Ο Ολυμπιακός μάχεται με τη Μακάμπι Χάιφα για τον πρώτο αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League (20/7, 20:00), θέλοντας μεταξύ άλλων να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ που έχει με τις ομάδες από το Ισραήλ και να βάλει γερές βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Έφτασε λοιπόν ξανά αυτή η εποχή κατά την οποία οι ελληνικές ομάδες βάζουν τα καλά τους προκειμένου να πατήσουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Για τον Ολυμπιακό, ειδικότερα, κάτι τέτοιο έχει γίνει πλέον συνήθεια και σήμερα (20/7, 20:00) ρίχνεται στη μάχη με την Μακάμπι Χάιφα στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League.
Η ιστορία που δεν είναι και με το μέρος του
Αυτή δεν πρόκειται για την πρώτη φορά κατά την οποία ο Ολυμπιακός συναντά τη Μακάμπι Χάιφα και δη στο Champions League. Οι δύο ομάδες τα είχαν ξαναπεί στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-2003.
Εκείνον τον Σεπτέμβρη η Μακάμπι άνοιξε το σπίτι της και… φιλοξένησε τους «ερυθρόλευκους» όχι και με τον πιο ευγενικό τρόπο, καθώς ο Γιακούμπου Αγιεγκμπένι τους φιλοδώρησε με χατ-τρικ για το τελικό 3-0.
Ο δεύτερος αγώνας, στο Γεώργιος Καμάρας, είχε ξανά τον αριθμό τρία ωστόσο και πάλι δεν λειτούργησε υπέρ των Πειραιωτών. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 3-1 αλλά οι Νινιάδης και Άντζας ακολούθησαν τον Αλεξανδρή, προκειμένου να καταγράψουν το 3-3.
Εξ άλλου το παρελθόν του Ολυμπιακού με τις ομάδες από το Ισραήλ, δεν είναι έτσι κι αλλιώς με το μέρος του…
Ο Ιούλιος που όμως είναι
Εντάξει μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Αποκλεισμοί έχουν έρθει τα καλοκαίρια, όμως όλοι ήταν τον Αύγουστο!
Από την πιο πρόσφατη περίπτωση με τη Λουντογκόρετς (2021), μέχρι και τις πιο παλιές όπως εκείνη με την Ανόρθωση (2008), τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2010) και τη Χαποέλ Μπερ Σεβά (2016). Πρακτικά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, ωστόσο σίγουρα δεν είναι τυχαίο.
Η προετοιμασία και αυτοί που ξεχώρισαν
Από το «νέο αίμα» που ενσωματώθηκε στην ομάδα, ο Γκονζάλο Άβιλα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο κατά τη διάρκεια των φιλικών αναμετρήσεων. Μάλιστα φάνηκε έτοιμος να αγωνιστεί απόψε κι όλας, με την αλλαγή της αποστολής την τελευταία στιγμή να του δίνει αρκετούς πόντους για να πάρει μερικά αγωνιστικά λεπτά.
Αρκετά καλές εμφανίσεις πραγματοποίησε και ο Παπέ Αμπού Σισέ. Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός έδειξε να είναι αρκετά συγκεντρωμένος και να στέκεται πολύ καλά στα πόδια του στα «τεστ» του Ολυμπιακού.
Ακόμη, κατάφερε να σκοράρει δύο φορές και σε γενικές γραμμές να μπει σε έναν πολύ καλό ρυθμό. Αυτό μπορεί κάλλιστα να τον βοηθήσει ακόμη παραπάνω καθώς δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες έχει αμφισβητηθεί.
Τέλος, η ανάκληση του Πιερ Κούντε στο… παρά πέντε ήταν εξίσου σημαντική. Οι εμφανίσεις του την περασμένη σεζόν αλλά και στην προετοιμασία ήταν αρκετά ικανοποιητικές και εν τέλει έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σκεπτικό του Πέδρο Μαρτίνς, με αποτέλεσμα να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της ομάδας με τη Μακάμπι Χάιφα.
Τα πλάνα του Μαρτίνς
Φυσικά ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταλήξει στα πλάνα του, τουλάχιστον για τον πρώτο αγώνα. Ο Πορτογάλος τεχνικός θα δείξει εμπιστοσύνη σε νέα πρόσωπα, ωστόσο θα κρατήσει τον βασικό κορμό ως έχει.
Όπως έχει ήδη ενημερώσει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος «σιγουράκια» πρέπει να θεωρούνται οι Βατσλίκ, Βρσάλικο, Ρέαμπτσιουκ, ενώ από κει και πέρα θα υπάρξουν μάχες τόσο για την άμυνα (Παπασταθόπουλος, Σισέ, Μπα) όσο και για τον άξονα (Εμβιλά, Μ. Καμαρά, Α. Κμααρά, Κανέ). Πόντους έχουν κερδίσει οι Ζίνκερναγκελ, Μασούρας, Ελ Αραμπί, ωστόσο δεν είναι και απίθανο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση και ο τρίτος… Καμαρά!
Το παιχνίδι και η συνέχεια
Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν θα έχει τη δυνατότητα να δει ένα πρώτο δείγμα για την ομάδα της νέας σεζόν και παράλληλα να βάλει τις βάσεις προκειμένου να πάρει να την πολυπόθητη πρόκριση. Μάλιστα αν καταφέρει να περάσει το εμπόδιο της Χάιφα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Κύπρου Απόλλωνα Λεμεσού, ενώ αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει μια εκ των Φερεντσβάρος ή Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Ξανθίππη Δασκαλάκη