Ο Ολυμπιακός δεδομένα έχει αναπτύξει σχέσεις με ομάδες της τουρκικού πρωταθλήματος, με παίκτες να φεύγουν και να έρχονται από αμφότερες τις δύο πλευρές. Κι όμως παρότι οι πρωταθλητές Ελλάδος συνεχίζουν να εμπιστεύονται την γειτονική αγορά (σ.σ. ενδιαφέρον για Λάριν), η ιστορία έχει δείξει ότι μεταγραφές τέτοιου τύπου δεν τελεσφόρησαν ποτέ.
Θυμάται άραγε κανείς την cult μορφή που ονομάζεται Καζίμ Ρίτσαρντς; Ή το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Εμρέ Μορ; Μία «εκλεκτή» λίστα με ονόματα που ήρθαν είτε μέσα σε κλίμα διθυράμβων είτε με υψηλά συμβόλαια και δεν απέδωσαν ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες...
1. Κόλιν - Καζίμ Ρίτσαρντς (Γαλατασαράι - Ολυμπιακός)
Γεννημένος στο Λονδίνο, αλλά με καταβολές από την Τουρκία, ο 26χρονος τότε μεσοεπιθετικός ήρθε στον Ολυμπιακό ως δανεικός, με σκοπό να αναστήσει την καριέρα του. Προερχόταν από μία διετία στην Γαλατά, χωρίς ιδιαίτερη προσφορά, γεγονός που έγινε εμφανές στην βραχυπρόθεσμη παραμονή του στην Ελλάδα. Μόλις εννέα παρουσίες που συνοδεύτηκαν με ένα γκολ, έκαναν την ύπαρξη του περιττή.
2. Όσκαρ Καρντόσο (Τραμπζονσπόρ - Ολυμπιακός)
Η απόλυτη αποτυχία. Στο Φάληρο και κατά την διάρκεια των υπογραφών οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είχαν την εικόνα του αρχισκόρερ της Μπενφίκα, ωστόσο αυτό που ακολούθησε ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό. Ξεχασμένο και παλιό μεγαλείο θύμιζε η εικόνα του Παραγουανού επιθετικού στο γήπεδο, γεγονός που αποτυπώθηκε σε 34 παρουσίες και μόλις τρία γκολ.
3. Μάνουελ Ντα Κόστα (Σίβασπορ - Ολυμπιακός)
Από την Τραπεζούντα στο λιμάνι, ο Μαροκινός κατέφθασε στην χώρα μας για να αποτελέσει πυλώνα στην «ερυθρόλευκη άμυνα». Είχε τόσες και τόσες ευκαιρίες, δεκάδες 90λεπτα, αλλά ποτέ του δεν κατόρθωσε να προσδώσει την ανάλογη σιγουριά. Πέρα από το εντυπωσιακό του ανάστημα, έμεινε στην συνείδηση των φιλάθλων ως ένας παίκτης επιρρεπής, με πολλά λάθη που οδηγούσαν σε εύκολα γκολ των αντιπάλων επιθετικών.
4. Eμάνουελ Εμενίκε (Φενερμπαχτσέ - Ολυμπιακός)
Εθνικός ήρωας στην Νιγηρία, αρκετά αγαπητός στην Τουρκία... χωρίς να ισχύει το ίδιο και στον Πειραιά. Κατέφτασε στη σεζόν - ανέκδοτο του Μπέσνικ Χάσι για να αποτελέσει και αυτός κομμάτι της απογοητευτικής εικόνας των Πειραιωτών. Δέκα συμμετοχές και τέσσερα γκολ, όντας όμως σε τραγική φυσική κατάσταση, χωρίς να μπορεί να προσφέρει παραπάνω. Το τελευταίο διάστημα απασχόλησε την δημοσιότητα για εξωαγωνιστικούς λόγους, αλλά και για ένα πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε, ενώ δύο χρόνια από την αποχώρηση του αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του.
5. Εμρέ Μορ (Γαλατασαράι - Ολυμπιακός)
Τυπικά άνηκε στην Θέλτα από την οποία πραγματοποιήθηκε ο δανεισμός του, ουσιαστικά όμως ήρθε ευθύς αμέσως από την φημισμένη Γαλατά. Η καριέρα του ξεκίνησε ονειρικά, με συμμετοχές στην Ντόρτμουντ από τα 19 του κιόλας χρόνια, ενώ το προσωνύμιο του wonderkid δεν άργησε να τον συνοδεύσει. Προ διετίας αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, γεγονός που έχει ήδη ξεχασθεί, δείγμα της συνολικής του εικόνας στην Ελλάδα. Κατέγραψε μόλις δύο συμμετοχές και αυτές στο κύπελλο...
6. Χένρι Ονιεκούρου (Γαλατασαράι - Ολυμπιακός)
Έβερτον και Μονακό αποτέλεσαν κάποιους από τους σταθμούς της καριέρας του η οποία ωστόσο δείχνει να διανύει καθοδική πορεία. Τα σχόλια περισσεύουν, οι εικόνες είναι πρόσφατες και πλέον μιλάμε για δεδομένη αποχώρηση του Νιγηριανού από το λιμάνι. Για κακή τύχη των «ερυθρόλευκων» δαπάνησαν 4,5 εκ. ευρώ και πλέον προσπαθούν να κάνουν απόσβεση... θαύμα το οποίο μόνο οι Τούρκοι μπορούν να εκπληρώσουν.
Εξαίρεση στον κανόνα της συγκεκριμένης λίστας αποτελεί ο Τζίμι Ντουρμάζ, καθώς πρόκειται για παίκτη που είχε περιόδους προσφοράς. Φόρεσε τα ερυθρόλευκα 57 φορές, σκοράρωντας 12 γκολ και μοιράζωντας 17. Μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερο κρότο, ωστόσο και το υπόλοιπο ρόστερ με παίκτες όπως οι Ντοσεβί και Γκαζαριάν δεν βοήθησε την κατάσταση Σε κάθε περίπτωση έφυγε με καλές αναμνήσεις από τον χώρα μας.
Αντώνης Νιανιάς