Το γερμανικό πρωτάθλημα εμπιστεύεται τα νέα παιδιά με το μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται στα 25,6 έτη ανάμεσα στις 18 ομάδες της λίγκας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι σύλλογοι «ρίχνουν στα βαθιά» από νωρίς τους νεαρούς αθλητές δίνοντας τους πραγματικό χρόνο συμμετοχής χωρίς να είναι απλά μέρος του ροτέισον.
Η έννοια του ταλέντου στο γερμανικό ποδόσφαιρο βρίσκει τον ορισμό της και αυτό δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Η Bundesliga αν και αποτελεί το τέταρτο πιο ακριβό πρωτάθλημα της ‘’γηραιάς ηπείρου’’ εν τούτοις αφήνει τους πιτσιρικάδες της να ανθίσουν προσφέροντας πρόσφορο έδαφος και πολλά λεπτά συμμετοχής για να ‘’ψηθούν’’ σε άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες.
Ανάμεσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης η Ligue 1 και η Bundesliga έχουν το μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο αθλητών με 25,6 έτη, ενώ ο συντελεστής αυτός ανεβαίνει στη γειτονική Ιταλία με 26,8. Από την άλλη τα δυο ακριβότερα πρωταθλήματα, Premier League και La Liga, είναι σαφώς γηραιότερα επενδύοντας στην εμπειρία με 27,3 και 27,8 έτη αντίστοιχα.
Αυτό βέβαια από μόνο του δεν θα σήμαινε κάτι αν οι νεαροί περιορίζονταν στις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα ή συμπλήρωναν απλά θέση στην αποστολή. Οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι η κουλτούρα τους απαιτεί ‘’φρέσκο αίμα’’ και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα αποτελεί η Στουτγκάρδη με μόλις 22,6 μέσο όρο ηλικίας στο ρόστερ της. Βέβαια η πιτσιρικαρία του Πελεγκρίνο Ματαράτσο βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας παλεύοντας για την παραμονή της, η ιστορία όμως έχει δείξει ότι σε βάθος χρόνου κανείς δεν έχασε δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. Από την άλλη η πιο φορμαρισμένη ομάδα της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια, Ουνιόν Βερολίνου επενδύει στην εμπειρία, αφού το φετινό της ρόστερ είναι κατά 5 περίπου χρόνια γηραιότερο (27,4).
Στην κορυφή των U21S με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής είναι ο θαυματουργός Τζουντ Μπέλιγχαμ. Ο νέος Σάντσο της Ντόρτμουντ δεν βγαίνει σχεδόν με τίποτα από την ενδεκάδα της Μπορούσια έχοντας συνολικά 1.895 λεπτά συμμετοχής στη γερμανική λίγκα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο 18χρονος Μπέλιγχαμ αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, μετά τον Χάαλαντ και ο κανόνας που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Κατά πόδας ακολουθεί ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός της Λειψίας, Γιόσκο Γκβάρντιολ. Ο νεαρός Κροάτης αποτελεί μεγάλη επένδυση της ομάδας της Red Bull, με τον ίδιο να έχει πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του (1.872 λεπτά) απουσιάζοντας μόνο από το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Μπόχουμ, λόγω τιμωρίας και στο εναρκτήριο ματς. Τρίτος στη λίστα ο θαυματουργός Γερμανός μεσοεπιθετικός της Μπάγερν Λεβερκούζεν, Φλόριαν Βιρτς. Ο άσος των ‘’ασπιρίνων’’ κάνει σούπερ χρονιά και τα 1.748 λεπτά συμμετοχής του, έχουν εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή του αξία στα ύψη.
Η Μπορούσια Μόχενγκλάντμπαχ κινείται και εκείνη στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Αμερικάνος Τζο Σκάλι (1.540) και ο Γαλλοιβοριανός Κουάντιο Κονέ (1.430) έχουν εδραιωθεί στην ενδεκάδα των ‘’πουλαριών’’ και τα επικείμενα έσοδα από τις μελλοντικές πωλήσεις τους έπονται πολλά.
Ακόμα και στην πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου με το ειδικό βάρος της φανέλας και τις υψηλές απαιτήσεις, βρίσκεται ο απαιτούμενος χώρος για τον Τζαμάλ Μουσιάλα να δείξει τις αρετές του (972 λεπτά συμμετοχής). Ο 19χρονος Γερμανός με βρετανικές ρίζες έχει κερδίσει με το σπαθί του την εμπιστοσύνη του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και δείχνει ότι όλο το μέλλον είναι μπροστά του.
Ο αθλητής βελτιώνεται μέσα από τη συνεχή τριβή και τις παραστάσεις που παίρνει από τους επίσημους αγώνες. Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί αν γίνει αντιληπτό ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός κρίνεται εκ του αποτελέσματος και συχνά δεν υπάρχει η απαραίτητη υπομονή. Παρόλα αυτά, η Bundesliga επενδύει και χαμένη δε θα βγει.
The #Bundesliga young talent factory is in full flow ?
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) March 4, 2022
Not just getting minutes ⏱️ for their clubs but making big impacts when they are given them. ?#Bundesliga pic.twitter.com/Jj05NStcqN
Μάνος Φυρογένης