Μετά την πρόκριση της Τσέλσι ο Τόμας Τούχελ θα βρεθεί για άλλη μια χρονιά στα προημιτελικά του Champions League, μπαίνοντας στο πάνθεον των Γερμανών προπονητών της διοργάνωσης και όχι μόνο.
Μπορεί οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Τσέλσι και Λιλ για τους «16» του Champions League να μην έκρυβαν τίποτα συνταρακτικό, με τους «μπλε» να παίρνουν σχετικά εύκολα την πρόκριση όπως αναμενόταν (συνολικό σκορ 4-1). Καθιέρωσαν όμως τον Τόμας Τούχελ στην ελίτ των Γερμανών και όχι μόνο προπονητών.
Ο τεχνικός των Λονδρέζων «έπιασε» τον Γιουπ Χάινκες στην κορυφή της λίστας των προπονητών του Champions League με τις περισσότερες νίκες στα πρώτα 50 παιχνίδια τους με 32. Σε μια διοργάνωση γεμάτη με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου, ο Γερμανός κερδίζει λίγο περισσότερα από τρία στα πέντε παιχνίδια!
Αρχή στην Γερμανία, παραλίγο στην Γαλλία, κατάκτηση στην Αγγλία
Το 2015 ο Τούχελ ακολούθησε τα βήματα του ανθρώπου που θα αντικαθιστούσε, του Γιούργκεν Κλοπ, μετακομίζοντας και αυτός από την Μάιντς στην Ντόρτμουντ. Την πρώτη του σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το 2016-17, θα έθετε τις βάσεις για τις επιτυχίες που θα ερχόντουσαν.
Οι Βεστφαλοί θα τερμάτιζαν πρώτοι στον όμιλο, πάνω από Ρεάλ Μαδρίτης, Λέγκια Βαρσοβίας και Σπόρτινγκ, όντας μάλιστα αήττητοι. Ταυτόχρονα, σημείωσαν μαζί με την πολωνική ομάδα 12 γκολ σε έναν αγώνα, με το μεταξύ τους παιχνίδι να λήγει 8-4, κάτι που αποτελεί ρεκόρ της διοργάνωσης!
Η πρώτη προσπάθεια του Τούχελ στο Champions League όμως θα τελείωνε άδοξα, μιας και θα γνώριζε δύο ήττες και άρα τον αποκλεισμό από την Μονακό στα προημιτελικά. Η πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις θα στιγματιζόταν, μάλιστα, λόγω της επίθεσης στο λεωφορείο της γερμανικής ομάδας, στην οποία τραυματίστηκε ο Μπαρτρά και ένας αστυνομικός. Είχε ήδη όμως «χτίσει» το όνομά του και αφού έμεινε έναν χρόνο άνεργος, θα επέστρεφε στους πάγκους για χάρη της Παρί Σεν Ζερμέν τον Μάιο του 2018.
Με τους Γάλλους θα είχε μια απογοητευτική πρώτη σεζόν στην Ευρώπη. Θα γνώριζε τον αποκλεισμό από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, «πετώντας στα σκουπίδια» την νίκη με 2-0 στο Ολντ Τράφορντ με το 3-1 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων» στο Παρκ ντε Πρενς. Η δεύτερη χρονιά όμως θα ήταν διαφορετική, με τον Τούχελ να φτάνει στην πηγή αλλά να μην πίνει νερό, μιας και έχασε από την Μπάγερν στον τελικό του 2020 με 1-0.
Το 2021 όμως είχε έρθει η ώρα του να φτάσει στα «αστέρια». Αναλαμβάνοντας στην μέση της σεζόν μια Τσέλσι σε δύσκολη κατάσταση, την μεταμορφώνει, την ανεβάζει άμεσα επίπεδο και φτάνει ξανά στον τελικό. Αυτήν την φορά δεν θα έχανε. «Έκοψε» τα φτερά της Μάντσεστερ Σίτι που «πετούσε» προς τον πρώτο της τίτλο στον αγγλικό εμφύλιο και κατέκτησε το τρόπαιο με 1-0.
Είναι νωρίς να μιλάμε για «repeat», σε μια διοργάνωση που όλα μπορούν να συμβούν, ο Τούχελ φέτος όμως έφτασε τις 32 νίκες σε 50 παιχνίδια, έσπασε ρεκόρ και κοιτάει μόνο ψηλά.
Γιούπ Χάινκες
Ο «γερόλυκος» της γερμανικής προπονητικής έχει εμφανιστεί τέσσερις φορές μόλις στο Champions League από όταν άλλαξε ονομασία. Στο διάστημα αυτό έχει προλάβει να κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές, να φτάσει σε έναν τελικό και έναν ημιτελικό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Πρώτη προσπάθεια με Ρεάλ Μαδρίτης την σεζόν 1997-98. Μόλις μια ήττα στην διοργάνωση από την Ρόζενμποργκ στους ομίλους (όπου αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό με μια νίκη και μια ισοπαλία χωρίς σκορ), έφτασε «αέρα» στον τελικό, όπου «υπέταξε» την Γιουβέντους με 1-0 με σκόρερ τον Μιγιάτοβιτς. Ο Χάινκες είχε έρθει για να αφήσει την «υπογραφή» του στο Champions League.
Συνέχεια φυσικά είχε η Μπάγερν. Αν και άργησε λίγο, την περίοδο 2011-12 ο Γερμανός θα έπαιρνε ξανά μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με τους Βαυαρούς, συνεχίζοντας -σχεδόν- από εκεί που έμεινε. Σε έναν τελικό που κυριάρχησαν απέναντι στην Τσέλσι, Μπάγερν και Χάινκες δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν την εμφάνισή τους σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν και ο Μίλερ σκόραρε στο 83’, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά «λύτρωσε» την ομάδα του με ένα από τα πιο ιστορικά γκολ στην ιστορία της στο 88’ και έστειλε το ματς στην παράταση. Το σκορ έμεινε ίδιο με τον αγώνα να οδηγείται στα πέναλτι, όπου οι «μπλε» επικράτησαν με 4-3.
Την επόμενη χρονιά, όμως, θα έπαιρνε το «αίμα του πίσω». Στον γερμανικό «εμφύλιο» του τελικού απέναντι στην Ντόρτμουντ, η ομάδα του θα στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1, με τον ίδιο να φτάνει ήδη δύο κατακτήσεις σε τρεις συμμετοχές.
Τελευταία εμφάνιση στο Champions League θα έκανε την σεζόν 2017-18, όταν θα αναλάμβανε ξανά την Μπάγερν από τον Οκτώβρη μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα έφτανε… μόλις μέχρι τα ημιτελικά, όπου θα αποκλειόταν με συνολικό σκορ 4-3 από την Ρεάλ Μαδρίτης.
Δεν θα προλάβαινε καν να φτάσει τις 50 συμμετοχές (47 σημείωσε συνολικά), θα γινόταν όμως ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στο διάστημα αυτό, μέχρι να τον φτάσει ο Τούχελ.
Γιούργκεν Κλοπ
Δύο τελικούς και μια κατάκτηση έχει ο Γερμανός με Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ στο Champions League. Αν και η αρχή ήταν απογοητευτική, με τους Βεστφαλούς να αποκλείονται από τους ομίλους (όπου έπαιζε και ο Ολυμπιακός) με μόνο μια νίκη το 2011, δεν προμήνυε καθόλου τη συνέχεια.
Την επόμενη σεζόν η Ντόρτμουντ θα έκανε την υπέρβαση, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, αλλά το εμπόδιο της Μπάγερν θα ήταν ανυπέρβλητο. Σε τέσσερα χρόνια με τον γερμανικό σύλλογο θα σημείωνε τις 17 νίκες, αλλά τεράστια επιτυχία θα γνώριζε την πρώτη του χρονιά με την Λίβερπουλ στην διοργάνωση, την περίοδο 2017-18.
Πριν ακόμα οι «κόκκινοι» καθιερωθούν ως ποδοσφαιρική υπερομάδα, ο Κλοπ έφτασε μέχρι τον τελικό, γνωρίζοντας τελικά την ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1. Την επόμενη σεζόν θα «έσπαγε το φράγμα» των 50 παιχνιδιών, εκ των οποίων τα μισά ήταν νίκες. Αν η πρώτη χρονιά ήταν διαφορετική, θα… απειλούσε Τούχελ και Χάινκες.
Η συνέχεια φυσικά είναι γνωστή. Ο Κλοπ κατέκτησε το Champions League το 2019 επικρατώντας της Τότεναμ με 2-0, «χάρισε» στην Λίβερπουλ και το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και η ομάδα χάρις αυτόν δίκαια πλέον θεωρείται υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ότμαρ Χίτσφελντ
Άλλο ένα γερμανικό όνομα που έχει συνδεθεί με επιτυχίες στο Champions League. O Χίτσφελντ έχει δύο κατακτήσεις, με δύο γερμανικούς συλλόγους, την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ.
Την πρώτη του εμφάνιση στην διοργάνωση την πραγματοποίησε με τους Βεστφαλούς την σεζόν 1996-97, δεν είχε όμως ιδιαίτερη επιτυχία, με την ομάδα να αποκλείεται από τα προημιτελικά. Την επόμενη σεζόν θα έφτανε μέχρι το τέλος.
Τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του ομίλου, απέκλεισε κατά σειρά Οσέρ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να επικρατήσει στον τελικό με 3-1 της Γιουβέντους. Ο Χίτσφελντ θα «χάριζε» στην Ντόρτμουντ το πρώτο της (και μοναδικό μέχρι σήμερα) Champions League.
Το όνομα του είχε ήδη καθιερωθεί ψηλά στην λίστα των καλύτερων προπονητών της Ευρώπης, όταν η Μπάγερν τον απέκτησε το 1998. Η επιτυχία ήταν άμεση, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Την πρώτη του χρονιά θα έφτανε μέχρι τον τελικό, θα έπεφτε όμως θύμα της απίστευτης ανατροπής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία σκόραρε δύο γκολ στις καθυστερήσεις για να κάνει το 1-0, 1-2!
Η απογοήτευση δεν τον… πήρε από κάτω, με την κατάκτηση να έρχεται δύο χρόνια αργότερα, ενώ στο ενδιάμεσο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Πριν όμως σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, συμπλήρωσε 50 εμφανίσεις στη διοργάνωση, στις οποίες κέρδισε 28 παιχνίδια. Όχι και άσχημα…
Στον τελικό του 2001 Μπάγερν και Βαλένθια θα έλυναν τις διαφορές τους στα πέναλτι, με τον αγώνα να λήγει 1-1. Οι Γερμανοί ήταν πιο ψύχραιμοι και χάρισαν στον Χίτσφελντ ακόμα ένα Champions League, κάνοντας τον παράλληλα έναν από τους πέντε (μέχρι σήμερα) τεχνικούς που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης με δύο διαφορετικούς συλλόγους.
Η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη, με την Μπάγερν να μένει σε χαμηλά «πτήσεις» τις επόμενες σεζόν του Champions League. Ο Ότμαρ Χίτσφελντ όμως είχε ήδη γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Κώστας Ξενακούδης