Football Talk

ΑΕΚ: «Σ’ έστησαν σε μία γωνιά και ήσουνα μία… νέα ομάδα»

ΑΕΚ: «Σ’ έστησαν σε μία γωνιά και ήσουνα μία… νέα ομάδα»
Παραφράζοντας έναν στοίχο από το υπέροχο λαϊκό άσμα, «διαβάζουμε» όσα έγιναν χθες στο ντέρμπι της Λεωφόρου.
Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ένα απ’ τα πολλά  άσχημα που έχουμε ως λαός είναι να μην διαχωρίζουμε τα γεγονότα, να τα βάζουμε όλα σε ένα τσουκάλι και να τα βάζουμε όλα στην ίδια μοίρα. Χθες στη Λεωφόρο έγιναν πολλά. Και καθαρά και «βρώμικα». Δεν τα τσουβαλιάζουμε. Τα διαχωρίζουμε. Υπάρχει λοιπόν, το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και οι ξεκάθαρες, εις βάρος της ΑΕΚ, αποφάσεις του διαιτητή Κουμπάκοφ και του VARόπου βρισκόταν ο Στογιάνοφ.

Πάμε λίγο στα αγωνιστικά, και τα βάζω πρώτα γιατί εννοείται, πέρα από τα εξόφθαλμα διαιτητικά «λάθη», πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν ενόψει της συνέχειας. Καταρχάς ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, είχε σωστό πλάνο, καλή τακτική προσέγγιση και εκτός των πέναλτι θα μπορούσε να βάλει κι άλλα γκολ, όταν το ματς έγινε… ροντέο στο τελευταίο 20λέπτο. Η ΑΕΚ δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι. Περίμενα από τους παίκτες του Αλμέιδα να μην μπουν τόσο συντηρητικά. Όπως εξήγησε όμως ο προπονητής μετά αυτό ήταν το πλάνο. Να δώσει μπάλα στον Παναθηναϊκό και να χτυπήσει στην κόντρα. Βέβαια η ΑΕΚ δεν κατάφερε ούτε πολλές κατοχές να κλέψει, ούτε να εκμεταλλευτεί κάποια αντεπίθεση. Χρειάστηκε ένα λάθος του αντιπάλου και μία σωστή γρήγορη κυκλοφορία για να έρθει το όμορφο γκολ του Πινέδα. Με βάσει το αποτέλεσμα μέχρι το 37’, όταν και έγινε το 0-1, βγήκε στον Αλμέιδα αυτή η τακτική. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πατούσε καλύτερα, μπορεί να έδειχνε πιο οργανωμένος, αλλά αν εξαιρέσουμε τη φάση του Σπόραρ στο 9’ και την κεφαλιά του Κουρμπέλη μετά από κόρνερ, δεν έκανε φάσεις σε σετ παιχνίδι.

Μετά το 0-1 ήρθαν τα δυο πέναλτι και η ανατροπή σε τρία λεπτά. Στην επανάληψη ο Αλμέιδα ρίσκαρε στο μέγιστο βαθμό. Δυο αναγνώσεις έχουν οι τέσσερις μαζεμένες αλλαγές του προπονητή στο 57’: Η πρώτη είναι ότι ο άνθρωπος έχει «καρύδια» και δεν φοβάται τίποτα! Φουλ επίθεση από το 57’ όχι μόνο να ισοφαρίσουμε, αλλά και να το γυρίσουμε. Στέλνει το μήνυμα στους παίκτες του «πάμε να πάρουμε το ματς, τώρα παίξτε μπάλα εσείς». Υπάρχει και η δεύτερη ανάγνωση, που θέλει τον προπονητή να ρισκάρει σε τέτοιο βαθμό βγάζοντας και τα δυο ανασταλτικά χαφ (Γιόνσον, Σιμάνσκι) για να τοποθετήσει τον Μάνταλο με τον Πινέδα εκεί. Θα μπορούσε να το πάει λίγο πιο ορθολογικά και να κρατήσει τον Γιόνσον στον άξονα (αν και χθες δεν ήταν καλά, όπως και ο Σιμάνσκι). Δεν το έκανε. Βάσει εικόνας πάντως η ΑΕΚ πήρε παραπάνω τη μπάλα στα πόδια της κι αν ο Ελίασον έκανε περισσότερα πράγματα ή δεν είχε κουραστεί τόσο ο Πινέδα στον άξονα, με αποτέλεσμα να μην περνάει η μπάλα από εκεί, ίσως να έφτιαχνε κι άλλες φάσεις η ομάδα.

Ακόμα κι έτσι όμως είχε τη μεγάλη ευκαιρία του Αραούχο και την κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία στο φινάλε. Και μιας και είπαμε για Λιβάι: Έπαιξε δεξί εξτρέμ χθες και μπορεί τακτικά να προσπαθούσε το παιδί να σταθεί, όμως δημιουργικά ήταν άφαντος. Μόνο όταν πήγε μπροστά έβγαλε δυο – τρεις κινήσεις καλές. Ως δεξί εξτρέμ, δεν… Τον έχουν μάθει τον Γκαρσία στην Ελλάδα. Όταν πάει στα άκρα τον κλείνουν καλά οι αντίπαλοι και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί καλά τη δεξιά του ντρίμπλα εγκλωβίζεται και χάνει μπάλες. Όταν παίζει στην επίθεση είναι πιο απειλητικός. Για κλείσιμο: ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε σαφώς πιο έτοιμος και πιο «δεμένος» από την ΑΕΚ, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς του Γιοβάνοβιτς, εδώ και 1,5 χρόνο. Την ΑΕΚ την ήθελα με πιο επιθετικό πνεύμα στο ξεκίνημα του αγώνα και λίγο καλύτερη. Δεν ξεχνάω όμως ότι αυτή η ΑΕΚ ακόμα βάζει παίκτες στην εξίσωσή της και εξακολουθεί να βρίσκεται στην αφετηρία της δημιουργίας της. Ο Αλμέιδα το ψάχνει, το ψάχνει, το ψάχνει. Θα το βρει…

Ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος

Και πάμε, δυστυχώς, στη διαιτησία του ντέρμπι. Αν και είναι περιττό, θα… συστηθώ ξανά: σιχαίνομαι να γράφω για τους διαιτητές, περισσότερο και από το να φάω… μπάμιες! Όμως όσο κι αν θες να «κρυφτείς», όσο κι αν πρώτα βλέπω τα της ομάδας μου και μετά όλα τα όλα, δεν γίνεται να μην αναφερθείς στα όσα έγιναν χθες. Δεν υπάρχει νομίζω καμία αμφισβήτηση: δεν υπάρχει κανένα πέναλτι! Στην πρώτη περίπτωση ο Σπόραρ σπρώχνει τον Χατζισαφί και μετά ο Ιρανός κάνει χέρι και στη δεύτερη ο Γκαρσία κάνει φάουλ στον Γκάνεα και όχι πέναλτι. Η παράβαση γίνεται έξω από την περιοχή και ο αμυντικός του Παναθηναϊκού πέφτει μέσα. Όπως είχε κάνει ο Ίβιτς με τον Παπουτσέλη, όπως είχε συμβεί και σε ένα ματς ΑΕΚ – Λαμία το 2017, για να τα λέμε όλα.

entheti_1.jpg

Σε εποχή VARείναι κρίμα κι άδικο να μην στέλνει τουλάχιστον ο τύπος που είναι εκεί μέσα, τον διαιτητή στο μόνιτορ να δει τις φάσεις. Ήταν απίστευτο που το VARούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη, είπε στον Καμπάκοφ να πάει να ελέγξει τις φάσεις, αλλά να στήσει τη μπάλα στη βούλα! Δεν γίνεται να θεωρούν οι διαιτητές ότι δεν υπάρχει σπρώξιμο στον Χατζισαφί με τα χέρια του Σπόραρ τεντωμένα και να βλέπουν… σπρώξιμο του Γκαρσία στον Γκάνεα. Και τα δυο είναι παραβάσεις, η διαφορά είναι ότι η φάση του Γκαρσία είναι έξω από την περιοχή. Εδώ ο άνθρωπος (ο Καμπάκοφ) έβγαλε κάρτα στον Πινέδα επειδή πανηγύρισε κάνοντας… καρδούλες!

entheti_2_2.jpg

Θυμίζω ότι ο ίδιος διαιτητής είχε σφυρίξει ένα περσινό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (1-1) και είχε κόψει τον Γκαρσία σε τετ α τετ μη αφήνοντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Τα βασικά του ποδοσφαίρου δεν ξέρει δηλαδή… Αλλά εντάξει: «Η ΑΕΚ έχει δική της την ΕΠΟ»! Ξεκολλήστε!

Νομίζουν ότι έχουν απέναντί τους… Ολυμπιακούς

Το κακό στην εποχή μας είναι ότι η αντίπαλη πλευρά θεωρεί ότι λέγοντας για τη διαιτησία υποβιβάζουμε τη νίκη του. Και ο Αλμέιδα και όλοι θαρρώ τόνισαν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν καλός. Τι σχέση έχει όμως αυτό, που αναγνωρίζεται, με τα διαιτητικά λάθη εις βάρος της ΑΕΚ; Εδώ είναι και η εξήγηση που έγινε ο παραπάνω πρόλογος… Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει κι αυτός πολλά αυτά τα χρόνια. Τώρα αρχίζει και πατάει ξανά στα πόδια του. Δεν του μειώνει κανείς όσα έχει πετύχει και μπράβο του. Όμως δεν έχουν απέναντί τους… Ολυμπιακούς, που βγάζουν ανακοινώσεις για τη διαιτησία σε ματς με τον Βόλο διαμαρτυρόμενοι επειδή δόθηκαν μόνο… επτά λεπτά καθυστερήσεων! Αυτοί είναι άλλο επίπεδο και (ευτυχώς) άφθαστο.

Το χθεσινό ντέρμπι ο Παναθηναϊκός το πήρε και με τη βοήθεια του διαιτητή. Έβαλε δυο γκολ από πέναλτι που δεν έπρεπε να δοθούν. Ας έβαζε άλλες φάσεις γκολ κι ας κέρδιζε… Όχι όμως αυτά τα πέναλτι. Παραφράζω το γνωστό άσμα: «Σε έστησαν σε μία γωνιά και ήσουν... μία νέα ομάδα».

Ως εδώ! Η ΑΕΚ με νοιάζει κι αυτή είναι πάνω απ’ όλα: Η ΑΕΚ είναι πίσω 6 βαθμούς από την κορυφή μόλις την 4η αγωνιστική. Είναι με την πλάτη στον τοίχο και τώρα μπροστά της έχει μόνο… τελικούς και είναι πολύ νωρίς. Αν θα αντέξει ή όχι θα το δούμε. Δεν αλλάζω όμως ούτε… κόμμα απ’ όσα γράφω τόσες μέρες: Ο Αλμέιδα έχει κερδίσει τους παίκτες του έξω από το γήπεδο και δουλεύει πολύ μέσα στις γραμμές. Είναι ενδιαφέρον τύπος και τον μαθαίνουμε τώρα. Η ΑΕΚ έχει βρει τα πάντα απέναντί της, είναι κρίμα να έχει απέναντί της και τον κόσμο της και να την αμφισβητεί συνέχεια. Το αυτομαστίγωμα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει σε αυτή την ομάδα!

Μεταγραφές έγιναν, αλλά για να μπουν θέλουν χρόνο. Ας τον πάρει ένας άνθρωπος όπως είναι ο Αλμέιδα, ό,τι κι αν γίνει με τα αποτελέσματα… Θα την βρούμε την άκρη! Αυτό που βλέπουμε τώρα και η αλήθεια είναι πως έχει αρκετές ατέλειες, είμαι πεπεισμένος ότι στην πορεία θα αλλάξει.

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0