Ρίχαρντ Βάγκνερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μπορεί αυτό το τόσο αντιφατικό ζευγάρι να έχουν έστω κι ένα κοινό σημείο, να συνδέονται έστω κι έμμεσα; Και όμως ναι και βρίσκουν σημείο αναφοράς στο ιταλικό ποδόσφαιρο.
Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης
Ο ρομαντισμός του Βάγκνερ
Ο σπουδαίος Γερμανός ρομαντικός συνθέτης το 1870 γράφει μία από τις πιο διάσημες όπερες του, την Βαλκυρία, μια όπερα η οποία 100 χρόνια μετά θα βρει την αναφορά της στον «Καβαλιέρε». Καβαλιέρε στην Ιταλία είναι ο ιππότης και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατείχε τον τίτλο του «Ιππότη». Ο Βάγκνερ γράφει την όπερα σε μια εποχή όπου ο ρομαντισμός επικρατεί σε όλες τις μορφές τέχνης. Το συναίσθημα είναι αυτό που κυριαρχεί στα ποιήματα, στις συνθέσεις. Είναι μια εποχή που ο ρομαντισμός ταυτίζονται με την αγάπη για την πατρίδα και το άλλο φύλο.
Όλα αυτά τα στοιχεία ο Βάγκνερ τα συνέδεσε και τους έδωσε μια καινούργια έννοια μέσα από τις συνταραγμένες συνθήκες του δέκατου ένατου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βάγκνερ είχε προσωπικά ιδιαίτερη σχέση με το γυναικείο φύλο. Η μητέρα του πέθανε το 1848. Εκείνη την εποχή συνέλαβε και τη κύρια ιδέα για την όπερα, όταν και ήταν ένας από τους πιο ένθερμους δράστες της γερμανικής επανάστασης με πρότυπο την γαλλική επανάσταση. Το θέμα της ερωτικής αγάπης είναι ακραία εξιδανίκευση των δικών του συναισθημάτων και ο ρόλος της Βαλκυρίας είναι εμπνευσμένος από την μορφή της ελευθερίας της γαλλικής επανάστασης.
Ο «Καβαλιέρε» κάνει δική του όλη την Ιταλία
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τις γυναίκες. Αμέτρητες οι σχέσεις του, τα πάρτι και οι συναναστροφές με το ωραίο φύλο. Ακόμα και τώρα στα 86 τους ως ένας «Καβαλιέρε» δηλώνει θαυμαστής τους έχοντας διαφορά 54 χρόνων από τη νέα του σύντροφο! Εκτός από τον έρωτα η άλλη του μεγάλη αγάπη ήταν και το ποδόσφαιρο και όταν το 1986 αγόραζε έναντι 20 εκατ. λιρών από την οικογένεια Φαρίνα την Μίλαν γνώριζε καλά ότι ήταν το εργαλείο που θα του έδινε την ευκαιρία να διαφεντεύει τα πάντα.
Ένας σύλλογος που είχε χρεοκοπήσει και είχε υποφέρει στην Serie B. Ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση στους «ροσονέρι» που ο προηγούμενος πρόεδρος της ομάδας, ο Τζιούσι Φαρίνα νοίκιαζε το Μιλανέλο για γάμους και βαφτίσεις ως ένα έξτρα εισόδημα. Στις 18 Ιουλίου του 1986 άλλαξε για πάντα η μοίρα όχι μόνο της Μίλαν αλλά και όλης της Ιταλίας. Ένα ελικόπτερο έσκασε μέσα από τα σύννεφα του βροχερού ουρανού πάνω από το Μιλάνο εκείνο το απόγευμα της 18ης Ιουλίου 1986 και από τα μεγάφωνα του προπονητικού κέντρου ακουγόταν ποιο άλλο από την Βαλκυρία του Βάγκνερ.
Ο θρύλος της αθανασίας, η φήμη του να πετυχαίνει πάντα αυτό που ήθελε να κάνει -ακόμα κι αν δεν με το νόμιμο τρόπο- συνόδευε πάντα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της νιότης του. Ο «Καβαλιέρε» έγινε τρεις φορές πρωθυπουργός, επανίδρυσε την ιταλική πολιτική με ένα εκλογικό τεχνούργημα, ξέφυγε από δεκάδες αγωγές, καταδικάστηκε για φορολογική απάτη.
Και οι Ιταλοί πολίτες δεν το πολυσκέφτηκαν. Αφού ήταν ικανός για όλα αυτά, θα ήταν σίγουρα ικανός να βάλει ξανά στον ίσιο δρόμο την έβδομη οικονομία του πλανήτη. Ο Σίλβιο τα είχε καταφέρει περίφημα. Με μια μίξη από πολιτική, ποδόσφαιρο και τηλεόραση πέτυχε να υπνωτίσει θαυμαστές και επικριτές. Η Forza Italia χρησιμοποίησε το όνομα ενός ποδοσφαιρικού σλόγκαν το 1994 και οι επικριτές του δεν μπορούσαν καν να το φωνάξουν ξανά όταν έπαιζε η «Σκουάντρα Ατζούρα». Πέρα από την ηθική και πολιτική κρίση ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών και συντέλεσε και αυτός στην δημιουργία του Champions League.
Στα πρώτα δέκα χρόνια της προεδρίας του ο Μπερλουσκόνι έπαιξε πέντε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Champions League, κατακτώντας τα τρία. Συνολικά κέρδισε οκτώ διεθνή τρόπαια: συν τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα. Την ίδια ώρα η Παρί των σεΐχηδων σε δέκα χρόνια παρουσίας έχει φτάσει σε ένα τελικό Champions League.
Η Βαλκυρία ακόμα στο μυαλό του Σίλβιο
Πολλοί πίστεψαν ότι το 2017 όταν και παραχώρησε την Μίλαν ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον Μπερλουσκόνι. Όχι όμως ο ίδιος. Τι και αν είχε μπει στην ένατη δεκαετία της ζωής του ο «Καβαλιέρε» ήταν αποφασισμένος να δείξει πως είναι «αθάνατος» - κάτι που καθ υπερβολή είχε δηλώσει παλιότερα και ο προσωπικός του γιατρός. Αγοράζοντας την Μόντσα αποφάσισε να κάνει δυναμικό come back στα πάντα.
Δίνοντας έμφαση στους Ιταλούς παίκτες, ο Μπερλουσκόνι παίζει με την εθνική υπερηφάνεια των ανθρώπων της Βορείου Ιταλίας, ενώ το γεγονός πως ζήτησε οι παίκτες της Μόντσα να μην έχουν τατουάζ και να ντύνονται καλά και να μην έχουν περίεργα κουρέματα δείχνει μια επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της χώρας. Επιστροφή στην Serie B μετά από 19 χρόνια απουσίας. Το πρώτο βήμα είχε επιτευχθεί. Το δεύτερο ήταν η άνοδος στην Serie A και την Κυριακή το κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Για τον ίδιο ήταν άλλη μια μέρα στην δουλειά και το γεγονός πως η κάμερα τον έπιασε να κοιμάται στις εξέδρες την ώρα που η Μόντσα έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα για την άνοδο έδειχνε την σιγουριά του για το αποτέλεσμα.
Ακόμα και τώρα οι φιλοδοξίες του δεν κρύβονται. «Στόχος μου με την Μόντσα είναι αρχικά το Champions League και στη συνέχεια ένας τίτλος», δήλωσε αμέσως μετά την επισημοποίηση της ανόδου. Κάποιοι θα χαρακτήριζαν την δήλωσή του ελιτίστικη. Αλλά όχι για τον Σίλβιο. Μπορεί η Βαλκυρία του Βάγκνερ να μην έχει ακουστεί ακόμα στην μικρή αυτή πόλη και ο ίδιος να μην έχει πάει στο προπονητικό με το ελικόπτερο όπως πριν 40 χρόνια στο Μιλάνο αλλά η υπόσχεση παραμένει. Η Μόντσα θα γίνει σούπερ δύναμη. Και για κάποιον που στα 86 του δείχνει να είναι αθάνατος, τότε τα λόγια του δεν θα πρέπει επ΄ ουδενί να υποτιμηθούν.
www.bnsports.gr