Το Ισραήλ ήταν αξιοζήλευτο αλλά η αύρα της Αγγλίας δεν του επέτρεψε να γράψει ιστορία. Τα «λιοντάρια» της U19 σκαρφάλωσαν στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά μετά το 2002 και το BN Sports σας θυμίζει τι απέγινε εκείνη η ομάδα.
Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στο Ισραήλ και δικαίως. Το EURO U19 μπορεί να είναι ένα «πηγαδάκι» σκάουτερ αλλά η εξέλιξη που έχουν τα ταλέντα τα τελευταία χρόνια, σίγουρα κάνει την διοργάνωση ακόμα πιο συναρπαστική. Από το 2002, το EURO έγινε για ποδοσφαιριστές κάτω των 19 και όχι κάτω των 18 που ήταν πριν, με την Αγγλία να είχε μόλις μία κατάκτηση μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (1/7).
Με το αξιόμαχο Ισραήλ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο πρώτο μέρος, τα «λιοντάρια» του Ίαν Φόστερ κατάφεραν να πετύχουν την ανατροπή μέσω της παράτασης και να κατακτήσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 2017. Το BN Sports, εκτός από τη σημερινή ομάδα της Αγγλίας, θα θυμίζει τι απέγινε εκείνη πέντε χρόνια πριν και ποιοι κοιτούν στο… μέλλον.
Η Άστον Βίλα μπορεί να χαμογελάει και με το… παραπάνω!
Είναι γνωστό πως οι ακαδημίες του Big-6 βγάζουν συνεχώς νέα ταλέντα, τα οποία μπορούν ακόμα και στα 18 του να σταθούν σε ένα καλό επίπεδο. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν το μεγαλύτερο μέρος της εντεκάδας που κατακτάει το ευρωπαϊκό, είναι από ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες; Απλά μοναδικό για… όλους.
Πρώτη και… καλύτερη είναι η Άστον Βίλα που είδε τα τρία αστεράκια της να κάνουν πράγματα και θαύματα στα γήπεδα της Σλοβακίας και να οδηγούν την Αγγλίας μέχρι τον τίτλο. Συγκεκριμένα, η τριάδα της μεσαίας γραμμής με τους Άαρον Ράμσεϊ (αδερφός του Τζέικομπ), Κάρνεϊ Τσικουεμέκα και Τιμ Ιροεγκμπούναμ ήταν τα βασικά στελέχη για να φτάσουν τα «λιοντάρια» στην κορυφή, με τους δύο πρώτους να πετυχαίνουν τα γκολ της νίκης στην παράταση του τελικού.
Από εκεί και πέρα, παραπάνω από ευχαριστημένη είναι και η Μπρέντφορντ που είδε τόσο τον Μάθιου Κόξ αλλά και τον Ντάνιελ Ογιεγκόκε να είναι τα βασικά γρανάζια στη θέση του τερματοφύλακα και του δεξιού μπακ αντίστοιχα. Αμφότεροι δεν ανήκουν καν στην πρώτη ομάδα του αγγλικού συλλόγου αλλά είναι βασικοί στη δεύτερη. Και τέλος, την τιμητική τους είχαν και οι χαμηλότερες κατηγορίες.
Δηλαδή, ο Άλεξ Σκοτ επιβραβεύθηκε για τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη Μπρίστολ Σίτι στη Championship και είχε βασικό ρόλο στα παιχνίδια της Αγγλίας. Ο 18χρονος εξτρέμ μέτρησε φέτος 41 συμμετοχές στη Championship και πανηγύρισε τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ. Φυσικά, δεν μένει εκτός ούτε το διαμάντι της Πίτερμπορο. Ο Ρόνι Έντουαρτς μπορεί να έζησε την σκληρότητα του υποβιβασμού, ωστόσο στη Championship ήταν από τους λίγους που διακρίθηκαν.
Τα «καμάρια» της Αγγλίας από το 2017…
Όπως προείπαμε, η Αγγλία κατέκτησε το EURO U19 για δεύτερη φορά και πρώτη μετά το 2017, όταν τα παιδιά του Ντάουνινγκ επικράτησαν της Πορτογαλίας των Ζότα και Λεαό με 2-1 στα γήπεδα της Γεωργίας. Φυσικά, κάτι που οι περισσότεροι αναλύουν μετά από έναν κερδισμένο τελικό, είναι η εξέλιξη του κάθε παίκτη στο άμεσο μέλλον, αφού καθένας από αυτούς, για να είναι μέλος σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, σημαίνει πως έχει όλα τα εφόδια να κάνει μεγάλη καριέρα.
Σε εκείνη την υπέροχη ομάδα, μόλις επτά παίκτες διατηρήθηκαν ή ανέβηκαν σε επίπεδο. Πρώτος και καλύτερος ο Άαρον Ράμσντεϊλ που έχει εξελιχθεί τον «φύλακα άγγελο» της Άρσεναλ ενώ από κοντά ακολουθεί και ο Ρις Τζέιμς που μπορεί να μην έπαιξε στον τελικό του 2017 αλλά έχει γίνει από τα καλύτερα δεξιά μπακ του Νησιού μαζί με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ.
Ο Τζέιμς, είναι συμπαίκτης και με τον Μέισον Μάουντ στη Τσέλσι, ο οποίος αγωνίστηκε ως βασικός στη θέση του «10» στον τελικό κόντρα στην Πορτογαλία και ήταν από τα ταλέντα που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω του. Ο Ράιαν Σεσενιόν από την πλευρά δίνει τη δική του μάχη να καθιερωθεί στη Τότεναμ, όντας ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου ενώ ο Τζος Ντασίλβα μπορεί να μην πέτυχε στην Άρσεναλ αλλά με τη Μπρέντφορντ έχει εξελιχθεί στο βασικότερο γρανάζι της στη Premier League.
Φυσικά, και ο Μάρκους Έντουαρτς δεν περνάει απαρατήρητος για την τρομερή σεζόν που έκανε στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ανεβάζοντας τις μετοχές του στα 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Λούκας Ενμέτσα.
Πρόκειται για τον επιθετικό που μετά την κατάκτηση του EURO U19 αποφάσισε να αλλάξει εθνόσημο και υπηκοότητα. Ο άσος της Βόλφσμπουργκ δεν έπιασε ποτέ στη Μάντσεστερ Σίτι αλλά με τα κατορθώματά του ως δανεικός αλλά και στις μικρές εθνικές, κατάφερε να κοστίσει οκτώ εκατ. ευρώ για να μετακομίσει μόνιμα στη Γερμανία. Τη χώρα την οποία υπηρέτησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο U21 και κατέκτησε μαζί της το τρόπαιο. Πλέον, είναι διεθνής με τα «πάντσερ» στην πρώτη ομάδα και πετάει με τον γερμανικό σύλλογο.
Νότης Χάλαρης