Η ιστορία του χώρου που επιστρέφει η ΑΕΚ μετά από 19,5 χρόνια «ξενιτιάς». Από την αλάνα του 1926, έως το Νίκος Γκούμας και την OPAP Arena.
Ο χώρος του «Νίκος Γκούμας» θα αποκτήσει ξανά ζωή. Ένας χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με την ΑΕΚ, τις προσφυγικές της ρίζες και την ιστορία της.
Ένας χώρος που θα «φιλοξενήσει» την OPAP Arena, το στολίδι της «Ένωσης», για να δώσει συνέχεια σε μία συνύπαρξη, σε μία κοινή ιστορία, που μετρά σχεδόν έναν αιώνα.
Το BN Sports σας βάζει στην OPAP Arena - Αγιά Σοφιά.
— BN Sports (@BNsportsGr) August 12, 2022
Βίντεο και φωτογραφίες από κάθε γωνιά του γηπέδου ?https://t.co/JYQTTFMzar@AEK_FC_OFFICIAL #aekfc #OpapArena #AgiaSofia #aekfamily #slgr #SuperLeague pic.twitter.com/4RPXby9obm
Φτιαγμένο από πρόσφυγες, για τους πρόσφυγες
Το 1926, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και δύο από την ίδρυση της ΑΕΚ, οι πρόσφυγες καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μία δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη, όπως ονομαζόταν η σημερινή περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, για την άθλησή τους. Εν μία νυκτί, με προσωπική τους εργασία, ο χώρος καθαρίζεται, γίνεται ομαλός και μετατρέπεται σε γήπεδο. Οι βάσεις για να γίνει «σπίτι» της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, όμως, τίθενται το 1929, με καθοριστικές ενέργειες ενός εκ των ιδρυτών του συλλόγου: του Κωνσταντίνου Σπανούδη.Το γήπεδο παραχωρείται από το Υπουργείο Πρόνοιας στην ΑΕΚ και στις 2 Νοεμβρίου του 1930 πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του, μέσω ενός φιλικού παιχνιδιού κόντρα στον Ολυμπιακό, το οποίο, για την ιστορία, λήγει ισόπαλο με σκορ 2-2, χάρις σε δύο γκολ του Ηλία Ηλιάσκου και ισάριθμα του Βασίλη Ανδριανόπουλου. Οι πρώτες μεγάλες αλλαγές, όμως, ώστε το γήπεδο να γίνει λειτουργικό και να κριθεί ικανό να φιλοξενήσει αγώνες, γίνονται το 1934.
Κατασκευάζεται ο στίβος, τοποθετούνται κιγκλιδώματα και παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν εξέδρες, η ΑΕΚ δίνει κανονικά τους αγώνες της εκεί. Στη Νέα Φιλαδέλφεια έρχονται και τα δύο πρώτα πρωταθλήματα στην ιστορία του συλλόγου (1939 & 1940), από μία ομάδα που λέγεται πως θα έγραφε ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό, αν δεν την «σταματούσαν» οι σειρήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μεταπολεμική περίοδος
Κατά την περίοδο της κατοχής, στον χώρο του γηπέδου στρατοπεδεύουν ιταλικές δυνάμεις και το λεηλατούν, αλλά με την απελευθέρωση, αρχίζει κομμάτι-κομμάτι να μετατρέπεται σε παλάτι. Ο Σπύρος Σκούρας, από το πόστο του προέδρου, φροντίζει ώστε το γήπεδο να αποκτήσει μόνιμη περιμάνδρωση, εν έτει 1945. Έναν χρόνο αργότερα, με τον Αιμίλιο Ιωνά στον προεδρικό θώκο, έναν εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, ολοκληρώνεται και κατασκευάζονται οι πρώτες εξέδρες από την πλευρά του Άλσους. Οι «πινελιές», όμως, που το... εκτοξεύουν, έρχονται από τον Νίκο Γκούμα, κατά τη δεκαετία του '50.Οι δύο κεντρικές εξέδρες του γηπέδου, αποκτούν «πέταλο» μήκους εκατό μέτρων, το οποίο τις συνέδεε και επέτρεπε σε ένα κοινό 40.000 θεατών να βρίσκονται στις εξέδρες, μαζί με τους ορθίους.
Τα εγκαινία ενός τελείως διαφορετικού γηπέδου, πλέον, πραγματοποιούνται στις 3 Ιανουαρίου του 1962. Η θρυλική Μπαρτσελόνα της εποχής έρχεται στην Ελλάδα για φιλικό παιχνίδι, την ώρα που ο τότε διάδοχος και πρώην κάτοχος του ισπανικού θρόνου, πλέον, Χουάν Κάρλος, και η σύζυγός του, Σοφία, δίνουν το «παρών» στις εξέδρες.
«Σκεπαστή» με σφραγίδα Μπάρλου
Από το 1971 κι έπειτα, η Νέα Φιλαδέλφεια είναι ικανή να φιλοξενεί βραδινούς αγώνες, με τη βοήθεια προβολέων, αλλά η πραγματικά ριζική αλλαγή, έρχεται στα τέλη της δεκαετίας.Ο Λουκάς Μπάρλος «οραματίζεται» την πρώτη διώροφη εξέδρα στην Ελλάδα και ο μηχανικός-μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΚ, Γεράσιμος Έρτσος, την κάνει πράξη. Κάπως έτσι, οι οργανωμένοι οπαδοί της «Ένωσης» αποκτούν τη δική τους «φωλιά», την εμβληματική Σκεπαστή, που αρκούσε για να φιλοξενηθούν 9.000 άνθρωποι.
Με το εν λόγω έργο, η χωρητικότητα του σταδίου εκτοξεύεται. Η ΑΕΚ έχει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο της εποχής στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του 1980, σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης, βάσει των εισιτηρίων που «κόπηκαν».
Τα 36.766 «μαγικά χαρτάκια» αποτελούν ρεκόρ, που δεν καταρρίφθηκε, μιας και αργότερα οι θέσεις ορθιών καταργήθηκαν, ενώ με την τοποθέτηση των καθισμάτων, η χωρητικότητα μειώθηκε από τις 40.000 σε 28.729.
Στη νέα εποχή
Οι τελευταίες «πινελιές» έρχονται στις αρχές των '90s. Αρχικά, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1991 με έξοδα του Νίκου Γκούμα, υψώνεται και εγκαινιάζεται το στέγαστρο της Θύρας 18. Παράλληλα, το γήπεδο φέρει, πλέον, το όνομά του.Τον αμέσως επόμενο χρόνο, η διοίκηση Μελισσανίδη-Καρρά προχωρά σε αρκετές βελτιωτικές κινήσεις: στην ανάπλαση των αποδυτηρίων, την κατασκευή του Members Club, τη δημιουργία Αίθουσας Τύπου και την τοποθέτηση νέων πάγκων. Παράλληλα, δημιουργείται μία από τις εντυπωσιακές και μεγάλες μπουτίκ στην Ευρώπη το 1993 και με την είσοδο της «Ένωσης» στους ομίλους του Champions League, εν έτει 1994, ακολουθούν αλλαγές σε όλη την πλευρά της οδού Καππαδοκίας.
Ο σεισμός και ο ξεριζωμός
Ο καταστροφικός σεισμός, όμως, της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 δεν αφήνει ανέγγιχτο το στολίδι της ΑΕΚ. Η συζήτηση για την ανέγερση νέου γηπέδου ξεκινά, όπως και οι ενέργειες για αυτήν. Με την «Ένωση» υπό διοίκηση Πρωτοδικείου από τον Φεβρουάριο του 2003, έως τα μέσα του 2004 και πρόεδρο τον Γιάννη Γρανίτσα, το «Νίκος Γκούμας» κατεδαφίζεται. Ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Άρη στις 3 Μαΐου του 2003 είναι ο τελευταίος της στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού πάσης φύσεως προβλήματα, από τις αντιδράσεις των κατοίκων, έως την έλλειψη οικονομικών πόρων, καθιστούν αδύνατη την κατασκευή του γηπέδου στον ίδιο χώρο, που έχει μείνει εκτός Ολυμπιακών Έργων. Κάτι που ουσιαστικά έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες βλέψεις υπήρξαν.
Στα χρόνια που ακολουθούν, η ΑΕΚ ταλαιπωρείται πολύ. Περνά από εννέα διαφορετικά γήπεδα και λογίζει ως έδρα της το ΟΑΚΑ. Ο Σεπτέμβριος του 2022, όμως, της φέρνει ό,τι της στερήθηκε για περίπου δύο δεκαετίες. Παρά τα όσα εμπόδια εμφανίστηκαν στον δρόμο, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποδεικνύει πως μόνο αυτός μπορούσε να τα ξεπεράσει όλα και να κάνει την υπόσχεσή του πράξη.
Η ΑΕΚ επιστρέφει εκεί που ανήκει, στη φυσική της έδρα, στο «σπίτι» της, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίες: www.aekfc.gr
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr