Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στους «16» του Europa Conference League και για δεύτερη φορά στην ιστορία του, θα παίξει Μάρτιο μήνα, ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το BN Sports σας θυμίζει τις ελληνικές παρουσίες που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη το ίδιο διάστημα.
Ώρα Ευρώπης για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες τη Γάνδη με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa Conference League. Αυτή θα είναι και η μόλις δεύτερη συμμετοχή του Δικεφάλου στην Ευρώπη, Μάρτη μήνα, κάτι που του προσφέρει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος.
Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει ελληνικές ομάδες να συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τον τρίτο μήνα του χρόνου και το BN Sports σας θυμίζει τι έκαναν οι προηγούμενοι σύλλογοι της χώρας μας.
Παναθηναϊκός
Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να απείχε την τελευταία δεκαετία, όμως αυτό δεν διαγράφει το ένδοξο παρελθόν του. Το «τριφύλλι» έχει αγωνιστεί αρκετές φορές Μάρτιο μήνα σε ευρωπαϊκά νοκ-άουτ είτε Κύπελλο Πρωταθλητριών (μετέπειτα Champions League), είτε Κύπελλο UEFA (μετέπειτα Europa League).
Στο πρώτο, έκανε την αρχή το 1971, όταν έφτασε και στον μεγάλο τελικό κόντρα στον Άγιαξ. Η ομάδα του Πούσκας είχε αντιμετωπίσει την Έβερτον, την οποία και απέκλεισε για τα προημιτελικά του θεσμού. Επόμενος σταθμός το 1985. Η Γκέτεμποργκ βρέθηκε στον δρόμο του Παναθηναϊκού, με το διπλό στην Σουηδία να αποτελεί κλειδί για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Το 1992 η ομάδα έφτασε μέχρι τη δεύτερη φάση των ομίλων, κάτι που σημαίνει πως αγωνίστηκε και Μάρτη μήνα, όμως το 1995, κατάφερε να φτάσει πάλι στα ημιτελικά, αποκλείοντας τη Λέγκια Βαρσοβίας. Και φτάνουμε στο 2002, όταν και αγωνίστηκε ξανά στη δεύτερη φάση των ομίλων, κερδίζοντας μία θέση στα προημιτελικά του θεσμού.
Πέρα από το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, στο Κύπελλο UEFA έχει κάνει εξαιρετικές πορείες, με αποκορύφωμα αυτή του 2010, όταν πέρασε από τη Ρόμα και σταμάτησε στους «16» και την Σταντάρ Λιέγης. Μία άλλη βελγική ομάδα, η Μπριζ, ήταν εκείνη που τον απέκλεισε το 1988 ενώ το 2003, οι Πράσινοι έμειναν εκτός συνέχειας από την Πόρτο.
Ολυμπιακός
Στη σύγχρονη ιστορία, είναι κυρίαρχος, όμως ο Ολυμπιακός έχει γράψει εξίσου ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, με εξαιρετικές παρουσίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Στο Champions League βέβαια, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρεθεί μόλις μία φορά με το μήνα να είναι στον Μάρτιο. Ήταν το 1999, κόντρα στη Γιουβέντους για προημιτελικά, όπου η ομάδα αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι. Για το UEFA Cup ή Europa League, ο Ολυμπιακός έχει σαφώς περισσότερες παρουσίες στον τρίτο μήνα του χρόνου.
Το 2005 έφτασε μέχρι τους «16» όπου και κληρώθηκε με τη Νιούκαστλ και δέχθηκε οδυνηρό αποκλεισμό από την συνέχεια. Το 2012, κανείς δεν έχει ξεχάσει τον σοκαριστηκό αποκλεισμό από τη Μέταλιστ, η οποία ανέτρεψε το 1-0 σε 2-1 και παρά την ήττα με 1-0 στην έδρα της, προκρίθηκε μέσα στο Φάληρο χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Το 2017 ήρθε η σειρά της Μπεσίκτας να σταματήσει τους «ερυθρολεύκους» στη φάση των «16», ενώ το ίδιο συνέβη το 2020 από τη Γουλβς. Τέλος, το 2021 ήταν η τελευταία φορά που οι Πειραιώτες έπαιξαν τον Μάρτιο, μένοντας εκτός από την Άρσεναλ.
Όσο για το Κύπελλο Κυπελλούχων, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει μόλις μία μεγάλη πορεία, αυτή του 1993. Τότε, η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους με την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία για λίγο δεν έφτασε στον μεγάλο τελικό. Το 1-1 στο Φάληρο ήταν επιτυχία αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να μπλοκάρει τον ισπανικό σύλλογο στην έδρα του, όπου και επικράτησε με 3-1.
ΑΕΚ
Για την ΑΕΚ η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Όπως και ο Ολυμπιακός, έχει φτάσει μόλις μία φορά να παίζει Μάρτιο μήνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αυτή είναι το μακρινό 1969, όταν έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά και αποκλείστηκε από την Σπαρτάκ Τρνάβα. Από εκεί και πέρα, οι παρουσίες της στη δεύτερη τάξη διοργάνωση, είναι αρκετές και το αποκορύφωμα, είναι φυσικά του 1977, όταν απέκλεισε τη μεγάλη ΚΠΡ στα προημιτελικά του θεσμού.
Έπειτα είχε κάποιες παρουσίες στους «16» της διοργάνωσης αλλά σε εποχή που τα ματς γινόντουσαν Φλεβάρη και όχι Μάρτη. Τέλος, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, η Ένωση έχει καταφέρει να «πατήσει» στους «8» δύο συνεχόμενες φορές. Το 1998 και το 1999, χωρίς ωστόσο να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της όνειρο.
Την πρώτη χρονιά, σταμάτησε πάνω στη μεγάλη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν παρά το ελπιδοφόρο 0-0 του πρώτου αγώνα (3-0 ήττα στην Αθήνα) και την επόμενη, από τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Αντίθετο σκηνικό βέβαια, καθώς οι Ρώσοι πήραν τη «λευκή» ισοπαλία με 0-0 στην Αθήνα και επικράτησαν με 2-1 στη Ρωσία.
Οι ιστορικές στιγμές των ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο Κυπελλούχων!
Μπορεί στη διοργάνωση του Champions League και του Europa League οι ελληνικές ομάδες να μετρούν επιτυχίες μόνο από το Big-3, όμως στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ουκ ολίγοι σύλλογοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και τον Μάρτη τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Δικαίως, αρχική αναφορά αξίζει ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος αντιμετωπίζει απόψε (10/3) τη Γάνδη για τους «16» του Europa Conference League αλλά αυτή δεν θα είναι η πρώτη του φορά.
Συγκεκριμένα, το 1977, ο Δικέφαλος είχε φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου συνάντησε τη Μίλαν του Τζάνι Ριβέρα. Ο διασυρμός στο Μιλάνο με 3-0 δεν άφησε πολλά περιθώρια, όμως στην Τούμπα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφυγε με ψηλά το κεφάλι χάρη στο 2-2. Στη συνέχεια, στην ίδια φάση έφτασε και η Λάρισα το 1985, η οποία έπεσε πάνω στην ομάδα της Ντιναμό Μόσχας.
Με αξιοζήλευτη εμφάνιση, παρά το 0-0 του πρώτου αγώνα στην Ελλάδα, πάλεψε μέχρι τέλους στη Μόσχα αλλά το γκολ του Βλαντιμίρ Φομίτσοφ στο 60’, έκρινε την πρόκριση για την ομάδα της Ρωσίας. Τέλος, φτάνουμε στη μάχη του Πανιωνίου, ο οποίος κατάφερε να μπει στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης και να βρει μπροστά του τη δυνατή Λάτσιο.
Ήταν Μάρτιος του 1999, όταν η παρέα των Στάνκοβιτς και Νέντβεντ διέσυραν τον Ιστορικό 4-0 στη Νέα Σμύρνη αλλά και 3-0 στη Ρώμη, παίρνοντας άνετα το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Μάλιστα, οι λατσιάλι είχαν κατακτήσει τον τίτλο εκείνη τη σεζόν, νικώντας τη Μαγιόρκα στον τελικό.
Νότης Χάλαρης