Η μέχρι τώρα παρουσία του ΠΑΣ Γιάννινα στην διαδικασία των playoffs κρίνεται επιτυχημένη, αποδεικνύοντας ότι δικαίως κατέκτησε την 6η θέση. Η απόδοση των Ηπειρωτών αποτελεί επιδραστικό παράγοντας της τελικής βαθμολογίας, θυμίζοντας τον περσινό Αστέρα Τρίπολης.
Μέχρι λίγες μέρες πριν την έναρξη των playoffs, ο ΟΦΗ ήταν εκείνος που ακολουθούσε το «δρομολόγιο» των υψηλόβαθμων. Παρόλα αυτά ο ΠΑΣ Γιάννινα δικαιώθηκε στην έφεση που είχε ασκήσει και του επεστράφησαν οι πέντε βαθμοί που κέρδισε εντός αγωνιστικού χώρου. Απόφαση η οποία βάσει ποδοσφαιρικής εικόνας στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της μίνι-διαδικασίας, κρίνεται δίκαιη.
Από όταν καθιερώθηκε το τωρινό format του ελληνικού πρωταθλήματος (2019/20) με τη συμμετοχή έξι ομάδων για την ανάδειξη της τελικής βαθμολογίας, η έκτη ομάδα της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας είναι σχεδόν καταδικασμένη. Βέβαια και μόνο η πορεία ως εκεί είναι σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τα ρόστερ των πέντε κορυφαίων συλλόγων της λίγκας. Όμως ο «Άγιαξ της Ηπείρου» την τρέχουσα σεζόν δεν αρκείται στο ρόλο του κομπάρσου, φανερώνοντας πως ίσως καθορίσει και την τελική ταξινόμηση.
ΟΦΗ (2019/20)
Την πρώτη χρονιά του νέου συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ τερμάτισε στην έκτη θέση της κανονικής διάρκειας και πήρε το εισιτήριο για τα playoffs. Η απουσία του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις απλοποίησε την κατάσταση, με τα «κουκιά να είναι μετρημένα». Πέντε ουσιαστικά ομάδες για ισάριθμες θέσεις συμμετοχής στις εκτός των συνόρων διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Πιθανότατα αυτός ήταν και ο λόγος της ωσεί παρουσίας των Κρητικών.
Σε σύνολο δέκα αναμετρήσεων ο ΟΦΗ συγκέντρωσε μόλις δυο βαθμούς αποσπώντας δυο ισοπαλίες εντός έδρας από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Συγκομιδή που δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την οριστική βαθμολογία και την κατανομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (2020-21)
Η 15η συνεχής συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου δείχνει μια ομάδα με συνέπεια. Ειδικότερα την τελευταία δεκαετία δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις περιφερειακές δυνάμεις της λίγκας, με σταθερή παρουσία στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα.
Την περασμένη χρονιά οι Αρκάδες συγκέντρωσαν 42 βαθμούς στην κανονική διάρκεια και ακολούθησαν το τοπ-5 στη διαδικασία των playoffs. Και ενώ η αρχική διαφορά των έξι βαθμών από την 4η του κυρίως πιάτου, ΑΕΚ, δεν ήταν εύκολο να καλυφθεί, οι παίκτες του Ράσταβατς δεν «παρέδωσαν τα όπλα» σε κανένα σημείο. Κάθε άλλο θα λέγαμε καθώς ο Αστέρας κράτησε αλώβητη την έδρα του (πέντε παιχνίδια πέντε ισοπαλίες), έβαλε συνολικά 9 βαθμούς στο «σακούλι» και δεν έχασε κανένα παιχνίδι από την 6η αγωνιστική και μετά. Η απόδοση των Αρκάδων ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατη και έπαιξε το δικό της ρόλο στον τελικό απολογισμό.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (2021-22)
Στα Γιάννενα φαίνεται έχουν βρει το «μαγικό ραβδάκι» και μέσα σε τρία χρόνια ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ακολουθεί μαγική πορεία. Από τη Football League, στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, από εκεί στην άνετη παραμονή και φέτος στη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Η δουλειά που γίνεται στον ηπειρώτικο σύλλογο είναι πετυχημένη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές των playoffs. Εκεί που όλοι είχαν το ΠΑΣ ξεγραμμένο.
Τα περιθώρια αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης από την έκτη θέση δεν ήταν εξ ’αρχής αρκετά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να το παλέψει. Και αυτό κάνει η αρμάδα του Ηρακλή Μεταξά. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τρεις ισοπαλίες σε τέσσερα ματς και μονάχα ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα τον έχει καταβάλει. Και αυτό με μεγάλη δυσκολία στα τελευταία λεπτά.
Η βαθμολογική απόσταση που τον χωρίζει από τον 4ο Παναθηναϊκό είναι μόλις πέντε πόντοι και ακόμα και αν δεν πετύχει το «θαύμα», σίγουρα δεν αποτελεί το «σάκο του μποξ». Η απόδοση της ομάδας των Ιωαννίνων και τα αποτελέσματα της εξελίσσονται σε καθοριστικό παράγοντα της οριστικής έκβασης.
Μάνος Φυρογένης