Το BN Sports σύγκρινε την βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος με και χωρίς τα play off/out και σας παρουσιάζει το αν τελικά χρειάζονται στη Super League.
Η κουβέντα για το αν η Super League λειτουργεί καλύτερα με το μοντέλο των play off/play out ή χωρίς αυτό, είναι μεγάλη. Οι απόψεις ποικίλλουν και συγκρούονται, ενώ κανείς δεν έχει καταλήξει εν τέλει στο τι είναι προτιμότερο. Προτιμότερο από όλες τις απόψεις.
Πριν από έναν χρόνοι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος αλλά και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι είχαν εκφράσει την άποψή τους πάνω στο γεγονός. «Γενικά δεν είμαι πολύ φαν των play off γιατί η δουλειά που γίνεται μέσα σ’ έναν χρόνο, μπορεί να χαθεί σε έναν μήνα. Θα προτιμούσα να γίνει ένα πρωτάθλημα με περισσότερες αγωνιστικές και να μην τελειώνει με play off ανάμεσα σε πέντε ομάδες», είχε τονίσει συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κουρμπέλης στο BN Sports.
Πράγματι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα ιδανικό σενάριο και πράγματι η διαδικασία των play off αλλάζει πλήρως τις ισορροπίες συγκριτικά με την βαθμολογία της κανονικής διάρκειας. Ωστόσο ας δούμε τα πράγματα ως έχουν, βάσει της του πώς διαμορφώθηκε ο τελικός πίνακας φέτος σε σύγκριση με την τελευταία χρονιά που δεν υπήρχαν τα play off.
Μόλις το 2018-2019 ήταν η τελευταία σεζόν κατά την οποία δεν υπήρχε η διαδικασία των play off. Οι ομάδες που συμμετείχαν συνολικά στο πρωτάθλημα ήταν 16, με τις 4 εξ αυτών να βγαίνουν στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά, τις 3 να υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία και τη 1 να αγωνίζεται στα μπαράζ του υποβιβασμού.
Η τετράδα τότε είχε ως εξής: ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πρωταθλητής με 80 βαθμούς, με τους Ολυμπιακό (75), ΑΕΚ (57) και Ατρόμητο (52) να ακολουθούν κατά σειρά, έχοντας 30 αγώνες στην πλάτη τους.
Από την άλλη στη ζώνη του υποβιβασμού η διαφορά του τελευταίου Απόλλωνα με τον προτελευταίο Λεβαδειακό έφτανε τους 11 βαθμούς (10 έναντι 21), ενώ με τον 14ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέρχονταν στους 6.
Απεναντίας την φετινή σεζόν το τέλος της κανονικής διάρκειας βρήκε τον Ολυμπιακό να ηγείται με 65 βαθμούς και από πίσω να ακολουθούν ο ΠΑΟΚ με 53, η ΑΕΚ με 46 και ο Άρης με 45 -κάτι που άλλαξε την τελευταία στιγμή καθώς του επιστράφηκαν οι έξι βαθμοί μια αγωνιστική πριν από τη λήξη. Φυσικά αυτό έπειτα από τη διαδικασία των play off άλλαξε.
Τελικώς οι δύο πρώτοι παρέμειναν ως είχαν (με τον Ολυμπιακό να τερματίζει με 83 βαθμούς και τον ΠΑΟΚ με 64), ενώ από πίσω τους ακολούθησε το χάος. Ο πίνακας είδε τον Άρη να τερματίζει στην τρίτη θέση με 62 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός τέταρτος με 61 και η ΑΕΚ από την τριάδα έφτασε τελικά στην πέμπτη θέση με 56 -όλα αυτά έπειτα από 36 ματς.
Παράλληλα όσον αφορά τα play out δεν υπήρξε κάποια μεγάλη τροποποίηση, πλην της εξαιρετικής φόρμας του Ιωνικού στη διαδικασία που τον έφεραν στην έβδομη θέση, καθώς οι Ατρόμητος, Λαμία και Απόλλων Σμύρνης ήταν οι ουραγοί σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Τι συμπέρασμα βγαίνει από όλο αυτό τελικά; Από τη μία όσον αφορά τις ομάδες των πρώτων θέσεων του πίνακα, τα play off μπορούν άνετα να ανατρέψουν όλη τους την προσπάθεια στο τέλος της σεζόν. Τρανταχτό παράδειγμα η φετινή χρονιά, η οποία και πάλι είχε ενδιαφέρον στις τέσσερις τελευταίες θέσεις καθώς οι πρώτες δύο ήταν σχεδόν προκαθορισμένες βαθμολογικά από πολύ νωρίς.
Από την άλλη όσον αφορά τα play out, οι θέσεις δεν αλλάζουν ιδιαιτέρως. Σίγουρα οι ομάδες δύνανται να κάνουν περισσότερα πειράματα, με εκτεταμένο ροτέσιον, ωστόσο στο τέλος της ημέρας η θέση στην οποία θα τερματίσει κάποια ομάδα -πλην των δύο τελευταίων- δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ίσα ίσα οι ποδοσφαιριστές κουράζονται περισσότερο και η προετοιμασία τους, ειδικά αν αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μειώνεται.
Συνεπώς ένα πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες μπορούσε να επωφελήσει περισσότερο το ελληνικό. Δεν θα υπάρχει κορεσμός από τα πολλά ντέρμπι, ενώ θα έχουν την ευκαιρία επαρχιακές, και όχι μόνο, ομάδες να αναδειχθούν περισσότερο -όπως για παράδειγμα έχει κάνει ο Βόλος ή ο Αστέρας Τρίπολης.
Εξ άλλου κάτι τέτοιο το παραδέχονται και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Όπως δήλωσε προσφάτως ο Σωτήρης Νίνης σε μέσο, τα play out δεν έχουν λόγο ύπαρξης: «Για τα πλέι-άουτ, τώρα έχω την άποψη ότι δεν έχουν λόγο… ύπαρξης. Αγγαρεία κάνουν οι παίκτες και οι ομάδες. Δεν υπάρχει κίνητρο. Για τα πλέι-οφ, θεωρώ ότι μπορούν να συνεχιστούν και θα έπρεπε να υπάρχουν. Όμως αυτό το λέω έχοντας ως δεδομένο το φορμάτ των ομάδων και του πρωταθλήματος. Θα προτιμούσα κάτι διαφορετικό, ένα φορμάτ όπως αυτό που είναι σε ισχύ στο Βέλγιο, γιατί έτσι υπάρχει και μεγαλύτερο κίνητρο».
Ξανθίππη Δασκαλάκη