Football Talk

ΑΕΚ: Πώς εξηγείται να έχει τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα δημιουργικό πρόβλημα! (video)

ΑΕΚ: Πώς εξηγείται να έχει τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα δημιουργικό πρόβλημα! (video)
Η ΑΕΚ με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έχει περισσότερες τελικές προσπάθειες και από Ολυμπιακό και από ΠΑΟΚ! Κι όμως η επιθετική της γραμμή παρουσιάζει ζητήματα…
 
Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και το Σαββατοκύριακο ανοίγουν τα πλέι οφ. Μετά από 26 αγωνιστικές η ΑΕΚ τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας, με την αγωνιστική της εικόνα να προβληματίζει. Ενδιαφέρον έχει να δούμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της ΑΕΚ που προκαλούν εντύπωση.

Μετά, λοιπόν, από 26 αγωνιστικές η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα! Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες της έκαναν 367 τελικές, με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με 343, ο ΠΑΟΚ να έχει 340 και ο Άρης 333 τελικές. Βλέποντας μόνο τα νούμερα αυτά μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα πως η ΑΕΚ παρουσιάζει ένα φουλ επιθετικό προφίλ στα παιχνίδια της, που «πνίγει» τον αντίπαλο και τον… σφυροκοπά. Δεν είναι (δυστυχώς) έτσι.


Η ΑΕΚ μπορεί συνολικά να έχει περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα, όμως απ’ αυτές οι ποιοτικές ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις για γκολ είναι μικρότερες από τους αντιπάλους της. Η ΑΕΚ για παράδειγμα έχει δείκτη 40.3 στα xGoal, με τον Ολυμπιακό να έχει δείκτη στο 45,7 και τον ΠΑΟΚ στο 45,5.

Ακόμη και στα γκολ η ΑΕΚ έχει 42, με τον ΠΑΟΚ να έχει 50 τέρματα (έχει κερδίσει βέβαια και τα περισσότερα πέναλτι στην Ευρώπη!) και τον Ολυμπιακό 47. Ακολουθεί η ΑΕΚ με 42, ο ΠΑΟ με 41, ο Άρης με 28 και ο ΠΑΣ επίσης με 28.

Επί της ουσίας η ΑΕΚ εξαιτίας της ποιότητας των παικτών της ναι μεν έχει αρκετές τελικές, όμως θα μπορούσε και περισσότερα γκολ να βρει και το xGoalsτης να ήταν μεγαλύτερος, αν αυτή η μεσοεπιθετική της ποιότητα συνδυαζόταν με αυτοματισμούς, μέσω καλύτερης δουλειάς.

Ακόμα και στα κόρνερ η ΑΕΚ έχει κερδίσει τα περισσότερα (170) στο πρωτάθλημα και έχει βρει μόλις τρία γκολ μετά από εκτελέσεις.


Συν τοις άλλοις και με το… μάτι κανείς παρατηρεί πως στα παιχνίδια της ΑΕΚ υπάρχει μία μεγάλη «κοιλιά». Μπορεί να δηλαδή να περάσουν και ολόκληρα ημίχρονα ή μισάωρα μέσα στο παιχνίδι που η ΑΕΚ να μην μπορεί να κάνει τελική. Και από την άλλη να υπάρχουν τέταρτα ή 20λεπτα που να τις δημιουργεί μαζεμένες. Ή, επιπλέον, να βρίσκει χώρους να τρέξει, όμως να μην τελειώνει τις επιθέσεις της, καθώς οι παίκτες της είτε κάνουν λάθος στην τελική πάσα, είτε δεν ξέρουν τι να κάνουν τη μπάλα.

Απλά και σωστά σκέφτονται όλοι, πόσο πιο ουσιαστική θα ήταν η ΑΕΚ αν είχε δυο χαφάρες στον άξονά της και ήταν καλύτερα δουλεμένη στο επιθετικό της κομμάτι. Αν λοιπόν η ΑΕΚ είχε δουλέψει στο τακτικό της κομμάτι, όλους αυτούς τους πολύ καλούς παίκτες που έχει μπροστά δεν θα είχε απλά μόνο τις περισσότερες τελικές, αλλά και περισσότερα γκολ και μεγαλύτερο δείκτη xGoalsκαι το ζητούμενο: περισσότερες νίκες. Δεν αρκεί να έχεις μόνο περισσότερες τελικές. Χρειάζεται και συνέχεια… 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0