Η απόφαση της FIFA να δώσει το «ελεύθερο» στους ξένους ποδοσφαιριστές από το ρωσικό και το ουκρανικό πρωτάθλημανα πάρουν μεταγραφή, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια κινητοποίηση στην Ευρώπη. Το BN Sports σας παρουσιάζει τις πέντε συν πέντε περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν σε αυτό το ιδιαίτερο μεταγραφικό «παράθυρο».
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την Ευρώπη και όλο και περισσότερα πράγματα αλλάζουν στο κοινωνικό αλλά και αθλητικό τομέα. Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο στις δύο χώρες και ήδη FIFA και UEFA έχουν προχωρήσει σε πρωτόγνωρες ενέργειες ως κυρώσεις αλλά και για «ξεμπλοκάρισμα» του αθλήματος.
Η Παγκόσμιο Ομοσπονδία προχώρησε σε μία απόφαση που θα ταράξει τα μεταγραφικά νερά και μάλιστα… σύντομα. Συγκεκριμένα, με σχετική ανακοίνωση, έκανε γνωστό πως οι ξένοι ποδοσφαιριστές σε αυτές τις δύο χώρες, θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν μεταγραφή από τις 7 Απριλίου. Τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες αναστέλλονται προσωρινά και όποιος δεν τα βρίσκει με τον σύλλογό του, θα μπορεί να φεύγει.
Αυτό, φέρνει τα πάνω κάτω, αφού αμφότερες χώρες έχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, που κάθε ομάδα θα ήθελε να προσθέσει στο ρόστερ της. Το BN Sports έψαξε και τις βρήκε, και σας δίνει στο… πιάτο πέντε παίκτες από Ουκρανία και πέντε από Ρωσία που μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό της ιδιαίτερης μεταγραφικής περιόδου.
? BREAKING: FIFA have confirmed that foreign players in the Russian League have the right to unilaterally suspend their employment contracts until 30 June 2022.
— Transfer News Live (@DeadlineDayLive) March 7, 2022
The contracts for foreign players in the Ukrainian League have also been automatically suspended.
(Source: @FIFAcom) pic.twitter.com/epIoqcyEYt
Ρωσία
Μάλκομ (Ζενίτ)
Είναι από τις πιο περίεργες περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων. Ο Μάλκομ έκανε τρομερές εμφανίσεις με τη Μπορντό όμως όλο αυτό που συνέβη με τη Ρόμα και τη Μπαρτσελόνα, τον στιγμάτισε αρκετά. Η παρουσία του στη δεύτερη δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να βρει διέξοδο στη Ρωσία και στη Ζενίτ. Από το 2019 βρίσκεται εκεί, με τον ρωσικό σύλλογο να είχε δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Το ταλέντο του είναι αδιαμφησβήτητο από όλες τις απόψεις και σίγουρα η μεταγραφή του σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, ίσως του δώσει αυτό που ψάχνει.
Βέντελ (Ζενίτ)
Είναι από τους πιο χαρισματικούς μέσους της Βραζιλίας. Μπορεί στα 24 του να μην έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της χώρας του, όμως τόσο με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όσο και με τη Ζενίτ (αποκτήθηκε έναντι 20 εκατ. ευρώ), έχει δείξει τρομερά χαρακτηριστικά. Φέτος έχει 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ, έχοντας βασική θέση στα πλάνα του ρωσικού συλλόγου. Φυσικά, η αποχώρησή του θα ανοίξει την όρεξη σε αρκετούς συλλόγους, μιας και η αξία του αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ στο transfermarkt.
Κβίτσα Κβαρατσκέλια (Ρουμπίν Καζάν)
Είναι το κορυφαίο ταλέντο της Γεωργίας. Ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια είναι το «αύριο» της χώρας του και μέσω της Ρουμπίν Καζάν, έχει εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη. Το καλοκαίρι του 2019, ο Γεωργιανός εξτρέμ είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από την Ρουστάβι και σήμερα η αξία του φτάνει μέχρι και τα 22 εκατ. ευρώ (!). Άπαντες τον θυμούνται από το παιχνίδι κόντρα στην Εθνική Ελλάδος αλλά και από τις 71 παρουσίες με τον ρωσικό σύλλογο, όπου είχε απολογισμό οκτώ γκολ και 17 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ήδη, ή Τότεναμ έχει δείξει ζεστό ενδιαφέρον για το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως η μεταγραφή του ίσως γίνει και νωρίτερα.
