Ιταλία και Γερμανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Ρενάτο Νταλ’ Άρα της Μπολόνια για την League A του τρίτου ομίλου του Nations League. Ένα ντέρμπι από τα παλιά, που ανοίγει… πληγές στα «πάντσερ» καθώς η παράδοση στα ματς με τη «σκουάντρα ατζούρα» είναι εναντίον τους.
«Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί». Μια αξιομνημόνευτη φράση, που είχε ειπωθεί από τον Γκάρι Λίνεκερ μετά τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Αγγλίας, όταν τα «πάντσερ» επικράτησαν στα πέναλτι με 4-3 κατακτώντας στη συνέχεια και τον τίτλο.
Ωστόσο φαίνεται πως το συγκεκριμένο «απόφθεγμα» καταρρέει, όταν απέναντι στη Γερμανία, βρίσκεται η Ιταλία.
Το BN Sports, με αφορμή την συνάντηση «γιγάντων», ανάμεσα στους «ατζούρι» και τα «πάντσερ», για το Nations League, ανατρέχει στην προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, όπου η παράδοση μιλάει... ιταλικά!
Ούτε στα φιλικά
Από το 1923 μέχρι και το 1956, οι δύο «τιτάνες», είχαν βρεθεί αντιμέτωποι συνολικά 11 φορές, ωστόσο όλες, αφορούσαν φιλικές αναμετρήσεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, οι «ατζούρι» επικρατούν κατά κράτος των Γερμανών, καθώς μετρούν 8 νίκες και δύο μόλις ήττες, ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο.
Με την πάροδο των ετών, το ποδόσφαιρο μπορεί να άλλαξε, η παράδοση όμως παρέμεινε η ίδια. Από το 1965 και έπειτα διεξήχθησαν, 15 ακόμα φιλικές αναμετρήσεις, στις οποίες η «Νάσιοναλ Μανσάφτ», μείωσε την απόσταση, επικρατώντας στις έξι απ’ αυτές.
Η πρώτη «πληγή»
Ήταν 17 Ιουνίου του 1970, όταν στο Αζτέκα του Μεξικού, Ιταλία και Δυτική Γερμανία, διεκδικούσαν μια θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Eκεί, το σύνολο αστέρων του Χέλμουτ Σεν, αντίκρισε για πρώτη φορά το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου, αφού ηττήθηκε στην παράταση από τη «σκουάντρα ατζούρα» με 4-3, με χρυσό σκόρερ, τον Τζιάνι Ριβέρα, χαρίζοντας της την πρόκριση στο μεγάλο τελικό, απέναντι στη Βραζιλία, που κατέκτησε το τρόπαιο.
Η παράσταση του Πάολο Ρόσι
Είχαν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια και οι πληγές από τον ημιτελικό του 1970, παρέμεναν ακόμη ανοιχτές στη Γερμανία. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1980, η εξαιρετική Ιταλία του Έντσο Μπεαρζότ, με βασικούς πρωταγωνιστές της, τον Πάολο Ρόσι, τον Μάρκο Ταρντέλι και τον… «γερόλυκο» Ντίνο Τζοφ, έφτασε αήττητη μέχρι τον τελικό, όπου και θα αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία, που διψούσε για εκδίκηση. Τα «πάντσερ» με τον Γιούπ Ντέρβαλ στον πάγκο τους, και τον Κάρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε ως βασικό τους πυλώνα, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, αφού ο μετέπειτα νικητής της μπάλας Πάολο Ρόσι, είχε άλλη άποψη. Το τελικό 3-1, χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στους Ιταλούς και «βύθισε» ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας.
Το δράμα της Βεστφαλίας
Με την Γερμανία να φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι τα «πάντσερ» θα έφταναν στην κορυφή κατακτώντας το τρόπαιο. Ωστόσο, δεν υπολόγισαν την παρουσία, της Εθνικής Ιταλίας, στο θεσμό.
Οι γείτονες Ιταλοί, έχοντας ταλαιπωρηθεί, από την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων και το σκάνδαλο Calciopolis, ταξίδεψαν για να αγωνιστούν στο Μουντιάλ, μέσα σε βαρύ κλίμα. Ωστόσο, η ποιότητα τους ήταν αδιαμφισβήτητη μιας και η ομάδα αποτελούνταν από έμπειρους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο εμβληματικός Μαρσέλο Λίπι.
Η μοίρα έφερε αντιμέτωπες στον ημιτελικό της διοργάνωσης, τη Γερμανία και την Ιταλία. Στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, της Βεστφαλίας, 65.000 φίλαθλοι, είδαν το σύνολο του Λίπι, να βάζει για ακόμη μια φορά «φρένο» στις ελπίδες των Γερμανών. Με γκολ του Γκρόσο και του Ντελ Πιερο στην παράταση, οι τυπικά φιλοξενούμενοι Ιταλοί, πήραν την πρόκριση για τον τελικό, συνέχισαν την παράδοση απέναντι στη Γερμανία και στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για τέταρτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό με τη Γαλλία.
O νόμος του «σούπερ Μάριο»
Στο Euro του 2012, η Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ, είχε θέσει ως αυτοσκοπό, να κατακτήσει το τρόπαιο στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Από την άλλη μεριά, η Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι, πραγματοποίησε μια «αθόρυβη» αλλά σημαντική πορεία προς τον ημιτελικό της διοργάνωσης. Αντίπαλο της; Η αγαπημένη της… πελάτισσα Γερμανία.
Tα προγνωστικά ήταν υπέρ της ομάδας του Λεβ, όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στην παρέα των Πίρλο, Ντε Ρόσι και Μπαλοτέλι. Με δύο γκολ του «σούπερ Μάριο», η Ιταλία κατάφερε να πάρει τη νίκη που ισοδυναμούσε με πρόκριση στον τελικό, επικρατώντας με 2-1 της Γερμανίας, που μείωσε με το γκολ του Οζίλ στο 92ο λεπτό.
Παρόλα αυτά, η «σκουάντρα ατζουρα» δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης μιας και στον τελικό, γνώρισε τη συντριβή με 4-0 από την μαγευτική Ισπανία, που σάρωνε εκείνη την εποχή όλους τους τίτλους, που έβρισκε στο διάβα της.
Εκδίκηση από την άσπρη βούλα
Έφτασε 2016 ώστε η Γερμανία να καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη εκδίκηση από την Ιταλία. Τέσσερα χρόνια μετά τον ημιτελικό του Euro 2012, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στα προημιτελικά.
Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που στην κανονική του διάρκεια έληξε 1-1, οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι.
Εκεί, οι Γερμανοί, πήραν επιτέλους τη δική τους εκδίκηση από την Ιταλία, επικρατώντας με 6-5 στην ψυχοφθόρο διαδικασία, παίρνοντας παράλληλα την πρόκριση για τους «4» του Euro. H παράδοση μπορεί να έσπασε, όμως η Γαλλία, κατάφερε να επικρατήσει με 2-0 της ομάδας του Λεβ στον ημιτελικό, φράζοντας το δρόμο της Γερμανίας προς τον τελικό.
Γιώργος Ζαχαρίου
www.bnsports.gr