Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Άρης δεν μπορεί να προκριθεί στην Ευρώπη και σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μιας), γι’ αυτό ευθύνεται ένα μόλις γκολ. Τυχαίο;
Η αλήθεια είναι πως ο Άρης έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε απέναντι στη Μακάμπι. Έβαλε πάθος, δούλεψε τακτικά και ομαδικά όμως το λάθος της στιγμής ήταν που έκρινε το χθεσινό (11/8) ματς.
Από τη μία έκρινε το χθεσινό ματς καθώς τα λάθη στο πρώτο σκέλος στο Τελ Αβίβ έφεραν κι εκείνα ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Από την άλλη ήταν «της στιγμής» καθώς ο Γιάκουμπ Μπράμπετς μέχρι εκείνο το λεπτό ήταν σωστός σε όλα του τα καθήκοντα. Αυτό όμως που μένει στο τέλος της ημέρας και δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ο αποκλεισμός.
Ένας αποκλεισμός που ήρθε για τέταρτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή στις συμμετοχές του Άρη έπειτα από την επάνοδό του στα σαλόνια της Super League, και μάλιστα ήρθε με διόλου τυχαίο τρόπο. Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν…
2019 – 2020
Το καλοκαίρι μετά την επάνοδό του στην κατηγορία ο Άρης δοκιμάστηκε και στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League και απέναντι στην ΑΕ Λεμεσού δεν συνάντησε κάποιο εμπόδιο και με το 0-0 του πρώτου παιχνιδιού αλλά και τον «χρυσό» σκόρερ Ντιγκινί στο δεύτερο (0-1), η ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση.
Αντίπαλός της εκεί η Μόλντε, η οποία μόνο εύκολα δεν της έβαλε. Το πρώτο ματς στη Νορβηγία έδειξε πως όλα πιθανόν είχαν τελειώσει, καθώς το 3-0 των γηπεδούχων έμοιαζε να είναι δύσκολο να ανατραπεί. Τελικά όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.
Ο Άρης μπήκε λαβωμένος στο Βικελίδης και χάρις στα γκολ των Ματίγια, Δεληζήση και Ντιγκινί έστειλε το ματς στην παράταση. Όλα έδειχναν πως το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα! Τελικά αυτό δεν συνέβη καθώς ο Μπολί βρήκε δίχτυα στο 105’και έδωσε έτσι την πρόκριση στην ομάδα του.
2020 – 2021
Αυτή η χρονιά αποτέλεσε τη μόνη που ο Άρης αποκλείστηκε μόλις από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, ενώ δεν είχε και τη δυνατότητα να «γυρίσει» το αποτέλεσμα αφού το ματς ήταν μονό. Απέναντι, λοιπόν, στην Κόλος Κοβαλίβκα το σύνολο του Μίκαελ Ένινγκ δεν κατάφερε να κάνει πολλά.
Οι φιλοξενούμενοι -καθώς το ματς διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη- προηγήθηκαν στο 47’, με τον Μπρούνο Γκάμα να ισοφαρίζει στο 55’. Τελικά οι Ουκρανοί σκόραραν ξανά στο 63ο λεπτό και κάπως έτσι συνέχισαν στη διοργάνωση. Φυσικά αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες περιπτώσεις και αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση καθώς η ομάδα έπαιξε μόλις έναν αγώνα.
2021 – 2022
Όποιος πρωτοείπε το «κάθε πέρσι και καλύτερα», πέφτει πολύ έξω. Την περσινή χρονιά, λοιπόν, ο Άρης δοκιμάστηκε απέναντι στην Αστάνα για τον δεύτερο προκριματικό του Europa League.
Η πρώτη αναμέτρηση μακριά από την έδρα του του επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς ο Μάριν Τομάσοφ με δυο προσωπικά του τέρματα έδωσε σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του με 2-0. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο αγώνας-ρεβάνς ήταν διαφορετικός…
Ο Μάνος έδωσε προβάδισμα στον ελληνικό σύλλογο στο 36’ και ο Σάσα σκόραρε στο 78’ για να στείλει (ξανά) το ματς στην παράταση. Ενώ όλοι είχαν πειστεί πως το ματς θα οδηγούταν στα πέναλτι τελικά ο Άρης δεν τα κατάφερε, καθώς δευτερόλεπτα πριν από την λήξη (120’) ο Μπίτρι μείωσε σε 2-1 και η Αστάνα έφυγε με την πρόκριση στα χέρια.
Ας δούμε συνοπτικά τα αποτελέσματα των αποκλεισμών:
2019-2020 Μόλντε – Άρης 3-0, Άρης – Μόλντε 3-1
(2020-2021 Άρης – Κόλος Κοβαλίβκα 1-2)
2021-2022 Αστάνα – Άρης 2-0, Άρης – Αστάνα 2-1
2022-2023 Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άρης 2-0, Άρης – Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1
Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι πως η ομάδα μπαίνει φοβισμένη στα πρώτα ματς και αυτό της στοιχίζει. Δεν αρκεί να βγάζει μόνο πείσμα και πάθος στη ρεβάνς γιατί, όπως είδαμε, φτάνει στην πηγή και μόνο νερό δεν πίνει.
Στο χέρι της είναι να το αλλάξει άλλωστε και να μην «πληρώνει» το… καταραμένο γκολ που την ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ας ελπίσουμε πως του χρόνου θα έχει «μελετήσει το παρελθόν για να ορίσει το μέλλον του».
Ξανθίππη Δασκαλάκη