Η «βόμβα» της απόκτησης του Μαρσέλο από τον Ολυμπιακό, εδωσε συνέχεια σε μία παράδοση που θέλει τους «ερυθρόλευκους» να φέρνουν κατόχους Champions League ανά τακτά διαστήματα στην Ελλάδα. Έστω κι αν τις 5 κατακτήσεις που μετρά ο τελευταίος, είναι αδύνατον να τις ανταγωνιστούν οι άλλοι εννέα της λίστας, ακόμα κι αν λέγονται Καρεμπέ ή Ριβάλντο!
Τι κι αν ξημέρωσε Σάββατο (03/09) κι έχουν περάσει κάποιες ώρες από την ανακοίνωση της «βόμβας» της 10ετίας από τον Ολυμπιακό; Οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» -και μη- «τσιμπιούνται» για να δουν αν είναι ξύπνιοι, αλλά όσα έγιναν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (02/09) δεν ήταν όνειρο θερινής -ως προς τη θερμοκρασία- νυκτός!
Ο Βραζιλιάνος «θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Μαρσέλο, αναπόσπαστο κομμάτι της Ρεάλ Μαδρίτης από το 2007 και πέντε φορές κάτοχος του Champions League, έρχεται στην Ελλάδα! Οι συγκρίσεις ξεκίνησαν με το... καλημέρα: Ριβάλντο ή Μαρσέλο; Μαρσέλο ή Καρεμπέ;
Μετά από κάθε τέτοιο «μπαμ» ίσως είναι ανούσιες, αλλά ταυτόχρονα και αναπόφευκτες. Παράλληλα, όμως, αποτελούν μία εξαιρετική αφορμή για ιστορικές αναδρομές.
Εν προκειμένω, σε αυτούς που ήρθαν στον Πειραιά, έχοντας «σηκώσει» την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Έστω και μία φορά, αντί για τις πέντε (!) του Μαρσέλο! Και η λίστα είναι μεγάλη...
Εν προκειμένω, σε αυτούς που ήρθαν στον Πειραιά, έχοντας «σηκώσει» την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Έστω και μία φορά, αντί για τις πέντε (!) του Μαρσέλο! Και η λίστα είναι μεγάλη...
*Οι παίκτες παρουσιάζονται με τη σειρά που κατέκτησαν για πρώτη φορά το τρόπαιο.
-Κριστιάν Καρεμπέ, Ρεάλ Μαδρίτης, 1998 & 2000
Ο πρώτος που «πάτησε» Πειραιά έχοντας κατακτήσει όχι μόνο Champions League, αλλά και Παγκόσμιο Κύπελλο (1998). Βασικός μέλος τόσο της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και της Γαλλίας, στις τότε επιτυχίες τους.
-Ντάνι Γκαρθία, Ρεάλ Μαδρίτης, 1998
Τα δώδεκα λεπτά συμμετοχής στους ομίλους κόντρα στη Ρόζενμποργκ -με τον Ολυμπιακό επίσης παρόντα στο γκρουπ- ήταν αρκετά για να λογίζεται ως κάτοχος του τροπαίου. Ήρθε στην Ελλάδα το 2005, αλλά λίγοι θυμούνται το πέρασμά του.
-Ζούλιο Σέζαρ, Ρεάλ Μαδρίτης, 2000
Μετά την πρώτη φάση των ομίλων, έχασε την θέση του στο βασικό σχήμα, αλλά κατέγραψε εννέα συμμετοχές στο Champions League εκείνης της σεζόν. Ήρθε στον Ολυμπιακό έξι χρόνια αργότερα (2006).
-Ραούλ Μπράβο, Ρεάλ Μαδρίτης, 2002
Σε λίγο καλύτερη... μοίρα από τον Ντάνι. Τέσσερις συμμετοχές, η μία κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά στο τέλος το μετάλλιο... μετάλλιο!
-Ριβάλντο, Μίλαν, 2003
Ανάλογη περίπτωση με τον Κριστιάν Καρεμπέ: Παγκόσμιο Κύπελλο (2002) και Champions League (2003). Ωστόσο, και καλύτερος παίκτης του κόσμου το 1999. Ο μόνος που έχει «Χρυσή Μπάλα» και έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα.
-Γιάγια Τουρέ, Μπαρτσελόνα, 2009
Στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό το 2018, όχι μόνο δεν έκανε όσα αναμενόταν, αλλά ούτε καν όσα παρουσίασε στην πρώτη . Ωστόσο, το Champions League ως παίκτης της Μπαρτσελόνα το 2009, τον βάζει στην εν λόγω λίστα.
-Ερίκ Αμπιντάλ, Μπαρτσελόνα, 2009 & 2011
Νικητής της ζωής, λόγω της μάχης με τον καρκίκο, δύο φορές, κάτοχος και του Champions League, άλλες τόσες!
-Εστέμπαν Καμπιάσο, Ίντερ, 2010
Τεράστια μορφή στη σπουδαία ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο που έκανε το τρεμπλ! Αν δεν είχε χάσει την «πρεμιέρα» εκείνης της σεζόν, θα είχε αγωνιστεί και στα 13 ματς της διοργανώσης, κάτι που δεν έχει πράξει ούτε ο Μαρσέλο!
-Ιμπραΐμ Αφελάι, Μπαρτσελόνα, 2011
Παρόμοια περίπτωση και ο Ολλανδός. Αγωνίστηκε μεν έξι φορές, αλλά μόλις για 117 λεπτά! Μέσι, Πέδρο και Βίγια, όμως, στον τελικό, του έδωσαν το δικαίωμα να λογίζεται ως κάτοχος του ιερού «δισκοπότηρου» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
-Ραφίνια, Μπάγερν Μονάχου, 2013
Μέλος της ομάδας του Γιουπ Χάινκες, έστω και αν «πάτησε» χορτάρι σε αγώνα Champions League, μόλις δύο φορές!
Φάνης Τσοκανάς