Football Talk

ΑΕΚ – Ανάλυση: Τα 5 θετικά στοιχεία που επιβάλλεται να κρατήσει για τη συνέχεια από το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ και τα 2 αρνητικά (video)

ΑΕΚ – Ανάλυση: Τα 5 θετικά στοιχεία που επιβάλλεται να κρατήσει για τη συνέχεια από το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ και τα 2 αρνητικά (video)

Τα θετικά σημεία που έβγαλε η ΑΕΚ την Κυριακή απέναντι στον ΠΑΣ και τα οποία είχαμε να δούμε καιρό, αλλά και κάποιες αδυναμίες που βγήκαν πάλι και πρέπει να βελτιώσει

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα πήρε μία νίκη που ελπίζουν όλοι μέσα στην ομάδα να τη βοηθήσει ενόψει της συνέχειας. Βέβαια οι βασικοί στόχοι (Κύπελλο και πρωτάθλημα) έχουν χαθεί. Όμως επειδή υπάρχουν πάντα και τα… χειρότερα, η ΑΕΚ επιβάλλεται να παρουσιαστεί σοβαρή στη συνέχεια του πρωταθλήματος, να δώσει κάποιες εφήμερες χαρές στον κόσμο της κερδίζοντας κάποια ντέρμπι και φυσικά να μην χάσει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Για να συμβούν αυτά η ΑΕΚ πρέπει να παρουσιάσει στα παιχνίδια της κάποια από τα στοιχεία που έβγαλε την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΣ.

Τα θετικά στοιχεία

1. Το βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι κατάφερε να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο λίγο έξω από την περιοχή του. Η επιθετική άμυνα που έβγαλαν οι παίκτες του Γιαννίκη δεν κράτησε για… 20 λεπτά, αλλά σχεδόν 80’! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίζονται πρώτες και δεύτερες μπάλες και να δημιουργούνται και περισσότερες, αλλά και πιο γρήγορα προϋποθέσεις για ευκαιρίες και άρα για γκολ.

2. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η επιθετική άμυνα βοήθησε την ΑΕΚ και επιθετικά, καθώς έκανε 25 τελικές προσπάθειες κόντρα στον ΠΑΣ. Αριθμός υψηλότερος από κάθε άλλο παιχνίδι της ως τώρα στο πρωτάθλημα.

3. Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι από τις 25 τελικές που δημιούργησε η ΑΕΚ οι 11 έγιναν μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Γενικά η Ένωση δυσκολεύεται να πατήσει το «κουτί» του αντιπάλου, όμως την Κυριακή είχε και υπομονή και επιμονή και τα κατάφερε.

4. Επιπλέον, αν και δε το συνηθίζει φέτος η ΑΕΚ κέρδισε αγώνα έχοντας εκείνη περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια της. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2022 που η ΑΕΚ κερδίζει ματς, έχοντας την κατοχή. Το άλλο παιχνίδι ήταν με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ. Η αμέσως προηγούμενη φορά που η ΑΕΚ κέρδισε και είχε ποσοστά κατοχής υψηλότερα από τον αντίπαλο ήταν με τον Ιωνικό στη Νίκαια τον Δεκέμβρη.

5. Στο αμυντικό κομμάτι η ΑΕΚ δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα από τον ΠΑΣ, ακριβώς γιατί έπαιζε σωστά και οργανωμένα την επιθετική άμυνα, κλέβοντας μπάλες ψηλά. Από τον αντίπαλο δέχθηκε μόλις 3 ολοκληρωμένες επιθέσεις. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα και για περισσότερα (μαζί με τις καθυστερήσεις) από 85 λεπτά δεν απειλήθηκε καθόλου. Είχε αυτή την αρμονία άμυνας και επίθεσης, που είναι βασικός κανόνας για να επιβληθεί η μία ομάδα απέναντι στην άλλη.

Τα αρνητικά στοιχεία

1. Εννοείται πως δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα για την ΑΕΚ την Κυριακή. Ωστόσο τα θετικά της στοιχεία στο παιχνίδι ήταν περισσότερα από τα αρνητικά. Γι’ αυτό και κέρδισε. Αρνητικό στοιχείο ήταν ο τρόπος που μπήκε στο παιχνίδι. Στα πρώτα πέντε λεπτά η ΑΕΚ έπαιξε ψηλά, όμως έφαγε κάθετες μπάλες στην πλάτη της άμυνάς της με αποτέλεσμα ο ταχύτατος Περέα να βγει σε ανοιχτό γήπεδο και να χρειαστεί ο Τσιντώτας να κάνει δυο σωτήριες επεμβάσεις, κρατώντας το μηδέν. Βελτιώθηκε σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ στη συνέχεια του αγώνα, όμως κακά τα ψέματα, αν γινόταν πριν το 5ο λεπτό το 0-1 και με την ψυχολογία που είχε η ομάδα πριν το ματς, δύσκολα θα το γύριζε.

2. Στο επιθετικό κομμάτι είπαμε πως η ΑΕΚ και την κατοχή και την υπεροχή είχε, κάνοντας 25 τελικές. Οι 5 όμως πήγαν στον στόχο και εξ αυτών οι δυο έγιναν γκολ. Όταν δημιουργείς λοιπόν, τόσες τελικές, πρέπει να είσαι και πιο αποτελεσματικός απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Να έχεις καλύτερα τελειώματα και πιο άμεσα γκολ. Ουσιαστικά η ΑΕΚ έφτιαχνε εύκολα προϋποθέσεις για γκολ, όμως οι τελικές της δεν ήταν ανάλογες.

Αν λοιπόν η ΑΕΚ κρατήσει και εξελίξει τα πέντε θετικά στοιχεία που έβγαλε στον αγώνα με τον ΠΑΣ και διορθώσει τους δυο τομείς που είχε στο παιχνίδι της, μπορεί να κλείσει μία χρονιά η οποία είναι ήδη αποτυχημένη, αλλά κάπως πιο γλυκά…  Αυτά σε ομαδικότακτικό επίπεδο. Το ατομικό των παικτών είναι άλλο θέμα και θα αναλυθεί με τον καιρό…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0