Γουίλμαρ Μπάριος (Ζενίτ)
Από τα καλύτερα αμυντικά χαφ της Μπόκα Τζούνιορς την τελευταία δεκαετία. Ο Γουίλμαρ Μπάριος άφησε την Αργεντινή για να κάνει το επόμενο βήμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ζενίτ. Τον Φλεβάρη του 2019, οι Ρώσοι δαπάνησαν 15 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους και εκείνος γίνεται το βασικό μέλος της μεσαίας γραμμής. Μετράει 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και είναι αναντικατάστατος στην Εθνική Κολομβίας. Ακόμα μία περίπτωση που αναμένεται να αποχωρήσει για έναν μεγαλύτερο σύλλογο.
Τζόρνταν Λάρσον (Σπαρτάκ Μόσχας)
Γιος του «θρυλικού» Χένρικ Λάρσον. Βαδίζοντας στα βήματα του πατέρα του, ο Τζόρνταν Λάρσον άφησε την Σουηδία σε νεαρή ηλικία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της Ρωσίας με την Σπαρτάκ Μόσχας. Ο 24χρονος Σουηδός εξτρέμ όχι απλά καθιερώθηκε αλλά έγινε το βασικό εξτρέμ του ρωσικού συλλόγου. Φέτος, βέβαια, δεν διανύει και την καλύτερη σεζόν, αφού είχε μόλις δύο γκολ σε 22 συμμετοχές με τους Ρώσους.
Ουκρανία
Νταβίντ Νέρες (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Ήταν το μεγάλο «μπαμ» της περασμένη χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Νταβίντ Νέρες ήταν μέλος της «χρυσής» φουρνιάς του Άγιαξ αλλά τον Γενάρη αποφάσισε να αφήσει την Ολλανδία για μία νέα εμπειρία. Αυτή ήταν στη Σαχτάρ Ντόνετσκ όπου και βρήκε πολλούς συμπατριώτες του. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Βραζιλιάνος επιθετικός αναμένεται να αποχωρήσει πριν καλά-καλά προσαρμοστεί στη χώρα.
Μάνορ Σόλομον (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Όπως στην περίπτωση του Κβαρατσκέλια, ο Μάνορ Σόλομον αποτελεί το μέλλον του Ισραήλ. Ο 22χρονος εξτρέμ έχει δείξει τρομερά δείγματα από τον Γενάρη του 2019, όταν αποκτήθηκε από την Πέταχ Τίκβα. Ήταν επιλογή του νυν τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ, ο Ζοσέ Μπότο, και μέχρι στιγμής, κάνει την απόλυτη διαφορά στο ουκρανικό πρωτάθλημα. Τέσσερα γκολ, δύο ασίστ σε 26 συμμετοχές είναι ο μεγάλος απολογισμός του μέχρι στιγμής.
Τετέ (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Ακόμα ένα τεράστιο ταλέντο από την Βραζιλία που ωριμάζει στα χρώματα της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Τετέ είναι επίσης επιλογή του Ζοσέ Μπότο και σε ηλικία 22 ετών, έχει κάνει τον ουκρανικό σύλλογο να θεωρεί πως είναι από τις επιτυχημένες επενδύσεις μέχρι τώρα. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ μετράει ήδη δέκα γκολ και δύο ασίστ σε 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της Εθνικής Βραζιλίας.
Ντοντό (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Ο Ντοντό αναμφίβολα, μπορεί να εξελιχθεί στον επόμενο… Ντάνι Άλβες. Ο 23χρονος δεξιός οπισθοφύλακας έχει δείξει μοναδικά χαρακτηριστικά με την Σαχτάρ Ντόνετσκ και μετά τον δανεισμό του στη Γκιμαράες, καθιερώθηκε για τα καλά στον ουκρανικό σύλλογο. Η επιλογή να αποχωρήσει, ανοίγει την όρεξη σε αρκετούς ενδιαφερόμενους, καθώς το ταλέντο του είναι αρκετά σπάνιο και δύσκολα κάποιος μπορεί να το βρει σε άλλον ποδοσφαιριστή της ηλικίας του.
Λασίνα Τραορέ (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Όπως και ο Νέρες, έτσι και ο Λασίνα Τραορέ άφησε τον Άγιαξ για να ζήσει την πρόκληση της Ουκρανίας. Ο 21χρονος εξτρέμ μπορεί να βρήκε χώρο όταν έφυγαν αρκετοί παίκτες από τη «χρυσή» φουρνιά, όμως γρήγορα την έχασε από τις μεγάλες αφίξεις του περασμένου καλοκαιριού. Για αυτό και με μόλις δέκα εκατ. ευρώ, άφησε το Άμστερνταμ για το Ντόνετσκ, όπου έχει ξαναβρεί τον εαυτό του με εννιά γκολ σε 14 συμμετοχές πριν τραυματιστεί. Αυτός ο απολογισμός είναι αρκετός για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.
Νότης Χάλαρης