Ο ΠΑΟΚ πήρε σπουδαία πρόκριση επί της Μίντιλαντ και εξασφάλισε το εισιτήριό του για τους «16» του νεοσύστατου Europa Conference League. Η πραγματική είδηση; Ότι το έπραξε μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, μετά από τέσσερις σερί ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς στη «ρώσικη ρουλέτα»!
Το τελευταίο σφύριγμα του Βίσερ, μετά από κανονική διάρκεια και παράταση, έφερε ανάμεικτα συναισθήματα στον ΠΑΟΚ. Λίγο το γεγονός πως η Μίντιλαντ μείωσε το σκορ δέκα λεπτά πριν λήξει το ματς, λίγο οι χαμένες ευκαιρίες στην παράταση. Περισσότερο από όλα, όμως; Το αρνητικό σερί ευρωπαϊκών αποκλεισμών, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι!
Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερν Μονάχου, Σεβίλλη, Μπενφίκα. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες και τέσσερις αποκλεισμοί μέσα σε αυτές, για να δώσει ένα τέλος ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου εν έτει 2022.
Τέλος ιστορικό, μιας και «έσπασε» ένα αρνητικό ρεκόρ που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 1981 και παράλληλα επανέφερε τον ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκό ματς κατά τον μήνα Μάρτιο, μετά από 48 χρόνια και τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, κόντρα στη Μίλαν.
ΠΑΟΚ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης, 30 Σεπτεμβρίου 1981
Α’ γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων, πεν. 4-5
Παρά την ήττα του με 2-0 στο πρώτο ματς, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε. Επικράτησε των Γερμανών, με το ίδιο σκορ στην Τούμπα, με γκολ του Γιώργου Κοστίκου στο 36’ και το 63’. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι, όπου οι παίκτες της Άιντραχτ Φρανκφούρτης αποδείχτηκαν πιο ψύχραιμοι.
Μοιραίος για τον ΠΑΟΚ ο Σίγγας, που αστόχησε από τα «έντεκα βήματα» στο 5ο και τελευταίο πέναλτι, με τον Παλ, τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, να το αποκρούει.
Μπάγερν Μονάχου – ΠΑΟΚ, 2 Νοεμβρίου 1983
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 9-8
Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Μόναχο έχοντας στον πάγκο του έναν πρώην προπονητή των Βαυαρών: τον Παλ Τσερνάι. Προφανώς, το εμπόδιο που καλούταν να ξεπεράσει ήταν τεράστιο, αλλά κατάφερε να διατηρήσει τους Βαυαρούς στο 0-0 και μετά από 120 λεπτά παιχνιδιού στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, οι διαφορές των δύο ομάδων διευθετήθηκαν από την «άσπρη βούλα».
Η συγκεκριμένη διαδικασία μνημονεύεται έως σήμερα εξαιτίας των όσων διαδραματίστηκαν στην εξέλιξή της. Ο Άγγλος διαιτητής, Άλαν Ρόμπινσον, διέταξε δις την επανάληψη του πέναλτι του Αουνγκεντάλερ, την ώρα που ο Φούρτουλα απέκρουσε και τις δύο πρώτες!
Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να προκριθεί, αλλά ο Πφαφ είχε απάντηση στο πέναλτι του Δαμανάκη, αποτρέποντας το 5-3 για τους Θεσσαλονικείς. Εν τέλει, ο Μαλιούφας νικήθηκε από τον γκολκίπερ των Γερμανών στο 8-8 και ο Πφαφ που ανέλαβε την εκτέλεση, σκόραρε και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.
ΠΑΟΚ – Σεβίλλη, 3 Οκτωβρίου 1990
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 3-4
Λευκή ισοπαλία στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθκουάν, λευκή ισοπαλία και στην Τούμπα, παρά το δοκάρι του Σκαρτάδου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Η παράταση δεν άλλαξε κάτι στην αναμέτρηση και τα πέναλτι ακολούθησαν, ανοίγοντας ακόμα μία πληγή για τον ΠΑΟΚ, από την εν λόγω διαδικασία.
Οι παίκτες της Σεβίλλης αποδείχτηκαν πιο ψύχραιμοι από τα «έντεκα βήματα» και επικράτησαν με 4-3, αφού τόσο ο Σκαρτάδος, όσο και ο Τολμπά, αστόχησαν.
Μπενφίκα – ΠΑΟΚ, 4 Νοεμβρίου 1999
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 4-1
Το «διπλό» των Πορτογάλων στην Τούμπα έμοιαζε να μην αφήνει πολλά περιθώρια. Κι όμως! Δύο αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ στη ρεβάνς ανέτρεψαν τα δεδομένα. Αρχικά, ο Μαραγκός ισοφάρισε στο 30ο λεπτό, ενώ ο Σάμπρι έδωσε το προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς στο 44ο. Το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην κανονική διάρκεια, ούτε στην παράταση, και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.
Εκεί, ο -συγχωρεμένος πλέον- Ρόμπερτ Ένκε αποδείχθηκε καταλυτικός, αποκρούοντας τόσο την εκτέλεση του Φρούσου, όσο κι αυτή του Μαχαιρίδη, γράφοντας το αρνητικό ρεκόρ των τεσσάρων αποκλεισμών.
Ένα αρνητικό σερί που ξεκίνησε το 1981, αλλά έστω και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, «έσπασε» από τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου!
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr