Είθισται να λένε ότι οι διαδοχικές αλλαγές προπονητών δημιουργούν έλλειψη σταθερότητας στον πάγκο του εκάστοτε συλλόγου. Πόσο μάλλον για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αναγκάζονται συνεχώς να προσαρμόζονται σε καινούριες συνθήκες παιχνιδιού.
Γεγονός που βιώνει έντονα ο νεαρός κεντρικός μέσος της Χέρτα Βερολίνου, Σουάτ Σερντάρ, ο οποίος καλείται να υπακούσει στις εντολές του όγδοου προπονητή μέσα σε διάστημα μόλις δύο σεζόν. Νούμερο ασύλληπτο, το οποίο δεν τίμα ούτε την Σάλκε αλλά ούτε και την τωρινή του ομάδα.
Το 6+1 του Σερντάρ
1. Ντέιβιντ Βάγκνερ
Η παρουσία του στο Γκελζενκίρχεν διήρκησε 14 μήνες, για να ακολουθήσει η λύση συνεργασίας και η πρόσληψη του από τους Γιούνγκ Μπόις. Στο διάστημα παρουσίας του στην Βundesliga σημείωσε 12 νίκες άλλες τόσες ισοπαλίες και ακόμη 14 ήττες, σε μία ιδιαίτερα νωχελική σεζόν για την Σάλκε.
2. Μάνουελ Μπάουμ
Μόλις ένα τρίμηνο κατόρθωσε να παραμείνει ο διάδοχος του Βάγκνερ, με τις εμφανίσεις της ομάδας να προοικονομούν τον μετέπειτα υποβιβασμό. Μία νίκη και 25 τέρματα παθητικό σε έντεκα αναμετρήσεις, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το καταστροφικό του πέρασμα από το Φέλτινς Αρένα.
3. Χούμπ Στέφενς
Ο πάλαι άλλοτε προπονητής του ΠΑΟΚ κλήθηκε να "βγάλει τα κάστανα από την φωτιά". Ή μάλλον καλύτερα να "μπαλώσει τρύπες" μέχρι να εμφανισθεί ο επόμενος επίδοξος προπονητής της Σάλκε. Συμμετείχε σε δύο αναμετρήσεις του συλλόγου για να τον διαδεχθεί ο Κρίστιαν Γκρος.
4. Κρίστιαν Γκρος
Ένα μήνα διήρκησε ο γάμος ανάμεσα στον γερμανικό σύλλογο και τον Ελβετό τεχνικό, ο οποίος θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα το πέρασμα του από το Γκελζενκίρχεν. Οι οκτώ ήττες σε έντεκα αναμετρήσεις έκριναν απαγορευτικό το μέλλον του στην ομάδα, η οποία συνέχισε να παίζει το παιχνίδι της ανάληψης του πάγκου..
5. Δημήτρης Γραμμόζης
Σειρά πήρε ο Έλληνας Γραμμόζης, πρώην προπονητής της Εθνικής Νέων. Μαζί του μέχρι τον "θάνατο", αποφάσισε να πορευτεί η Σάλκε, διατηρώντας τον μέχρι τον αναπόφευκτο υποβιβασμό. Παράδοξο της όλης υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι η συνεργασία του με τον σύλλογο συνεχίστηκε και την φετινή σεζόν, μέχρι ότου απολύθηκε προ οκτώ ημερών.
6. Παλ Ντάρνταϊ
H μεταγραφή του Σερντάρ και το νέο του ξεκίνημα με την Χέρτα Βερολίνου τον βρήκε υπό τις οδηγίες του Ούγγρου Πάλ Ντάρνταϊ. Προπονητής ο οποίος προδόθηκε από τις εμφανίσεις των αθλητών του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον σύλλογο έπειτα από την εξαετή κοινή τους σύμπλευση.
7. Tαϊφούν Κορκούτ
Προτελευταίο πρόσωπο της σχετικής λίστας, παρέμεινε στο Βερολίνο για μονάχα 14 αναμετρήσεις. Η "φτωχή" συγκομιδή μόλις εννέα βαθμών, οδήγησε στον "αποκεφαλισμό" του, ώστε να φτάσουμε στο σήμερα και στην πρόσληψη του Μάγκατ.
8. Φέλιξ Μάγκατ
Eπιστροφή στο σήμερα, η μάλλον καλύτερα στο χθες, όταν και η Σάλκε ανακοίνωσε τον πολύπειρο Γερμανό προπονητή. Με την ελπίδα ότι θα στεριώσει και θα φέρει λίγη από την λάμψη του παρελθόντος, από την περασμένη θητεία του στις Μπάγερν Μονάχου και Βόλφσμπουργκ.
Η ιδιάζουσα περίπτωση του Σερντάρ μαρτυρά πολλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τεχνικοί διευθυντές και λοιποί παράγοντες χρίζουν μονίμως τους προπονητές ως αποδιοπομπαίους τράγους της πρώτης αγωνιστικής δυσκολίας.
Και αποδεικνύεται περίτρανα ότι μία ομάδα σε σήψη λειτουργεί σπασμωδικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr