Το παζλ του επερχόμενου Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ έχει σχεδόν συμπληρωθεί, με ελάχιστες θέσεις να παραμένουν κενές. Ο αποκλεισμός της Ιταλίας συγκέντρωσε όλα τα φώτα, αλλά και στη Λατινική Αμερική υπάρχουν ηχηρές απουσίες. Κολομβία και Χιλή θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση από την τηλεόραση και ένας κύκλος φαίνεται πως κλείνει.
Η διαδικασία των προκριματικών για τη συμμετοχή στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022 επεφύλαξε εκπλήξεις. Όπως συνηθίζεται σε μία τέτοια διαδικασία. Είναι ένα μονοπάτι λυτρωτικό για κάποιους και οδυνηρό για κάποιους άλλους.
Το ποδόσφαιρο αν και αποτελεί τον «βασιλιά των σπορ» δεν έχει παντού την ίδια δημοφιλία. Συνεπώς υπάρχουν ομοσπονδίες στις οποίες συμμετέχουν πιο αδύναμες εθνικές ομάδες συγκριτικά με άλλες. Παρόλα αυτά η δομή ενός διεθνούς κυπέλλου δίνει τη δυνατότητα στη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για παράδειγμα να παραβρεθούν σε ένα τόσο ξεχωριστό ραντεβού.
Αντίθετα, οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής ακόμα και της Αφρικής είναι πιο άτυχες, καθώς ο διαμερισμός γίνεται πιο «άδικος» για εκείνες. Εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Το Μουντιάλ, όμως, είναι ένα παγκόσμιο προϊόν και αυτό δεν άλλαξε φέτος.
Στην προκριματική φάση της Συνομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) υπήρχαν εξ’ αρχής δυο φαβορί (Βραζιλία και Αργεντινή) τα οποία και το επιβεβαίωσαν. Από εκεί και πέρα 2+1 εισιτήρια ήταν ανοιχτά προς διεκδίκηση για τους υπόλοιπους οκτώ. Έγινε ένας «μαραθώνιος» 18 αγωνιστικών και προκρίθηκαν όσοι είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια. Η Ουρουγουάη ακολούθησε ως τρίτη, με εκπληκτικό ντεμαράζ στο τέλος και το Εκουαδόρ ως τέταρτο, στην επανεμφάνιση σε τελική φάση Μουντιάλ μετά την απουσία του, το 2018.
? Así quedó la tabla de las Eliminatorias finalizada la Fecha 1️⃣8️⃣. ¡??????????? ?????! ?#EliminatoriasSudamericanas pic.twitter.com/8bMItZia4Q
— CONMEBOL.com (@CONMEBOL) March 30, 2022
Ένα τελευταίο «εισιτήριο» ξεκαθαρίστηκε στην 18η στροφή και αυτό ανήκει στο Περού. Οι «Los Incas» έμειναν στην πολυπόθητη πέμπτη θέση και θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία σε διπλούς αγώνες με μία εκ των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι δυο από τους ισχυρούς της ηπείρου, Χιλή και Κολομβία δεν θα δώσουν το παρών στα γήπεδα του Κατάρ και φαίνεται πως ένας κύκλος ολοκληρώνεται.
Χιλή
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Χιλής δεν κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στα γήπεδα του Κατάρ, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Κάπως έτσι φαίνεται πως η «El Equipo de Todos» δεν προσφέρει το ελκυστικό ποδόσφαιρο που γοήτευε μέχρι πριν από μια πενταετία.
Οι Χιλιανοί τερμάτισαν στην 7η θέση με 19 βαθμούς και εννιά ήττες, μένοντας σίγουρα μακριά από τον καλό εαυτό τους. Ο Μαρτίν Λασάρτε στηρίχθηκε σε βετεράνους αθλητές όπως οι Μεδέλ, Μένα, Βιδάλ, Σάντσεζ και Βάργκας. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν τιμήσει και με το παραπάνω το εθνόσημο. Όμως το αποτέλεσμα σε μια μακρά σειρά αγώνων λέει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η «La Roja» υστέρησε.
Η πτώση είχε αρχίσει να φαίνεται από το περασμένο Copa America το καλοκαίρι του 2021. Η Χιλή τερμάτισε τέταρτη και προτελευταία στον όμιλο με μέτρια αποτελέσματα που την έστειλαν πάνω στη Βραζιλία. Κάπου εκεί σταμάτησε και η πορεία της, πρόωρα, σε ένα κακό πλασάρισμα, αφού ηττήθηκαν από τους διοργανωτές.
Η άλλοτε ισχυρή έδρα της Χιλής δεν αποτελεί πλέον φόβητρο και είναι μια από τις κύριες αιτίες της πρόσφατης αποτυχίας. Εντός έδρας, η «La Roja» έχασε περισσότερα παιχνίδια από όσα κέρδισε (τέσσερα έναντι τριών) και αυτό επέβη μοιραίο στην «οικονομία» ενός ομίλου.
Οι τελευταίες ανεπιτυχείς προσπάθειες φανερώνουν ότι έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή που κατέκτησαν δυο συναπτά Copa America (2015,2016) και απέκλεισαν στον όμιλο την Ισπανία, τότε στο ΠΚ της Βραζιλίας το 2014. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό από τους αρμόδιους, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουν στα θετικά αποτελέσματα.
Κολομβία
Η κατάσταση με την Κολομβία είναι κάπως διαφορετική, ωστόσο, το αποτέλεσμα ίδιο. Οι «Los Cafeteros» επέδειξαν την απόλυτη ισορροπία καθώς μέτρησαν πέντε νίκες, ισάριθμες ήττες και οκτώ ισοπαλίες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Όμως το να είσαι μέτριος σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι αρκετό.
Οι Κολομβιανοί, αν και διαθέτουν μια πολύ χαρισματική μεσοεπιθετική γραμμή με έμπειρους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, εν τούτοις δεν μπόρεσαν να το δείξουν αυτό στο χορτάρι. Σκόραραν κατά μέσο όρο μονάχα ένα γκολ ανά παιχνίδι και έδειξαν ότι τους λείπει η ομοιογένεια. Γιατί ταλέντο έχουν και μάλιστα μπόλικο.
Η Κολομβία θα απουσιάσει από την τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από δυο συνεχόμενες παρουσίες. Τόσο το 2014 όσο και το 2018, ο Χάμες Ροντρίγκεζ και η παρέα του όχι μόνο έδωσαν το παρών σε Μουντιάλ αλλά κατάφεραν και να προκριθούν στην επόμενη φάση. Στα γήπεδα της Βραζιλίας έκαναν το 3/3 στον όμιλο, μεταξύ των ηττημένων ήταν και η Εθνική μας, και στη συνέχεια υπέταξαν και τη «Σελέστε». Η πορεία τους, πάντως, ανακόπηκε στα προημιτελικά από τους διοργανωτές. Στο πιο πρόσφατο τουρνουά και τα γήπεδα της Ρωσίας (2018), η Κολομβία προκρίθηκε ως επικεφαλής από έναν ισορροπημένο όμιλο, αλλά δεν κατόρθωσε να συνεχίσει μιας και οι Άγγλοι ήταν πιο ικανοί στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.
Εξίσου πετυχημένη πορεία είχε και στο πιο πρόσφατο Copa America. Έφτασε πολύ κοντά στον τελικό, υπέκυψε, ωστόσο, στην παράταση από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Αργεντινή.
Το βέβαιο είναι πως βάσει των ονομάτων του ρόστερ της (Ντάβινσον Σάντσες, Χουάν Κουαδράδο, Ματέους Ουρίμπε, Γουίλμαρ Μπάριος, Χάμες Ροντρίγκεζ, Λουίς Ντίαζ, Λουίς Μουριέλ και Ντουβάν Ζαπάτα) η Εθνική ομάδα της Κολομβίας θα λείψει από το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Διαθέτει ποιότητα για να αναδιοργανωθεί και να φορέσει ξανά το... καλό της κοστούμι ενόψει των επόμενων διοργανώσεων.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr