Νέα σελίδα για Έρλινγκ Χάαλαντ και Μάντσεστερ Σίτι. Οι «πολίτες» ελπίζουν να βρήκαν το κομμάτι του «παζλ» που τους έλειπε, ενώ ο Νορβηγός να «βαδίσει» στα χνάρια των Αγουέρο-Τέβες, αποφεύγοντας τις... κακοτοπιές τύπου Σάντα Κρουζ και Μπονί!
Έως τώρα, το «βάρος» της μη κατάκτησης της κούπας με τα μεγάλα αυτιά, βάραινε τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Μετά την έλευση του Έρλινγκ Χάαλαντ, ίσως το μοιραστούν.
Από την υποδοχή του 21χρονου Νορβηγού έγινε σαφές πως ο κόσμος της Μάντσεστερ Σίτι «διψά». Ίσως στα μάτια του βλέπουν τον δικό τους... Μεσία, αλλά το να είσαι σέντερ φορ στον συγκεκριμένο σύλλογο, δεν είναι πάντοτε -και για όλους- εύκολη υπόθεση. Ειδικά στην πρώτη σεζόν!
Εξετάζοντας τους επιθετικούς που έχει αποκτήσει ο σύλλογος από το 2008 κι έπειτα έναντι τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, παρατηρεί κανείς παραδείγματα προς μίμηση, αλλά και προς αποφυγή.?️ "I'm sure we're gonna have a good time together"
— Sky Sports News (@SkySportsNews) July 10, 2022
Erling Haaland is unveiled to the Manchester City fans. pic.twitter.com/Tc3hKxrvVO
Δίπλα στις τρομακτικές σεζόν «προσαρμογής» των Τέβες και Αγουέρο, στέκει η φτωχή συγκομιδή των Σάντα Κρουζ, Μπονί και Νολίτο, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις. Χαρακτηριστική αυτή των Στέρλινγκ και Τζέκο, που χρειάστηκαν τον πρώτο χρόνο για να βρουν τα «πατήματά» τους, αλλά έπειτα έγιναν καταλυτικοί για την ομάδα.
Αν η πρόσφατη πορεία του Στέρλινγκ δεν χρειάζεται, πλέον, συστάσεις, ο Τζέκο αποκτήθηκε το 2010 έναντι 37 εκατ. ευρώ και στα πρώτα 15 ματς του στην Premier League σκόραρε μόλις δύο φορές. Στις τρεις σεζόν που ακολούθησαν, ωστόσο, σημείωσε 44 γκολ, σε αντίθεση με τον Μπαλοτέλι που ήρθε το ίδιο καλοκαίρι και παρά τις κατά διαστήματα εκλάμψεις ποιότητας που είχε, δεν προσαρμόστηκε πραγματικά ποτέ.
Εξίσου δύσκολη αποδείχτηκε η προσαρμογή των Ρόκε Σάντα Κρουζ, Τζο, Γιόβετιτς, Νεγρέδο, Μπονί και Νολίτο, αφού άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, απέτυχε να αφήσει το στίγμα του στον σύλλογο και να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν.
Ειδικής μνείας χρήζει τόσο ο Ρομπίνιο, όσο και ο Αντεμπαγιόρ. Καθένας τους σκόραρε 14 φορές στο πρωτάθλημα την πρώτη του σεζόν, αλλά μετά από αυτήν, χάθηκαν από τον σύλλογο, είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά, αποχωρώντας. Βέβαια ο Αντεμπαγιόρ, δύσκολα θα ξεχαστεί για διάφορους λόγους.
Όσον αφορά τα big-hits, οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Τέβες έφυγε από τη Μάντσεστερ Σίτι μετρώντας 54 γκολ στην Premier League στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε στο αγγλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα των «πολιτών». Ο Ζεσούς αποχώρησε για την Άρσεναλ, ο Στέρλινγκ αναμένεται να πράξει κάτι ανάλογο με προορισμό την Τσέλσι, αλλά στο διάστημα που παρέμειναν στη Μάντσεστερ Σίτι, συνέβαλλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του «οικοδομήματος» του Πεπ Γκουαρδιόλα με την παρούσα μορφή του. Για το τέλος ο Σέρχιο Αγουέρο, ένας θρύλος για τους «πολίτες», μία κατηγορία μόνος του.
Ήρθε το 2011 ως ένας εξαιρετικά ταλαντούχος 23χρονος φορ και έφυγε μετά από μία δεκαετία, ως πρώτος σκόρερ του συλλόγου με 259 γκολ και δεύτερος σε συμμετοχές με 388 ματς, έναντι των 436 του Νταβίντ Σίλβα.
Αν ο Έρλινγκ Χάαλαντ χρειάζεται ένα role-model, όπως αρέσκονται να ορίζουν οι Άγγλοι το δικό μας παράδειγμα προς μίμηση, δεν υπάρχει καλύτερο. Ο Αγουέρο δεν έγραψε τη δική του ιστορία στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά προσέφερε νέες σελίδες ιστορίας στον σύλλογο. Ένα «κομμάτι» του έλειπε, αλλά ο «εμφύλιος» στον τελικό του Champions League εν έτει 2020, δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελε.
Είναι στο «χέρι» του Χάαλαντ, ή για την ακρίβεια στα πόδια του, να συμπληρώσει το παζλ. Άλλωστε, δεν βρίσκει μία Μάντσεστερ Σίτι υπό... διαμόρφωση, αλλά μία καλοκουρδισμένη μηχανή, με ταυτότητα στο παιχνίδι της.
Αυτός αρκεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι έχει αποδείξει πως ξέρει καλύτερα. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει κάποιος που έχει πλήρη εικόνα των ικανοτήτων του και βρίσκει τρόπο να αποτύχει εφόσον μείνει υγιής;
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr