Η κανονική διάρκεια της φετινής Super League ολοκληρώθηκε την Κυριακή (6/3) και μαζί με τη λήξη της οριστικοποιήθηκαν και οι κορυφαίοι στις επιμέρους κατηγορίες. Πρώτο «βιολί» στους σκόρερ αναδείχθηκε ο μέσος του ΠΑΟΚ, Γιασμίν Κούρτιτς, αφήνοντας πίσω του επιθετικούς και επιθετικούς.
Η κούρσα ενός πρωταθλήματος είναι ένας στίβος μάχης με αρκετές στροφές μέχρι να φτάσει ο αγωνιζόμενος στον τερματισμό. Πέρα όμως από τις συλλογικές διακρίσεις, υπάρχουν και οι διάφορες ατομικές που έχουν και εκείνες την δική τους αξία. Σπουδαιότερη εξ’ αυτών είναι η κατάληψη της κορυφής στη λίστα των σκόρερ. Το λεγόμενο ‘’χρυσό παπούτσι’’ .
Ως πρώτο ‘’κανόνι’’ της ανώτερης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2021/22 αναδείχθηκε ο Σλοβένος Γιασμίν Κούρτιτς. Ο 33χρονος μέσος του ΠΑΟΚ έστειλε συνολικά 15 φορές τη μπάλα στα δίχτυα των αντίπαλων τερματοφυλάκων με συχνότερο τρόπο τις εκτελέσεις πέναλτι (εννιά στον αριθμό).
Έρχεται Σαββατοκύριακο, έχει αγωνιστική δράση στη Superleague, παίζει ο ΠΑΟΚ και πρώτος επιλαχών για να σκοράρει είναι ο μέσος Κούρτιτς. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Όχι! Απλώς η φετινή χρονιά του δικεφάλου. Είτε γιατί η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είχε σημείο αναφοράς κάποιον επιθετικό είτε γιατί απλά ο Σλοβένος διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, με μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη. Μάλλον ένας συνδυασμός και των δυο. Ο Κούρτιτς σε αυτές τις 26 αγωνιστικές (αγωνίστηκε σε 22) ήταν χάρμα ιδέσθαι. Σκόραρε πάνω από το 1/3 των συνολικών γκολ της καλύτερης επίθεσης του πρωταθλήματος, δηλαδή της ομάδας του και δικαίως έφτασε στη διάκριση αυτή.
Οι «απρόμαυροι» πρώτοι σκόρερ πριν τον Σλοβένο
Ο Κούρτιτς είναι μόλις ο τέταρτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του δικέφαλου του Βορρά, από αρχής καταβολής της Α’ Εθνικής (1959/60), που ανακηρύσσεται κορυφαίος γκολτζής της σεζόν και ο δεύτερος αλλοδαπός μετά τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων? Ότι διακρίθηκαν στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά την αλλαγή του αιώνα. Πρώτος και καλύτερος ο Δημήτρης Ναλιτζής. Ο Πειραιώτης επιθετικός ολοκλήρωσε τη σεζόν 1999/00 στη Θεσσαλονίκη μετά το εκπληκτικό πρώτο μισό με τον Πανιώνιο(13 γκολ) και εν τέλει πήρε το ‘’χρυσό παπούτσι’’ με 24 τέρματα στο σύνολο.
Ο επόμενος που τα κατάφερε ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε από μικρή ηλικία καλή σχέση με τα δίχτυα αφού μετά τα 20 γκολ με τη φανέλα της Καβάλας στη Γ’ Εθνική Κατηγορία (2001/02), επανέλαβε τη ραψωδία του και στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου τη χρονιά 2005/06 (17 γκολ).
Τελευταίος χρονικά ο 31χρονος Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο οποίος έχει ένα ακόμα κοινό στοιχείο με τον Κούρτιτς, την Πάρμα. Ο διεθνής Σέρβος μάτωσε 19 φορές τα αντίπαλα δίχτυα την χρονιά του πρωταθλήματος της ΑΕΚ (2017-2018) και υπήρξε ασταμάτητος.
Χαμηλό... ταβάνι, σπάνιο φαινόμενο για μέσο!
Το ποδόσφαιρο αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Γίνεται πιο ευέλικτο, πιο γρήγορο πιο θελκτικό στο μάτι και σε αυτό βοηθούν οι διαφορές στο σχηματισμό και η φιγούρα ενός πιο ανάλαφρου σέντερ φορ. Ένας επιθετικός που θα μπορεί να ελίσσεται και να προσφέρει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού.
Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια αν και στην Ελλάδα όλα κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς με τις αλλαγές να έρχονται ετεροχρονισμένα. Την τελευταία 20ετία, τα ‘’βαριά πυροβολικά’’ μιας ομάδας είχαν τον πρώτο λόγο για την κυριαρχία στη λίστα των σκόρερ της λίγκας. Οι εκάστοτε σέντερ φορ ήταν εκείνοι που κατακτούσαν την πρωτιά πανηγυρικά.
Φέτος όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν στην προκαθορισμένη τους τροχιά. O Γιασμίν Κούρτιτς αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού μέσου. Άλλοτε λίγο πιο προωθημένος, άλλοτε ελαφρώς πιο ανασταλτικός. Σε κάθε περίπτωση όμως ένας κεντρικός μέσος προσπέρασε όλους τους επιθετικούς, κεντρικούς και μη, του πρωταθλήματος που είχαν σαφώς πιο ισχνή συγκομιδή.
Βέβαια ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι πάνω από τα μισά από αυτά ήταν εκτελέσεις πέναλτι. Και το γεγονός αυτό δεν αμφισβητείται. Η στατιστική όμως λέει 15 ‘’τεμάχια’’ και αυτό δεν αλλάζει με όποιον τρόπο και αν επιτεύχθηκαν. Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω αριθμός τερμάτων είναι και ο χαμηλότερος των τελευταίων χρόνων. Πρέπει κάποιος να ανατρέξει πίσω στη σεζόν 2008/09 για να βρει την ισοβαθμία Ισμαέλ Μπλάνκο και Λουτσιάνο Γκαλέτι στα 14 γκολ. Συνήθως η επιθετική συγκομιδή που χαρίζει την κορυφή κυμαίνεται στα 20 γκολ. (Κουλούρης 2018/19 και Ελ Αραμπί 2020/21 από δεκαεννέα, Τζιμπούρ 2012/13 και Μιραλάς 2011/12 και Σισέ 2010/11 από είκοσι, Μπεργκ 2015/16 με εικοσιδύο και ξανά την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα(2009/10) ο Τζιμπριλ Σισέ σταμάτησε στα 23).
Ο Σλοβένος κινητήριος μοχλός του ΠΑΟΚ έγινε μόλις ο δεύτερος μέσος της τελευταίας 20ετίας που κατακτά το χρυσό παπούτσι. Πριν από εκείνον το είχε πετύχει ο άτυχος της φετινής περιόδου, Κώστας Φορτούνης. Ο 23χρονος τότε Τρικαλινός έστειλε 18 φορές συνολικά τη μπάλα στο πλεκτό, με επτά εξ΄αυτών να προέρχονται από εκτέλεση πέναλτι. Ο άσος του Ολυμπιακού αγωνιζόταν κυρίως ως μεσοεπιθετικός και λιγότερες φορές κινούμενος στις πτέρυγες.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr