιόνσον – Σιμάνσκι αμυντικά χαφ, τον Πινέδα 10άρι, δεξί εξτρέμ τον Γκαρσία, αριστερό τον Γκατσίνοβιτς και μπροστά τον Αραούχο. Με το σκορ στο 2-1 από το πρώτο ημίχρονο ο Αλμέιδα ρισκάρει απίστευτα στο 57’ και κάνει τέσσερις μαζεμένες αλλαγές! Φουλ επίθεση! Πέρασε Άμραμπατ, Μάνταλο, Ελίασον, Μοχαμάντι στις θέσεις των Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Χατζισαφί, παίζοντας με αμυντικό χαφ τον Μάνταλο και περνώντας μπροστά τον Λιβάι Γκαρσία! Δεν άλλαξε το τελικό αποτέλεσμα στο τέλος, με την ΑΕΚ ωστόσο να ισορροπεί και να κάνει φάσεις. Ηταν ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής του προπονητής: Δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη! Οι αλλαγές έγιναν όχι απλά να ισοφαρίσει η ΑΕΚ, αλλά να γυρίσει το παιχνίδι! Σε εκείνο το ντέρμπι η ΑΕΚ έκανε επτά τελικές (ο ΠΑΟ 11) και 26 κλεψίματα (28 ο ΠΑΟ)
Αρης – ΑΕΚ 0-2 (7η αγωνιστική – 9 Οκτωβρίου)
Η ΑΕΚ μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό άρχισε να… λύνεται αγωνιστικά και από τότε «έτρεξε» ένα αήττητο σερί. Την 7η αγωνιστική πήγε στο Χαριλάου και επιβεβαίωσε τη βελτίωσή της με φανταστική εμφάνιση. Το υπέρ 0-2 (Σιμάνσκι 28’ – Λιβάι Γκαρσία 50’) και με βάσει τις ευκαιρίες που έχασε και το ποδόσφαιρο που έπαιξε την… αδικεί! Ο Αλμέιδα είχε βρει τη φόρμουλα: 4-1-3-1-1. Σιμάνσκι «6άρι», Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Ελίασον στο κέντρο, με τον Αραούχο πίσω από τον φουνταριστό Λιβάι Γκαρσία. Η ΑΕΚ στο Χαριλάου ήταν καταπληκτική και ο προπονητής άρχισε να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα από το 80’ και μετά. Δεν γύρισε καθόλου την ομάδα… πίσω. Αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις έκανε απλά. Κόντρα στον Άρη η ΑΕΚ έκανε 16 τελικές και 49 κλεψίματα, έναντι 11 τελικών του Άρη, ο οποίος είχε και 39 κλεψίματα.
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (10η αγωνιστική – 30 Οκτωβρίου)
Πρώτο ντέρμπι για την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Τελικό σκορ 2-0 με γκολ των Λιβάι Γκαρσία (36’) και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (61’). Νέα σπουδαία εμφάνιση της ΑΕΚ του Αλμέιδα. Βρήκε την αγωνιστική «ταυτότητα» ο Αλμέιδα και την ακολούθησε και σε αυτό το παιχνίδι. Δεν άλλαξε κάτι ούτε σε διάταξη, ούτε σε πρόσωπα. Και η Ένωση ήταν απολαυστική. Έκανε 12 τελικές (ο ΠΑΟΚ μόλις 4) και έφτασε τα 33 κλεψίματα (έναντι 25 του ΠΑΟΚ). Και πάλι ο Αλμέιδα, σε όλο το ματς δεν άλλαξε κάτι στην τακτική του φιλοσοφία. Στο 89’ όταν όλα είχαν κριθεί έβγαλε τον Αραούχο και πέρασε το Γαλανόπουλο αλλάζοντας το σύστημα σε 4-3-3.
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0 (13η αγωνιστική – 13 Νοεμβρίου)
Και φτάσαμε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Τελικό σκορ 0-0 με την ΑΕΚ βάσει απόδοσης να φεύγει απογοητευμένη από το γήπεδο. Η Ένωση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ήταν απολαυστική χάνοντας κλασικές ευκαιρίες, όχι μόνο να προηγηθεί, αλλά και να «καθαρίσει» το παιχνίδι! Και στην επανάληψη, αν εξαιρέσουμε το διάστημα από το 46’ έως το 64’, η ΑΕΚ είχε πάλι ευκαιρία να βρει γκολ. Δε το βρήκε. Ο Αλμέιδα σε ένα ακόμα ματς κατέβασε την ομάδα με σκοπό να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν άλλαξε τίποτα! Έπαιξε με ένα «6άρι», που ήταν ο Γιόνσον, μιας και ο Σιμάνσκι είχε ίωση και μπροστά η ίδια φιλοσοφία με τον Άμραμπατ να παίρνει τη θέση του τραυματία Ελίασον δεξιά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο προπονητής έκανε μόλις δυο αλλαγές. Κι αυτές ήταν επιθετικού πνεύματος. Έβγαλε τον Άμραμπατ, πέρασε τον φορ Φαν Βέερτ στο ματς και γύρισε αυτόματα τον Λιβάι Γκαρσία δεξί εξτρέμ. Επίσης άλλαξε και τον Μάνταλο με τον Πινέδα. Η ΑΕΚ έκλεισε το παιχνίδι με 11 τελικές μέσα στο Καραϊσκάκη, η κατοχή της μπάλας έφτασε το 63% ενώ είχε 15 κλεψίματα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έκανε μόλις 8 τελικές και είχε 23 κλεψίματα.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι πως ο Ματίας Αλμέιδα κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να φτιάξει μία ΑΕΚ, η οποία όποιον αντίπαλο κι αν έχει απέναντί της δεν αλλάζει την αγωνιστική της φιλοσοφία. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων ο προπονητής δεν περνάει ποτέ στους παίκτες του το σκεπτικό ότι «γυρίζουμε πίσω να κρατήσουμε το σκορ» εφόσον η ομάδα προηγείται. Αν τώρα χάνει, όπως είδαμε με τον Παναθηναϊκό ο Αλμέιδα θα πάει σε φουλ επίθεση για να γυρίσει το παιχνίδι. Αν το ματς είναι ισόπαλο δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη, όπως έκανε στο Καραϊσκάκη, όπου η Ένωση χτύπησε τους τρεις βαθμούς μέχρι το… 103’. Με απλά λόγια: Ριζικές αλλαγές ο Αλμέιδα κάνει μόνο αν η ΑΕΚ χάνει και χρειάζεται την ανατροπή. Τότε μπορεί να αλλάξει πολλά μπροστά για να γυρίσει το παιχνίδι. Αν τώρα το παιχνίδι την «πάει», δεν μετατρέπει την επιθετική του τακτική σε αμυντική για να κρατήσει το σκορ!
www.bnsports.gr