Ο «Δικέφαλος» θα προσπαθήσει να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση το βράδυ της Πέμπτης (28/7, 20:30) και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Όμως πέρα από τη μέτρια εικόνα στη Βουλγαρία, οφείλει να βρει αντίδοτο και στη «μελανή» ιστορία που λέει ότι όταν ηττάται με δυο γκολ διαφορά στο πρώτο παιχνίδι, μένει εκτός συνέχειας.
Πρόωρο τελικό καλείται να δώσει ο ΠΑΟΚ ως προς την ευρωπαϊκή του ύπαρξη, έστω και αν βρισκόμαστε ακόμα Ιούλιο μήνα ή ο όρος αυτόματα προδιαθέτει σε κάτι με μεγάλη σημασία. Διότι αυτό είναι το ματς στην Τούμπα μετά την ήττα με 2-0 από τη Λέφσκι Σόφιας, επτά βράδια πίσω. Μια πρώιμη αλλά τελευταία ευκαιρία να δώσει «πνοή» σε αυτό που ο ίδιος ο σύλλογος έθεσε ως στόχο μετά την περσινή πορεία μέχρι τους «8» του Conference League. Την ευρωπαϊκή συνήθεια.
Τι κάνουν όμως οι «ασπρόμαυροι» όταν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο σε οποιαδήποτε διοργάνωση εκτός των τειχών? Το BN Sports ανατρέχει στις προηγούμενες περιπτώσεις, όχι και τόσο ενθαρρυντικές είναι η αλήθεια, που οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν να κυνηγούν ανατροπή δύο τερμάτων, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά η ιστορία δε θα επαναληφθεί.
ΦΚ Λιέγης (Κύπελλο Εκθέσεων 1967-68)
Η πρώτη πρωταθλήτρια Βελγίου και από τους ιδρυτικούς συλλόγους της Ομοσπονδίας. Μπορεί η ομάδα πλέον να έχει κατρακυλήσει στην τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία, όμως το 1963-64 είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εκθέσεων. Για την ίδια διοργάνωση, τέσσερα χρόνια αργότερα αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, στον α’ γύρο και δε δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να τον αποκλείσει με 2/2. Αφού πρώτα «άλωσε» την Τούμπα με 2-0, κλείδωσε την υπόθεση πρόκριση στη Λιέγη (3-2) και πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού.
Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Κύπελλο Κυπελλούχων 1981-82)
Όταν έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Οι «αετοί», είχαν θέσει τις βάσεις πρόκρισης ήδη από τη Γερμανία (2-0) και κατηφόρισαν στη Θεσσαλονίκη για να τελειώσουν τη δουλεία. Ο «δικέφαλος» όμως αντιστάθηκε σθεναρά. Αρχικά, ο Γιώργος Κωστίκος με δυο γκολ στο 35’ και το 60΄έστειλε το ματς στην παράταση. Σε αυτή, όλα παρέμειναν ίδια και απαράλαχτα και εν τέλει η υπόθεση πρόκριση στο δεύτερο γύρο του θεσμού, κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, νικητές βγήκαν οι φιλοξενούμενοι, με το Χρήστο Δημόπουλο να γίνεται μοιραίος και να αστοχεί στην τελευταία εκτέλεση.
Ελλάς Βερόνα (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1985-86)
Λίγους μήνες αφότου στέφθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, Πρωταθλητής Ελλάδος, ο ΠΑΟΚ βρήκε απέναντι του την Ελλάς Βερόνα στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το εμπόδιο όμως της ιταλικής ομάδας κρίθηκε ανυπέρβλητο. Το 3-1 στο Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι δυσκόλεψε την κατάσταση και δυο βδομάδες μετά, παρά το γρήγορο γκολ του Βασιλάκου, οι κάτοχοι του τίτλου στη γειτονική χώρα αντέδρασαν και με δυο γκολ του Πρέμπεν-Έλκιερ Λάρσεν πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.
Τιρόλ Ίνσμπουργκ (Κύπελλο UEFA 1991-92)
Από την παρολίγο πρόκριση της προηγούμενης σεζόν επί της Σεβίλλης, στον αποκλεισμό από την αυστριακή Τιρόλ. Μετά από συγχωνεύσεις και χρεωκοπίες, η Βάκερ Ίνσμπουργκ, όπως ονομάζεται πλέον, αγωνίζεται το 2022 στη Δ’ κατηγορία της Αυστρίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 90ς’ όμως ήταν η αιτία που ο ΠΑΟΚ σταμάτησε την ευρωπαϊκή του πορεία στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Οι Αυστριακοί πήραν τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης (2-0) από το πρώτο κιόλας ματς στην άδεια, λόγω τιμωρίας για επεισόδιά στον αγώνα με τη Μαλίν, Τούμπα. Την υπεροχή του αυτή έδειξαν και στο Τιβόλι, επικρατώντας με το ίδιο σκορ.
Παρί Σεν Ζερμέν (Κύπελλο UEFA 1992-93)
Οι «ασπρόμαυροι» κατάλαβαν από «πρώτο χέρι» την ποιότητα του Ζορζ Γουεά, όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σειράς (α’ γύρος Κυπέλλου UEFA), τρία χρόνια πριν κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα. Το καταραμένο 2-0 έκανε την εμφάνισή του και στο Παρκ ντε Πρενς, με τον επιθετικό από τη Λιβερία να ανοίγει το σκορ και στο 14’ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά το ημίωρο, ο Ζαν Λουκ-Σασούς διπλασίασε το προβάδισμα των Παριζιάνων και «το καζάνι που έβραζε, χύθηκε».
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου, τα έκαναν «γης μαδιάμ». Παρατεταμένα επεισόδια εντός και εκτός του γηπέδου, μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ και οριστική διακοπή. Η UEFA αποφάσισε να κατακυρώσει με 3-0 τον αγώνα υπέρ των Γάλλων, με το «δικέφαλο» να τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού δυο ετών από τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποινή που μειώθηκε σε ένα χρόνο μετά από έφεση.
Ρέιντζερς (Κύπελλο UEFA 1998-1999)
Το format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων άλλαξε και στη ζωή μας μπήκαν τα προκριματικά. Ένα χρόνο λοιπόν μετά το έπος του Χάιμπουρι, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να τσεκάρει το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Cup, κόντρα στη Ρέιντζερς. Η ομάδα της Γλασκώβης έδειξε από το πρώτο ματς στην Σκωτία ότι είναι το φαβορί (2-0 ξανά), εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε από το 8ο μόλις λεπτό με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Τριαντάφυλλου Μαχαιρίδη. Στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης, η αρμάδα του Ντικ Άντβοκατ, με τον νυν προπονητή της Τζιοβάνι φαν Μπρόμκχορστ στη σύνθεσή της, δε φόρτσαρε και η λευκή ισοπαλία της επέτρεψε να βρεθεί στην επόμενη φάση.
Κάποιοι λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, άλλοι πως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει να διαβεί ένα βουνό αν θέλει να μην υποστεί ένα «κάζο» ολκής. Και οι παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να λειτουργήσουν προς γνώση και συμμόρφωση.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports