Πέντε χρόνια χωρίς τίτλο, αλλά με πανάκριβες μεταγραφικές συνήθειες. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαδίζει στα «χνάρια» της μισητής συμπολίτισσας Σίτι, μεταγραφικά, κάνει πολλά από αυτά για τα οποία την κατηγορούσε, αλλά ως προς το πλάνο και τους τίτλους, απέχει έτη φωτός!
«Αν σας πω ότι θεωρώ ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της καριέρας μου, ότι βγήκα δεύτερος με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Premier League, θα με θεωρήσετε τρελό. Ο κόσμος, όμως, δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες». Τάδε έφη Ζοσέ Μουρίνιο στις αρχές του 2019, λίγους μήνες αφότου αποχώρησε από τον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων». Ο άνθρωπος που τους οδήγησε στους δύο τελευταίους τους τίτλους: το League Cup και το Europa League εν έτει 2017.
Πέντε χρόνια για τον σύλλογο χωρίς τρόπαιο, τα οποία ως ένα -μεγάλο- σημείο επιβεβαιώνουν τα λόγια του Special One. Πέντε χρόνια στα οποία η άλλη πλευρά του Μάντσεστερ, γέμισε την τροπαιοθήκη της.
Και όχι, δεν ήταν τα ατελείωτα χρήματα της Σίτι η ειδοποιός διαφορά τους. Η Γιουνάιτεντ έκανε αυτά για τα οποία κατηγορούσε τη συμπολίτισσά της, αλλά με τεράστια αποτυχία!
Απέχουν δύο «ακριβές» μεταγραφές, αλλά και επτά τίτλους
Από το καλοκαίρι του 2017 κι έπειτα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει 812 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αγνοεί τη χαρά του τίτλου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Σίτι έχει δώσει 981 εκατ. ευρώ για μεταγραφές κι έχει κατακτήσει τέσσερις Premier League, τέσσερα League Cup κι ένα FA Cup. Εν ολίγοις, απέχουν δύο ακριβές μεταγραφές, μία αν συνυπολογιστεί και η μεταγραφή του Καζεμίρο, αλλά έτη φωτός ως προς την οργάνωσή τους.
Οι «πολίτες» σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους αποφάσισαν να παραδώσουν τα κλειδιά στον Πεπ Γκουαρδιόλα, την ώρα που η Γιουνάιτεντ αμφιταλαντευόταν με λύσεις όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο Ραλφ Ράγκνικ και εσχάτως, ο Έρικ Τεν Χαγκ.
Οι τρεις προηγούμενοι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απέτυχαν να την φέρουν στο επιθυμητό επίπεδο. Ο τέταρτος βρίσκεται ακόμη υπό κρίση και παρά τους «διθυράμβους» που γράφτηκαν εν μέσω της καλοκαιρινής προετοιμασίας, η έναρξη της φετινής Premier League απέδειξε πως η μετάβαση δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε αναίμακτη. Τόσο στον αγωνιστικό, όσο και στον μεταγραφικό τομέα, όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» συνεχίζουν να εμφανίζουν τις ίδιες παθογένειες.
Είτε αρνείται, είτε αργεί να αποδεχθεί τις μεταγραφικές της αστοχίες
Πογκμπά, Μάτιτς και Μάτα είναι οι τρεις τελευταίοι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ενώ αποκτήθηκαν έναντι 190 εκατ. ευρώ συνολικά, αποχώρησαν χωρίς να αποφέρουν κάτι στα ταμεία του συλλόγου. Λες και χάθηκε το κατάλληλο timing, ώστε να χωρίσουν οι δρόμοι τους με την ομάδα, έναντι υψηλού αντιτίμου.
Εδώ και χρόνια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει να μην αποδέχεται πως μία επένδυση δεν της βγήκε. Ξεχνά παίκτες στον πάγκο της ή ξεμένουν σε αυτόν, έως ότου αποφασίσει να τους αφήσει ελεύθερους. Έγινε φέτος με τους τρεις προαναφερθέντες, ενώ πιο πριν υπάρχουν τα παραδείγματα των Αλέξις Σάντσες και Άντερ Ερέρα. Μία κακή συνήθεια, που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς.
2009: Paul Pogba joins Man Utd's academy
— Squawka News (@SquawkaNews) June 1, 2022
2012: Paul Pogba leaves Man Utd on a free transfer
2016: Paul Pogba signs for Man Utd for £89m
2022: Paul Pogba leaves Man Utd on a free transfer pic.twitter.com/UQ0OYQgHJV
Από τα 812 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για μεταγραφές την τελευταία πενταετία, μόνο το 26%, δηλαδή τα 216, επέστρεψαν στον σύλλογο μέσω πωλήσεων! Στην πλευρά της Σίτι; Από τα 980 τα 550, δηλαδή το 56%! Προφανώς και σε αυτήν υπήρξαν αστοχίες τύπου Μανγκαλά ή Χεσούς Νάβας, αλλά η διαφορά των δύο συλλόγων είναι χαώδης.
Γυρνώντας πίσω στο 2008, όταν το επενδυτικό fund από το Κατάρ αποφάσιζε να αλλάξει μια για πάντα το παρόν και το μέλλον της Μάντσεστερ Σίτι, οι «φωνές» για μία αστείρευτη «πηγή» χρημάτων που με αυτά και μόνο, θα κατάφερνε να αλλάξει status, πλήθαιναν.
Περίπου 15 χρόνια αργότερα, πράγματι τα κατάφερε, αλλά μία από εκείνες τις «φωνές» του 2008 απέδειξε περίτρανα πως τα χρήματα ήταν απλώς ο κινητήριος μοχλός. Αν ήταν το παν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έπρεπε τουλάχιστον να διεκδικεί την Premier League την τελευταία πενταετία και όχι το -12 της σεζόν 2020/21 να αποτελεί ό,τι πιο κοντινό στην κορυφή.
Και δυστυχώς για αυτήν, η νέα αγωνιστική περίοδος, τουλάχιστον κατά την έναρξή της, δεν φαίνεται πως θα αποτελέσει εξαίρεση.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr