Football Talk

Ραμαζάνι 2022: Πίστη και ποδόσφαιρο, ένας δύσκολος συνδυασμός που οφείλουν οι ομάδες να στηρίζουν

Ραμαζάνι 2022: Πίστη και ποδόσφαιρο, ένας δύσκολος συνδυασμός που οφείλουν οι ομάδες να στηρίζουν

Η νηστεία κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής των Μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού, είναι φαινομενικά εξαντλητική. Τι γίνεται όμως όταν είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και παράλληλα θέλεις να τηρήσεις αυτό που προστάζει η θρησκεία σου;

Κι όμως, πολλοί επαγγελματίες συνδυάζουν και τα δύο όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Αυτό το Σάββατο (2/4) αρχίζει το φετινό Ραμαζάνι, το οποίο θα διαρκέσει ένα μήνα και κατά τη διάρκειά του όλοι οι πιστοί οφείλουν καθημερινά να απέχουν μεταξύ άλλων και από οποιαδήποτε μορφή τροφής ή ακόμα και νερό μέχρι τη δύση του ήλιου.

Οι συνθήκες κατά τις οποίες καλούνται να αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να νηστέψουν όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι εξαιρετικά δύσκολες. Στην Premier League, όσο και αν οι αθλητές πολλές φορές καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν, οι σύλλογοι εντούτοις αναζητούν ισλαμική καθοδήγηση για την εξεύρεση μίας λύσης όπως η αναβολή της νηστείας προκειμένου να μην επηρεάζονται οι επιδόσεις των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Τι ίσχυε πέρυσι στην Premier League – Τι θα συμβεί φέτος

Την περσινή χρονιά, για πρώτη φορά στα χρονικά του αγγλικού πρωταθλήματος ένας αγώνας σταμάτησε, μόλις έπεσε ο ήλιος, για να επιτραπεί στους παίκτες να σπάσουν τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της Λέστερ με την Κρίσταλ Πάλας, ο διαιτητής του αγώνα επέτρεψε να υπάρξει μία μικρή διακοπή προκειμένου ο αμυντικός των «αλεπούδων», Γουέσλεϊ  Φοφανά, να πιει ένα ισοτονικό ποτό ώστε να μπορέσει να αντέξει σε ολόκληρο τον αγώνα. Μετά τον αγώνα, ο παίκτης ευχαρίστησε δημόσια τόσο την Premier League όσο και την ομάδα της Κρίσταλ Πάλας που συμφώνησαν να γίνει αυτή η μικρή διακοπή για τον ίδιο.

Just wanted to thank the @premierleague as well as @CPFC , @vguaita13 all the Foxes for allowing me to break my fast tonight in the middle of the game. That's what makes football wonderful ??✊?#WF3 #PourEux pic.twitter.com/d56o8A8ZGo

— LAWESTT (@Wesley_Fofanaa) April 26, 2021

Η Premier League, εν όψει του φετινού Ραμαζανιού, ανακοίνωσε στις ομάδες ότι εάν επιθυμούν να έχουν και πάλι παύσεις στους αγώνες κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, τότε οι αρχηγοί τους πρέπει να μιλήσουν με τους διαιτητές πριν από την έναρξη των αγώνων και να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι δηλαδή. Μάλιστα προέτρεψε τους συλλόγους να το κάνουν αυτό, για την καλύτερη αντιμετώπιση των αθλητών τους.

Επομένως, φέτος, από τους 52 συνολικά αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος που πρόκειται να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια που θα είναι σε ισχύ το Ραμαζάνι, υπάρχουν εννιά συνολικά απογευματινά παιχνίδια στα οποία οι Μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές πολύ πιθανό να μπορέσουν να «σπάσουν» τη νηστεία τους κατά τη διάρκεια ενός μίνι διαλείμματος, όταν φυσικά θα έχει δύσει ο ήλιος, προκειμένου να φάνε ή να πιουν κάτι ώστε να αντέξουν στο παιχνίδι.

Οι αγώνες είναι:

Κρίσταλ Πάλας - Άρσεναλ (4/4, 22:00)

Μπέρνλι - Έβερτον (6/4, 21:30)

Νιούκαστλ - Γουλβς (8/4, 22:00)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (19/4, 22:00)

Τσέλσι – Άρσεναλ (20/4, 21:45)

 Έβερτον – Λέστερ (20/4, 21:45)

Νιούκαστλ – Κρίσταλ Πάλας (20/4, 21:45)

Μάντσεστερ Σίτι – Μπράιτον (20/4, 22:00)

Μπέρνλι - Σαουθάμπτον (21/4, 21:45)

Δίπλα στους Μουσουλμάνους το αγγλικό ποδόσφαιρο

Στο ποδόσφαιρο, οι παίκτες είναι αυτοί που δίνουν νόημα στο άθλημα και γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως από τα Πρωταθλήματα. Στα πλαίσια μιας καμπάνιας για την καλύτερη κατανόηση του Ραμαζανιού από τους εμπλεκόμενους φορείς του ποδοσφαίρου στην Αγγλία,  η PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), που είναι το αρμόδιο όργανο για την διαιτησία στο «Νησί», πραγματοποιεί σεμινάρια με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Nujum Sports».

Ahead of Ramadan starting, a number of our match officials took part in a workshop designed to further enhance their understanding of the needs of the Muslim faith observing the month of fasting, prayer, reflection and community. pic.twitter.com/ltZTRNoDxf

— PGMOL (@FA_PGMOL) April 1, 2022

Η οργάνωση αυτή μέσα από διάφορες δράσεις προσπαθεί με τη σειρά της, να δείξει τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί ώστε να διασφαλίσουν ότι το περιβάλλον τους δεν περιλαμβάνει αποκλεισμούς για Μουσουλμάνους παίκτες και συναδέλφους.

28d3b31998b840f2bc4b09f538b9c104.jpg

Στην ίδια κατεύθυνση ενημέρωσης είναι και η Premier League, καθώς έχει διανείμει ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για το Ραμαζάνι τα οποία έχουν γραφτεί από Μουσουλμάνους ιερείς και έχουν φυσικά εγκριθεί από την Λίγκα.

Παράλληλα η οργάνωση «Nujum Sports», σε συνεργασία με την αγγλική ομοσπονδία και την Premier League αποφάσισε να στείλει ένα δώρο για το Ραμαζάνι σε κάθε έναν από τους συνολικά 270 Μουσουλμάνους αθλητές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 180 ποδοσφαιριστών από την Premier League. Το δώρο περιλαμβάνει χουρμάδες, το αγιασμένο, κατά τους Μουσουλμάνους, νερό «Zam Zam», ένα χαλάκι προσευχής και ένα άρωμα. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και την περσινή χρονιά ενώ οι δράσεις της οργάνωσης δεν σταματάνε εκεί.

FOH3XZYX0CAGmSd.jpg

Πάντα σε συνεργασία με την Premier, η «Nujum Sports» αποτελεί μία συμβουλευτική φωνή για τους συλλόγους σχετικά με τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των Μουσουλμάνων παικτών, στέλνοντας ερωτηματολόγια στις ομάδες και παρέχοντας καθοδήγηση σε θέματα όπως ο τρόπος παροχής αιθουσών προσευχής για τους αθλητές. Οι ποδοσφαιριστές είναι και αυτοί κοινοί άνθρωποι όπως όλοι μας, έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν και οι ομάδες έχουν χρέος να στηρίζουν αυτό το δικαίωμά τους με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0